Rivalităţile dintre partide, de la nivel naţional „s-au simţit” săptămâna trecută în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean Cluj, când certurile dintre consilieri au putut fi oprite decât prin suspendarea şedinţei de către preşedintele Alin Tişe. Suspendarea şedinţei de plen, din cauza respingerii de către consilieri a proiectului de actualizare a bugetului pe anul 2009, a dus la amânarea altor proiecte importante de pe ordinea de zi.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe a suspendat ultima şedinţă a deliberativului judeţean după respingerea proiectului, nemulţumit fiind de modul în care consilierii PNL, PSD şi UDMR au votat. Majoritatea consilierilor au respins proiectul de actualizare a bugetului pe 2009, acuzându-l pe Alin Tişe că proiectul nu a fost suficient discutat şi motivat de reprezentanţii regiilor care urmau să primească aceşti bani. Preşedintele CJ a declarat că în această situaţie va urma un blocaj al proiectelor care au fost făcute în beneficiul clujenilor, blocajele afectând salariile angajaţilor din regiile judeţene şi totodată a spitalelor. Ca urmare a acestor dispute politice, Alin Tişe a retras de pe ordinea de zi ultimele şase proiecte, ducând la suspendarea şedinţei.

Turnul stadionului… suspendat

Alin Tişe a retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind concesionarea lucrărilor la clădirea de 24 de etaje, care este proiectată să fie construită lângă viitorul stadion Ion Moina. În şedinţa de săptămâna trecută ar fi trebuit să se aprobe concesionarea lucrărilor pentru construirea turnului, însă din cauza consilierilor din opoziţie, acest proiect a fost retras. În acest caz, licitaţia pentru concesionarea turnului, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare, se va amâna. Până acum Consiliul Judeţean a plătit pentru lucrările de la arena Ion Moina circa 1,8 milioane de euro, bugetul pentru anul viitor fiind de minim 15 milioane de euro.

Proiecte anulate

Suspendarea şedinţei Consiliului Judeţean Cluj, din cauza respingerii de către consilierii judeţeni a proiectului de actualizare a bugetului, a atras mai multe amânări de proiecte care erau iniţiate de către preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. Pentru a nu risca blocarea acestora din cauza divergenţelor dintre consilieri, Tişe a decis retragerea acestora de pe ordinea de zi. “Am supus votului proiectul 17 şi mai există de la 18 până la 24. Le retrag de pe ordinea de zi, în calitatea de iniţiator, având în vedere atitudinea dumneavoastră de a respinge proiectele importante pentru judet. Din punctul meu de vedere, aceste proiecte au fost depuse cu bună credinţă şi majoritatea ad-hoc creată la nivel national, funcţionează şi aici. Atâta timp cât există această coaliţie care lucrează împotriva clujenilor, nu voi convoca o şedinţă extraordinară”, a încheiat Alin Tise. Astfel, pe lângă proiectul turnului de la stadion, s-a mai amânat şi  proiectul prin care trebuiau avizaţi indicii tehnico-economici ai parkingului de la stadion. Preşedintele CJ Cluj a promis că licitaţia va fi organizată la sfârşitul acestui an, dar amânarea proiectului a dus la imposibilitatea ca acest lucru să se mai întâmple. Noul proiect prevede un parking de trei etaje, care va cuprinde 1.470 de locuri şi reamenajarea unei parcări exterioare pentru 530 de maşini. De asemenea, nu s-a mai discutat nici proiectul privind alocarea unor sume de bani din cota de 20% din impozitul pe venit pentru susţinerea unor proiecte de dezvoltare locale.

“Lupta” împotriva clujenilor
 
După ce a văzut că proiectul bugetului pe anul 2009 a picat, Alin Tişe le-a spus consilierilor că au făcut o greşeală luând această decizie. “Acest proiect nu va mai fi pe ordinea de zi, este vorba şi de spitale aici si de angajaţii regiei şi de dezăpezirea judeţului. Vă asumaţi acest risc şi puteaţi cere scoaterea de la buget a regiei sau o amânare şi nu să respingeţi bugetul. Nu înţeleg ce jocuri politice faceţi aici. E treaba voastră ce întâlniri aveţi între partide, dar aici e vorba de oameni şi Unitatea de Primiri Urgenţe”, a specificat  Tişe. De asemenea, Tişe a afirmat că nu-i vine să creadă că s-a ajuns să se lucreze “împotriva clujenilor, numai că să respingem proiectele lui Alin Tişe”. După ce a părăsit sala de şedinţe, Alin Tişe a declarat presei că ceea ce s-a întâmplat în cadrul şedinţei a fost o dovadă de iresponsabilitate a PNL, PSD şi UDMR. “Am asistat astăzi la o dovadă de iresponsabilitate a PNL, PSD şi UDMR. Proiecte prin care noi doream să ajutăm spitalele, proiecte prin care plăteam salariile regiei şi reparaţiile la spitale au fost respinse fara nicio explicaţie. Există o coaliţie care s-a creat împotriva intereselor clujenilor. Practic, acest proiect trebuia aprobat pentru că mulţi angajaţi rămân fără salarii, iar această respingere mă face să cred ca a fost o chestiune premeditată, iar această coaliţie creată avea în plan să respingă proiecte importante pentru Cluj. În acest moment, nu avem bani pentru dezăpezire în judeţ, nu avem turn şi punem în pericol şi stadionul doar din cauza coaliţiei împotriva clujenilor. Orice lămurire a consilierilor putea fi rezolvată în aparatul de specialitate”, a încheiat Alin Tise. Ca urmare, proiectul de hotărâre a primit vot negativ din partea consilierilor PNL, PSD şi UDMR. “Este un sabotaj politic  având consecinţe economice şi sociale. Voi trimite oamenii să vină la voi pentru salarii, pentru că ei au muncit pentru aceste drumuri. Şi nici cu regia nu ar trebui să aveţi nimic, pentru că e regia Consiliului Judeţean  şi o băgăm, din inconţienţă în faliment”, le-a spus Tişe consilierilor. Cea care a avut ceva de afirmat în legătură cu spusele preşedintelui Cj a fost consilierul PSD, Mihaela Rozor. “V-am cerut în mai multe rânduri să nu ne mai aduceţi în situaţia în care ne cereţi să votăm fără a fi pe deplin informaţi. Ne spuneţi că, dacă nu votăm acum, moare Clujul, că nu sunt salarii şi vai de mine ce mare tragedie! Văd că în acest proiect de hotărâre scrie foarte clar încotro se duc aceşti bani, iar destinaţia chiar nu are nici o legătură cu plata salariilor pentru vreun angajat de la spitale sau regie. Vă rog să nu ne mai siliţi să votăm cum doriţi dumneavoastră! Am un copil de crescut şi nu vreau să ajung la DNA să dau cu subsemnatul pentru că am votat fără să ştiu ce”, a declarat Rozor.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here