Astăzi au loc o serie de teste la proiectul administrației județene al centrului de deșeuri CMID Cluj. Potrivit purtătorului de cuvând al CJ Cluj, ”astăzi facem o serie de teste la cântare, maine se dă drumul la sistemul de iluminat, practic centrul este finalizat. Însă prima mașină cu gunoi care va depozita aici va coincide cu momentul în care rampa de deșeuri a municipalității de la Pata Rât se va închide definitiv”, a declarat Valentin Jucan.
La începutul acestui an, CJ Cluj a adoptat o hotărâre prin care se rectifică bugetul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj a cărui valoare a crescut nejustificat de la 22 de milioane de euro, valoarea din anul 2011, la 65 de milioane de euro!
Potrivit acestei hotărâri, valoarea totală a proiectului ”Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj” – faza II este de 306.760.075,36 lei. Astfel, administrația județeană va face o ”infuzie” de 2.3 milioane de lei, fără TVA, cofinanțare suportată de CJ Cluj (30,85%), Municipiul Cluj-Napoca (30,85%), iar restul de 38,3% de celelalte primării din județul Cluj, proporțional cu populația fiecăruia.
”În prezent județul Cluj și-a achitat toată contribuția proprie la cofinanțarea proiectului (30,85% din 2.376.113,58 lei, dar asigură integral fluxul de numerar până la sfârșitul implementării proiectului, urmând a-și reîntregi bugetul cu sumele datorate de celelalte UAT-uri”, arată reprezentanții administrației județene.
Din valoarea actualizată de 300 de milioane, peste 116 milioane de lei reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectului, și 24.4 milioane de lei reprezintă TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile.
Marea problemă a acestui proiect o va reprezenta suma de 152,6 milioane de lei care sunt cheltuieli neeligibile datorate modului în care administrația județeană a gestionat proiectul.
”Cheltuielile neeligibile ale proiectului sunt suportate de CJ Cluj și primăriile din județul Cluj astfel: CJ Cluj 30,85% (47.093.526,22 lei), Primăria Municipiul Cluj-Napoca 30,85%, iar restul de 38,3% de celelalte primării de pe raza județului Cluj, proporțional cu populația fiecăruia. În prezent CJ Cluj și-a achitat toată contribuția proprie la cheltuielile neeligibile (47.093.526,22 lei), dar asigură integral fluxul de numerar până la sfârșitul implementării proiectului, urmând a-și reîntregi bugetul cu sumele datorate de celelalte primării”, se mai arată în hotărâre.
De asemenea, 10.8 milioane de lei va reprezenta valoarea veniturilor nete generate și va fi suportată de CJ Cluj și primăriile din județ în proporția arătată anterior.