Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

Ca răspuns la deciziile CCR referitoare la carantina și izolare, Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, anunța vineri într-o conferință de presă înaintarea unui proiect de lege care să medieze și să clarifice conflictul dintre măsurile de izolare și Curtea Constituțională.

Grupul strategic de cooperare creat de de către Guvernul României are ca scop realizarea unui proiect de lege care să pună carantinarea și izolarea bolnavilor de COVID-19 într-o formă acceptabilă și de către Curtea Constituțională. Acest grup are la baza membri din Ministerele Justiției și Sănătății, precum și pe cei din Ministerul de Interne. Proiectul de lege urmează să fie discutat pe ordinea de zi a ședinței de guvern care are loc astăzi, a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Realitatea duminică .

„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii.

În motivarea deciziei de neconstituționalitate, CCR precizează :”Curtea observă că măsurile au efecte severe asupra drepturilor şi libertăţilor persoanei şi de aceea reglementările în materie trebuie să îndeplinească, în mod strict, toate condiţiile constituţionale. Caracterul excepţional, imprevizibil al unei situaţii nu poate constitui o justificare pentru a încălca ordinea de drept, prevederile legale şi constituţionale referitoare la competenţa autorităţilor publice ori cele privind condiţiile în care se pot aduce restrângeri exerciţiului drepturilor şi libertăţilor fundamentale. „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here