Proiectul de lege prin care sunt majorate pedepsele pentru viol (Plx 8/2016) intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor (decizională). Doctorul Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul acestui proiect, consideră că astfel vor fi descurajate şi pedepsite aspru aceste infracţiuni iar victimele vor fi mai bine protejate. La fiecare patru ore un viol are loc în România.
,, Prin acest proiect pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă şi poate ajunge la 25 ani de închisoare sau închisoare pe viaţă.
După modificarea articolelor 218 şi 219 din Codul Penal pedepsele vor fi crescute la 25 de ani de închisoare sau chiar închisoare pe viaţă pentru viol în grup sau atunci când victima nu a împlinit 16 ani, este rudă în linie directă, se află în ocrotirea, îngrijirea, paza, educarea sau tratamentul făptuitorului. Indiferent de situaţie pedepsele nu vor putea fi mai mici de 10 de ani de închisoare.
Constatăm cu uşurinţă că sub incidenţa legislaţiei aflate în vigoare, extrem de blândă, ce validează ideea că violul e o infracţiune minoră, numărul declarat de abuzuri sexuale a explodat. Până la momentul depunerii acestui proiect de lege numărul dosarelor din Iaşi ajunsese la 34, cam tot atâtea cât se înregistrează într-un întreg judeţ într-un singur an. Într-un clasament nedorit Iaşul şi Vasluiul ocupă primele două locuri iar în 2014 doar în Iaşi numărul de dosare legate de abuzurile sexuale a depăşit de cinci ori media naţională.
De fapt numărul real este mult mai mare pentru că victima alege adesea să nu depună plângere sau procurorii nu formulează o acuzaţie pentru că nu au toate întotdeauna toate probele necesare pentru a dovedi afirmaţiile victimei.
Proiectul a primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Senatul l-a respins pe 1 februarie 2016. Guvernul consideră aceste sancţiuni exagerate şi nu susţine acest proiect de lege. Cazul din Vaslui nu a reuşit să-i impresioneze. De aceea un viol are şi va avea în continuare loc la fiecare patru în România”, consideră deputatul.