Gazeta de Cluj a analizat raporturile întocmite, în ultimii trei ani, de către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj cu privire la numărul infracțiunilor sesizate de către cetățeni. Ca urmare a solicitării noastre, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj ne-a comunicat zece tipuri de fapte menționate, reprezentând astfel diferite infracțiuni conform Noului Cod Penal.
Ce infracțiuni au sesizat clujenii
1. Infracțiuni privitoare la viața sexuală – unde se numără faptele de viol, hărțuire sexuală sau act sexual cu minori
2. Infracțiuni contra persoanei – unde se numără faptele de lovire sau vătămare corporală
3. Infracțiuni contra libetății persoanei – faptele de santaj sau lipsire de libertate
4. Infracțiuni săvârșite asupra unui membru de familie – unde este sesizată fapta de violență în familie
5. Infracțiuni asupra vieții – unde este menționat omorul
6. Infracțiuni contra demnității – unde fapta de tâlhărie este sesizată
În 2016 lovirea a reprezentat 86% din totalul infracțiunilor
Așadar, în cele 12 luni ale anului 2016 au fost sesizate nu mai puțin de 2.515 fapte, dintre care 2.025 cu autor cunoscut, în restul de 490 autorul fiind necunoscut. Dintre acestea, fapta înregistrată cel mai des (2.163) din totalul sesizărilor a fost cea de lovire, reprezentând un procent de 86%. Tâlhăria s-a clasat pe locul al doilea (139 sesizări), în topul procentajului, reprezentând 5,52%, fiind urmată de fapta de viol 57 de sesizări și un procent de 2,26%.
În anul 2016, activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor prioritare ale Poliţiei Române: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului, consolidarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri, destructurarea grupărilor infracţionale, precum șidezvoltarea şi optimizarea capacităţii administrative şi operaţionale a instituției.
Anul 2017 a cunoscut o creștere de 1,6% a faptelor de lovire
Anul 2017 a reprezentat o creștere de 13% a faptelor sesizate, numărul lor fiind de 2.842, dintre care 436 cu autor necunoscut. Dintre acestea, pe locul întâi rămâne tot fapta de lovire, care a înregistrat o creștere cu 14,5 %, de la 2.163 la 2.477 sesizări, reprezentând astfel 87,6% din totalul faptelor. Și în cazul tâlhăriei s-a înregistrat o creștere a numărului de sesizări, astfel cifra ajungând la 168, reprezentând 6,78%.
În urma analizei comparative a Planului Strategic pe anul 2017 cu Evaluarea activităţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj pentru anul 2017, Comisia de planificare, stabilire şi evaluare a indicatorilor de performanţă minimali din cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică a constatat că fenomenul infracţional înregistrat pe raza de judeţului Cluj s-a înscris în general în parametrii perioadelor anterioare.
Și în 2018, lovirea reprezintă aproape 90% din totalul faptelor sesizate
În primele 9 luni ale anului 2018 numărul faptelor sesizate a scăzut la 2.356 comparativ cu anul anterior. Cu toate acestea însă, fapta de lovire a înregistrat o creștere de 1,32%, cifra de 2.095 de sesizări reprezentând 88,92% din total.
Conform unui raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, în primele 9 luni 2018 poliţia a fost sesizată (plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau sesizare din oficiu) despre comiterea unui număr de 12.856 infracţiuni, înregistrându-se o scădere de 0,26% (-33) a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut (12.889).
Distribuţia infracţiunilor sesizate pe categorii de infracțiuni a înregistrat următoarea dinamică:
- 70,49% sunt infracţiuni judiciare (9.063/ -0,13%);
- 5,07% sunt infracţiuni economico-financiare (653/ -6,58%);
- 24,42% sunt infracţiuni de altă natură (3.140/ +0,80%).
Conform Noului Cod Penal, lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Despre violență
Violența nu constituie un fenomen nou, fiind o permanență umană, legată de evoluția și funcționarea societății, acest flagel fiind întâlnit și identificat în diferite infracțiuni care afectează drepturile și libertățile individului (omoruri, violuri, tâlhării, agresiuni fizice, lipsire de libertate etc.). Cauzele violenței sunt complexe, principalii factori care pot duce la declanșare și recurgerea ei ar fi: frustrarea sau disperarea, spiritul de turmă, ura și invidia sau abuzul consumului de alcool sau droguri.
Opinia unui profesor de psihologie despre aceste fapte
Faptul că numărul infracțiunilor de lovire reprezintă un procentaj considerabil, am încercat, cu ajutorul domnului profesor Daniel David, să creionăm un profil al clujenilor care ajung cel mai des la secția de poliție din această cauză. Domnul Daniel David este profesor universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității Babeș – Bolyai, unde de asemenea este și prorector.
“Nu putem face un profil specific al clujenilor care au comis aceste fapte, pornind doar de la aceste date, în condițiile în care nu știm dacă aceste date sunt specifice clujenilor, în comparație cu alții. Dar din analiza indicată rezultă că din punct de vedere psihologic mecanismele probabile ale clujenilor (și ale altora) implicați în aceste fapte sunt legate de
(1) gândirea absolutistă (ex. “Dacă imi doresc ceva atunci TREBUIE să se întâmple”), (2) toleranța scăzută la frustrare (ex. „Nu pot tolera să nu fie așa cum TREBUIE să fie”) și (3) evaluarea globală negativă a celorlalți. Într-adevar, acest stil cognitiv este, de obicei, asociat cu agresivitate/ furie, ceea ce ar putea explica numărul mare de infracțiuni de lovire”, a declarat Daniel David.