Printre primele 100 de societăți de construcții apar și șase societăți din orașul Cluj. Acestea au afaceri începând de la 32 până la 156 de milioane de lei, figurând cu profit net minim sau cu pierderi.


În 2017, unele asociații au înregistrat profituri nete minime de 1-3 milioane de lei, acestea fiind Antepriza de Construcții și Instalații, TCI Contractor, Napoca Construcții și Hexagox Structures. Există și situații mai rele, anume la Kesz și Samus Construcții Dej, unde pierderile anuale sunt între 2 și 4 miloane. Acestea, Kesz, Samus Construcții Dej și Hexagon Structures, au în structură lor mai puțin de 100 de angajați fiecare. În schimb, Antrepriza de Construcții și Instalații avea 351 de salariați, iar Napoca Construcții avea 197.

Antrepriză de Construcții și Instalații (ACI) poate fi considerată cea mai dezvoltată firmă clujeană din domeniul construcțiilor. Recent, aceasta a devenit și investitor în imobiliare. Din 2012 de la înființarea firmei, 2017 a fost cel mai bun an pentru aceasta. ACI a avut multe lucrări la propriul ansamblu rezidențial, dar a mai lucrat și în Baia Mare, la un parc de retail, în Târgu-Jiu la modernizarea unui stadion, în București, pentru reabilitarea stadionului național de rugby și în Cluj-Napoca la noul spital privat Regina Maria.

Kesz are mai multe lucrări, cele principale fiind galeriile Allegria din Oradea, centrul logistic Penny din Bacău și halele de producție și logistică din Arad și Domnești. Napoca Construcții a ajutat la renovarea hotelului Continental, acesta ajungând la cinci stele. De asemenea, aceștia au creat galeriile comerciale New York, au ajutat la fabrica de panificație din Dumbrăvița din județul Timiș și la infrastructura bazei aeriene din Fetești, județul Ialomița.

Attila Puskas este contracting director al Kesz România. Acesta a declarat faptul că în momentul de față, aceștia se concentrează și aloca resurse importante pentru terminarea lucrărilor clădirii Hexagon Offices & Apartments care reprezintă prima investiție a grupului Kesz în România. Samus Construcții a ajutat la dezvoltarea unui ansamblu rezidențial care avea opt imobile, cât și la o hală industrială, toate fiind din Cluj, dar și în comuna

Mica, la un centru recreativ și de agrement. Hexagon Structures are în istoric ansamblurile Avella și Vivido din municipiu, dar și amenajarea exterioară a unui imobil mixt din acest oraș. Anul trecut au fost deschise șantiere la ansamblul Belle Ville din Cluj de către TCI, at și la un corp cu depozit la raft și la un imobil care avea funcțiuni mixte, totodată construind și un centru de vârstnici în comuna Gilău.

Profituri reduse la jumătate în România

La nivelul României au fost și alte firme cu afaceri asemănătoare, acestea fiind Strabag și CON-A, având afaceri de peste 600 de milioane de lei. Este de preizat faptul că multinaționala austriacă a avut de raportat un profit net infim, în timp ce cei din Sibiu au avut un câștig de aproximativ 29 de milioane. În partea opusă, dintre primii cinci antreprenori generali ai României este Porr Construct, care are o pierdere anuală de 34 milioane lei. Dacă adunăm afacerile celor mai puternice 10 firme de construcții din România, vom ajunde la o valoare de 3,4 miliarde de lei. Această valoare a fost în scădere față de anul trecut, în timp ce profiturile lor au fost diminuate la jumătate față de 2016, fiind de 77 milioane de lei.

Mircea Bulboacă, proprietarul CON-A, a afirmat faptul că aceștia au încercat începând cu anul 2012 să își pregătească proprii meseriași, dar rezultatele sunt modeste. De asemenea, o soluție de impozitare cum este în domeniul IT ar putea fi folosită pentru românii care lucrează în afara țării și se vor întoarce. Nu trebuie să uităm că între 150.000 și 200.000 de muncitori de pe aria construcțiilor nu se mai află în țara. Acesta a constatat un interes foarte scăzu din partea celor care sunt la liceu pentru domeniul construcțiilor, rezultând în final o problemă de mentalitate.

Acest studiu a fost realizat folosind datele de cercetare și de culegere a unei echipe de cercetarori numite IBC Focus. În prima parte, IBC Focus a selectat și a analizat 300 de companii, după care au ramaz cele 100 firme care sunt prezentate în top.

Astfel, referindu-ne la top constructori din Cluj, urmărind cifră de afaceri, rezultatul net și angajații, avem următoarele date: ACI cu 156 mil. lei, rezultat net de 1,2 mil. lei și 351 de angajați, Kesz cu 121 mil. lei, rezultat net de -3,7 mil. lei și 51 de angajați, Napoca cu 61 mil. lei, rezultat net de 1,6 mil. lei și 197 de angajați, Samus cu 61 mil. lei, rezultat net de -2,2 mil. lei și 63 de angajați, Hexagoc cu 36 mil. lei, rezultat net de 2,4 mil. lei și 26 de angajați, ACI cu 1,1 mil. lei, rezultat net de 1,1 mil. lei și 176 de angajați.

Referindu-ne la antreprenorii din România, aceștia sunt Strabag cu 622 mil. lei, CON-A cu 548 mil. lei, Bog Art 486 mil. lei, Porr 378 mil. lei și Erbasu cu 326 mil. lei.

Acest articol a fost prezentat Flatfy.
Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară cât și pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.

Flatfy.com lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări : România, Moldova și Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.