Municipalitatea clujeană este „îngropată” în proiecte anul acesta. Printre acestea, câteva ne-au atras atenţia pentru ineditul pe care îl aduc în paleta proiectelor aduse spre aprobare Consiliului Local. Printre altele, Clujul va avea staţii self-service pentru biciclete, un „controlor de opinie” pentru evaluarea funcţionarilor publici şi un restaurant al Cantinei Primăriei pe strada Memorandumului. Proiectele de acest gen vin în întâmpinarea îmbunătăţirii calităţii vieţii clujenilor, fie că este vorba de noi servicii sociale sau de îmbunătăţirea transportului urban.

Deşi bugetul local va fi redus datorită rectificărilor negative impuse de Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea din aparatul de stat şi a scăderii cu 20% a bugetului pentru bunuri şi servicii, Primăria Cluj-Napoca are o serie de proiecte interesante în derulare. Vineri a fost semnat Statutul şi Actul Constitutiv ale Asociaţiei „Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană”de către toate părţile implicate în proiect. „Nu am mai vazut aşa emulaţie în jurul unui proiect de când sunt în primărie. Sper să fie de bun augur”, a declarat primarul Sorin Apostu. Tot din sfera culturală, Consiliul Local a hotărât să ofere un sprijin financiar în valoare de 7.800 de lei trupei clujene Altar pentru participarea la finala mondială WOA Metal Battle de la Wacken Open Air din Germania.

Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete

În parteneriat cu Apahida şi Floreşti, Primăria Cluj-Napoca pregăteşte un proiect de îmbunătăţire a serviciilor urbane şi transportului public urban în Zona Metropolitană Cluj. Proiectul îşi propune crearea unei reţele de 51 de puncte multimodale, 44 în Cluj-Napoca, ce oferă posibilitatea de închiriere de biciclete în regim self-service. Sistemul self-service constă în înregistrarea utilizatorului, căruia i se eliberează automat o bicicletă pe care o poate folosi şi apoi o poate depune în orice alt rastel automatizat din sistem. Alte obiective ale proiectului sunt promovarea transportului ecologic şi reducerea traficului auto prin promovarea bicicletei ca mijloc de transport urban, amenajarea unei reţele de 22.6 km de piste de biciclete şi amenajarea a 28.1 km de trasee pentru biciclişti. Bugetul proiectului se ridică la aproape 17 milioane de lei, dintre care 12,6 milioane va fi suma nerambursabilă solicitată pentru proiect.

Aer condiţionat pentru Colegiul „Emil Racoviţă”

Având în vedere faptul că în mansarda Colegiului Naţional Emil Racoviţă, aflată în administrarea Primăriei, temperaturile sunt cu mult peste pragul de confort, s-a stabilit realizarea unei investiţii într-un sistem de climatizare. „Având în vedere necesitatea climatizării sălilor de clasă de la mansardă, se consideră oportună amenajarea unei instalaţii de climatizare în scopul îmbunătăţirii desfăşurării activităţilor didactice. Conform plan mansardă se propune a se realiza prin sisteme de climatizare cu unităţi de interior canalizabile cu aport de aer proaspăt, independente pentru fiecare sală în parte”, se arată în referatul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici votat de consilieri joi. Investiţia se va ridica la 25.000 de euro + TVA, lucru care a atras obiecţiile consilierilor. Claudia Anastase a subliniat că investiţia într-un sistem independent ar costa doar 9.000 de euro, iar primarul Sorin Apostu a confirmat că între cele două sisteme diferenţele de consum sunt neglijabile. Gheorghe Vuşcan a insistat că trebuie aleşi cu atenţie evaluatorii pentru a prezenta administraţiei locale toate opţiunile viabile. Până la urmă, consilierii au căzut de acord asupra faptului că sistemul propus este cel mai bun pentru situaţia dată şi că preţul obţinut în urma licitaţiei a fost cel mai bun, iar proiectul a fost aprobat.

Note pentru funcţionarii publici

Începând cu 14 iulie, Centrul de Informare pentru Cetăţeni va fi dotat cu un „controlor de opinie”. Acesta este un dispozitiv electronic care dă ocazia cetăţenilor să aleagă un calificativ pentru serviciile de care au avut parte la ghişeele de relaţii cu publicul: nesatisfăcător, bine sau foarte bine. Dispozitivele vor fi montate pe biroul fiecărui angajat şi vor conţine o fotografie şi numele acestuia. Datele obţinute de aceste dispozitive sunt transmise unei centrale care permite evaluarea percepţiei cetăţenilor asupra calităţii serviciilor primite. “Sistemul permite obţinerea de date comparative pe anumite perioade pe aceeaşi staţie, astfel vom vedea dacă randamentul scade sau creşte în funcţie de anumite condiţionări (spre exemplu, anumite intervale orare în care scade calitatea serviciilor). Se pot obţine astfel statistici, zilnice, săptămânale, lunare, anuale, etc, pe angajaţi, pe ghişee, pe servicii etc. Din evaluarea finală vom obţine şi indicatori cu privire la cel mai apreciat funcţionar de către cetăţeni, iar acest va primi titlul de angajatul lunii”, se arată într-un comunicat al Primăriei Cluj-Napoca. Sistemul este testat gratuit de către municipalitate timp de o lună, după care se va hotărî dacă sistemul va fi păstrat şi se va stabili preţul în funcţie de opţiunile dorite, sub forma unui abonament lunar.
“Centrul de Informare pentru Cetăţeni este unul dintre cele mai solicitate dintre ghişeele de relaţii cu publicul din municipiu, dar şi din ţară (potrivit reprezentanţilor companiei care ne oferă controlorii de opinie, care are cifre din alte primării). În săptămâna trecută au apelat la serviciile CIC 8.106 persoane. Anul trecut, am avut în total 196.079, dar anul acesta vom depăşi această cifră, pentru că avem ghişee în plus faţă de anul trecut (Registrul agricol şi Serviciul de parcări de la începutul anului, permisele de liberă trecere pentru transportatori)”, arată reprezentanţii municipalităţii.
„Împinge tava” pe Memorandumului
Consilierii locali au aprobat şi atribuirea în folosinţă gratuită a spaţiului din strada Memorandumului 10, fosta cofetărie Silva, pentru amenajarea unui nou spaţiu de comercializare pentru Cantina de ajutor social şi pensiune. „Motivul pentru care s-a făcut această propunere este că toate veniturile Cantinei revin la bugetul local, iar activitatea de alimentaţie publică este una dintre cele mai dinamice în zona centrală a Clujului. Considerăm că atribuirea acestui spaţiu Cantinei este modalitatea cea mai eficientă de valorificare a acestuia în acest moment. Spaţiul necesită o serie de renovări, după care va fi amenajat un restaurant“, au explicat reprezentanţii primăriei.
Proiect social în expectativă
La finalul şedinţei de Consiliu Local a fost prezentat un proiect social depus pentru finanţare POSDRU în 2009. Proiectul de aproape 20 de milioane de lei se adresează familiilor modeste  şi îşi propune asigurarea unei mese gratuite, supravegherea după şcoală, cursuri de limba engleza pentru copii şi consultanţă în antreprenoriat şi consiliere pentru părinţii şomeri. Proiectul aşteaptă acum votul Consiliului Local pentru aprobarea unei cofinanţări de 1,5 milioane de lei, 215.000 de lei fiind suma cu care CL ar trebui să contribuie anul acesta. Consilierii au fost de acord că este nevoie de cât mai multă susţinere pentru proiectele cu cofinanţare din bani europeni, dar au amânat luarea deciziei pentru următoarea şedinţă din august.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.