Noua programa scolara, revizuita la toate disciplinele, a intrat în vigoare începând cu 15 septembrie, a declarat, marti, într-o conferinta de presa, adjunctul inspectorului general din Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, prof. Victoriana Boscaneanu.

'Reforma curriculara a avut în vedere selectarea celor mai importante continuturi, care sa-i sprijine pe copii sa dobândeasca necesarele competente. Se va merge pe calitate si nu pe cantitate, ceea ce este foarte important. Ne intereseaza foarte mult cu ce ramân copiii, ce pot face ei în viata de zi cu zi cu cunostintele pe care le acumuleaza în cursul scolii', a afirmat prof. Victoriana Boscaneanu.

Potrivit acesteia, în ciclul gimnazial, tezele cu subiect unic vor fi pastrate la clasele a VII-a si a VIII-a, dar formele de evaluare trebuie sa responsabilizeze profesorii de la clasa. Prima corectura a tezelor se va face de catre profesorii care predau la clasa, deoarece au existat discutii în privinta modului în care s-au corectat tezele la centrul de evaluare. Astfel, profesorul de la clasa va vedea daca materia predata de el a fost fixata corect sau incorect în mintea copilului. Aceste note vor ramâne partial secrete. O a doua notare se va face într-un centru de evaluare, apoi notele se vor afisa. În cazul unor diferente mari de notare, se va face a doua corectare a tezei.

'În judetul Cluj nu am avut diferente foarte mari de notare. Am analizat notele de la clasa si notele de la teza. Nu au fost situatii flagrante, când elevi de nota cinci sau sase sa ia la teza note de noua si zece. Dar în tara au existat astfel de situatii, iar prin aceasta formula se vor evita neconcordantele. Valoarea elevilor este de regula aceeasi, fara situatia de a lua, de pilda, la teza de la matematica un zece inexplicabil', a aratat oficialul ISJC.

În învatamântul liceal, bacalaureatul va urma, în linii generale, structura anului trecut.

'Dupa parerea noastra, cele doua sesiuni de bacalaureat au fost foarte bine organizate. În ciuda faptului ca presa a prezentat drept un fiasco sesiunea din vara si s-a încercat foarte mult discreditarea sau chiar anularea bacalaureatului, dupa parerea noastra, a celor care lucram în sistem, a fost un examen foarte bine organizat, care a demonstrat ca modernizarea sistemului de evaluare este în plina desfasurare' (A.R.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here