Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică cu privire la proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023. Potrivit proiectului, bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023 este de peste 3.048.549.303 de lei, respectiv 618.957.079 euro, cu aproape 50% mai mare în comparație cu bugetul general alocat pentru anul 2022. O bună parte din bani, mai exact 650 de milioane de lei, vor merge pentru proiectul metroului. De asemnea, municipalitatea și-a asumat că anul acesta va finaliza nu mai puțin de 21 de proiecte cu o valoare totală de peste 240 de milioane de lei.

Cu toate că suma alocată este mai mare cu aproape 50% față de anul trecut, primarul Emil Boc a declarat recent că bugetul general al orașului de cinci stele este unul „strâmtorat și greu”. Mai bine de jumătate din bugetul municipiului Cluj-Napoca, mai exact 1,6 miliarde de lei (332 de milioane de euro) merg spre dezvoltare, iar 1,4 miliarde de lei (286 de milioane euro) vor fi alocați pentru funcționare. Ca în fiecare an, edilul și-a conturat o listă kilometrică în care dezvăluie ce proiecte se presupune că ar trebui să se finalizeze în acest an, ce proiecte vor fi inițiate și ce proiecte multianuale vor fi continuate. 

Metroul va toca 650 de milioane de lei din bugetul pe 2023

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, anul acesta vor fi continuate 40 de proiecte multianuale, în cap de listă pozitionandu-se metroul (650 milioane de lei) în cazul căruia Ministerul Transporturilor anunța la sfârșitul anului trecut că a fost semnat cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani, care va asigura 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcţiei Magistralei 1 a metroului. Banii urmează să fie folosiți pentru proiectarea, construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a liniei de metrou uşor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 staţii şi a depoului. Un alt proiect extrem de necesar pentru clujeni este Centura metropolitană pentru care vor fi alocați din bugetul Clujului 7,9 milioane de lei. Primarul Emil Boc a anunțat că luna aceasta ar putea fi scos la licitație un prim lot al centurii, mai exact cel care va lega viitorul Spital Regional de Urgență din comuna Florești de intrarea în municipiul Cluj-Napoca. 

Municipalitatea va investi în acest an 164,8 milioane de lei în Hub-ul din Borhanci care va include creșă cu 11 grupe a câte 9 copii; grădiniță 8 grupe a câte 20 copii; școală gimnazială formată din 3 corpuri de clădire și sală de sport; liceu cu laboratoare și sală de sport; bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 spectatori, cu zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ: un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare; bază sportivă: agrement și terenuri sportive, activități recreative cu acces nelimitat: locuri de joacă pentru copii, zonă șah, zonă ping-pong, zona aparatelor fitness, zonă skate și zonă parkour, amfiteatru deschis cu gradene și un grup sanitar public; pădure-parc, pe o suprafață de peste 50 ha, care include traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic; infrastructură: străzi, trotuare și rețele edilitare.  

Printre proiectele ce vor fi continuate în acest an se numără Park&Ride-ul de la Aeroport (32 milioane de lei) în cazul căruia a fost reziliat contractul de proiectare din cauza neîndeplinirii sarcinilor contractuale și urmează reluarea licitației de proiectare și execuție pentru realizarea proiectului; Ansamblul Cetățuia aflat în faza de expropriei; Parcul Est; Parcul Bună Ziua; Parc și parking zona Expo Transilvania; Aqua Park în complexul Sun. 

Cel mai scump parc din România se va finaliza în acest an

Printre proiectele care, potrivit municipalității, ar trebui să se finalizeze în anul 2023 se numără Regenerarea urbană a zonei străzilor Calea Moților – Calea Mănăștur – Uzinei Electrice – Oțetului – Mărginașă unde vor fi investiți 21.126.000 lei din bugetul municipiului; Podul Oașului – Răsăritului (13.989.000 lei); Lunca Someșului (60.000.000 de lei); Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” și Parcul Armătura (16.000.000 de lei), dar și controversatul Parc Observator (8.197.000 de lei), fiind catalogat drept cel mai scump parc din România. S-a ajuns în această situație nu pentru că proiectul ar reprezenta o inovație, ci pentru că ambițiile primarului Emil Boc costă destul de mult. La sfârșitul anului trecut, Tribunalul Bistrița-Năsăud a stabilit că Municipiul Cluj-Napoca trebuie să-i acorde despăgubiri în valoare de peste 113 de milioane de lei afaceristului Vasile Pușcaș, după ce Emil Boc i-a expropriat acestuia un teren cu o suprafață de 12.095 de metri pătrați, situat în cartierul Zorilor. Emil Boc i-a oferit inițial afaceristului o despăgubire de 10.911.765 de lei pentru teren, prin urmare trebuie să achite o diferență de 102.889.606  de lei, echivalentul a 20,9 milioane de euro. Hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud nu este definitivă, iar Primăria a anunțat că va face recurs.

9 proiecte inițiate în 2023

Pe lângă proiectele enumerate, Primăria plănuiește să investească și în acest an în 4 toalete publice automate în valoare de 1.300.000 de lei.  

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca va iniția anul acesta 9 proiecte și programe pentru dezvoltarea municipiului. Printre acestea se numără concursul de soluții pentru modernizarea Colegiului Național „Gheorghe Șincai” cu o valoare de 350.000 de lei; concursul de soluții mobilitate urbană zona Observator – Gheorghe Dima – Louis Pasteur – Victor Babeș pentru care vor fi alocați 300.000 de lei; pistele de biciclete: str. Sfântul Ioan, Calea Turzii, str. Observatorului – 5.060.000 de lei; sistemul de bike sharing electric în valoare de 100.000 de lei; Podul Fabricii de Zahăr pentru care vor fi alocați 330.000 de lei. De asemenea, Primăria a propus reducerea cu 50% la plata impozitului/taxei pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuială proprie lucrări pentru creşterea performanţei energetice, prin instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice; programul „Rabla” pentru autoturisme în cadrul căruia vor fi alocați 6.000.000 de lei pentru 10.000 autoturisme și programul concurs între asociațiile de proprietari, inclusiv cu privire la componenta de colectare selectivă a deșeurilor. Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a prezentat proiectul bugetului pentru anul 2023 în data de 11 ianuarie,  iar 17 ianuarie va fi organizată o dezbatere publică, urmând ca în ședința din 2 februarie să aibă loc votul final. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.