Consiliul Civic Local (CCL) s-a reunit in 16 ianuarie in Sala de Sticla a Primariei pentru a discuta mai multe aspecte care privesc comunitatea clujeana. Aceştia au dezbatut evoluţia proiectului de buget participativ, problemele sesizate de cetaţeni in ultima luna, precum şi evoluţia marilor proiecte de infrastructura din zona, pe care CCL le urmareşte.

Bugetul participativ este un proiect care a inceput in decembrie 2012 ”şi are un start ciudat, plecand de la abordari teoretice şi o experienţa sud-americana, in Cluj intrand in acest proiect pilot cartierul Manaştur şi cu o cerinţa similara de la locuitorii cartierului Gheorgheni. In cadrul proiectului se doresc intalniri cu cetaţenii unde sa se discute problemele punctuale şi de ansamblu, acestea sa se supuna la votul prin consens, iar bugetul sa fie construit in funcţie de nevoile cetaţenilor. Aceste discuţii, problemele ivite şi soluţiile propuse pot reprezenta punctul de plecare al viitoarei strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung”, considera membrii Consiliului Civic Local.

Nu raman bani de infrastructura

Dezbaterile consiliului au evidenţiat ca se cheltuiesc mulţi bani pe activitaţi curente, cum ar fi iluminatul public, salubritate, reparaţii de cladiri, imprejmuiri de garduri vii, dezinsecţii etc., iar obiectivele mari de investiţii sunt in mari intarzieri din lipsa de bani ori sunt realizate cu costuri excesive din imprumuturi bancare.
”Clujul se pregateşte pentru evenimentul “Cluj, capitala culturala europeana”, insa unele acţiuni sunt pripite şi din aceasta cauza au o abordare indoielnica (ex. in cazul viitorului Parking subteran de pe str. Kogalniceanu, termenul de realizare de 2 ani pentru reabilitarea strazii şi realizarii parcarii subterane este prea scurt), iar groapa sapata in faţa UBB nu poate fi considerata reprezentativa pentru descarcarea geologica din toata zona in cauza”, arata CCL intr-un comunicat de presa. In schimb, pentru 2015, cand municipiul devine Capitala Europeana a Tineretului, reabilitarea şi  infrumuseţarea oraşului nu reprezinta cerinţa majora, singurul lucru care conteaza şi este luat in considerare este calitatea programelor culturale organizate, arata acelaşi document.

PUG cu intarziere

In cadrul intalnirii, Iosif Pop a facut o recapitulare al starii de fapt a unor proiecte importante, dintre care primul este  Spitalul Regional de Urgenţa, ”un obiect vehiculat timp de 7 campanii electorale locale şi parlamentare, amplasat cand la Apahida, cand la Floreşti, cand in alte zone de interes politic; este inca sub incertitudine şi discuţii, ne mai avand asigurata finanţarea din partea Statului Roman, ministerul propunand accesarea de fonduri europene. In acest moment CJ (Consiliul Judeţean, n.r.) aloca bani pentru actualizarea studiului de fezabilitate şi PUD, iar proiectul a inceput sa fie restrans ca dimensiune şi utilitate”.
Acesta a vorbit şi despre Centrul Cultural Multifuncţional, un proiect aflat pe poziţia nr. 1 in strategia de dezvoltare a municipiului din 2006. Potrivit membrilor CCL, amplasamentul a fost modificat de mai multe ori, iar proiectul a fost de 3 ori refacut, iar in ianuarie 2013 se preda documentaţia pentru autorizare. In ceea ce priveşte  Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca şi zona metropolitana, CLL apreciaza in acest moment este in faza de redactare finala şi urmeaza dezbaterea şi adoptarea proiectului de catre CL. Aceştia subliniaza ca Subiectul Asociaţiei Zonei Metropolitane – PUG metropolitan, este suspendat.
La finalul intalnirii a fost anunţata tema de baza a reuniunii din luna februarie – Corelarea prevederilor noului PUG cu strategia de dezvoltare durabila: Mihaela Vrabete şi Emanoil Tudose.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.