Recentele percheziţii ale DNA la firmele de mediu suspectate de fraudă cu fonduri europene ar putea să întârzie lucrările la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor. Sediul din Cluj al firmei KVB, care a câştigat contractul pentru asistenţă tehnică alături de Blom România, a fost percheziţionat de procurori, fiind ridicate mai multe documente referitoare la proiectul Consiliului Judeţean.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a percheziţionat în urmă cu aproximativ două săptămâni sediul din Cluj-Napoca al firmei KVB Economic SRL. Potrivit www.evz.ro, acţiunile DNA au vizat mai multe proiecte de consultanţă pentru mediu derulate de KVB în judeţele Bistriţa Năsău, Cluj şi Neamţ. Procurorii anticorupţie au ridicat de la sediul din judeţul Cluj al societăţii documente privind licitaţia pentru groapa ecologică de la Pata Rât, organizată de Consiliul Judeţean Cluj.
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că “s-a organizat o licitaţie şi contractul a fost atribuit firmei cu oferta cea mai mică. Deocmadată, am semnat doar contractual. Urmează ca firma să-şi înceapă activitatea odată cu demararea proiectului. Dar, deocamdată, nu s-au făcut nici un fel de plăţi, firma nu a avut nici o activitate în cadrul acestui proiect. Conform contractului, KVB va asigura asistenţa tehnică, eu nu cunosc aspectele penale ale anchetei, am citit numai despre asta în presă. Bineînţeles, contractul stipulează că, în cazul în care societatea nu respectă anumite condiţii, acesta se poate rezilia”. În cazul în care contractul cu KVB va fi reziliat de CJ Cluj, licitaţia pentru asistenţa tehnică la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor va trebui reluată.

Buturuga mică…

Aceasta a fost doar una dintre licitaţiile pentru lucrările la proiectul administraţiei judeţene, care cuprinde 10 contracte între diferite societăţi şi CJ Cluj. Contractul pentru asistenţă tehnică a fost adjudecat de un consorţiu format din KVB Economic şi Blom România. La licitaţia pentru acest segment al proiectului s-au înscris în cursă trei concurenţi, criteriile pentru atribuire fiind preţul ofertei, metodologia de prestare a serviciilor şi organizarea şi planificarea în timp a activităţilor. Este vorba de Mott MacDonald Limited, care a depus o ofertă de 1,47 de milioane de lei, asocierea KPMG România SRL – GPA Advisory SRL – NQA Rom, cu 1,35 milioane de lei şi asocierea SC KVB Economic Filiala Cluj-Napoca SRL – Blom România SRL, cu 1,33 milioane de lei.
Contractul a fost semnat pe o perioadă de 21 de luni şi va fi finanţat din bugetul Consiliului Judeţean (CJ). Potrivit contractului semnat în luna mai, firmele au obligaţia să demareze lucrările în termen de 90 de zile. Contractul a fost blocat o vreme în instanţă dar, după atribuirea contractului pentru construirea centrului de deşeuri firmei Hidroconstrucţia, s-a putut semna şi cel pentru asistenţă tehnică cu firmele Blom România SRL şi KVB. Întreg proiectul pentru managementul deşeurilor a fost evaluat la peste 76 de milioane de euro. Din această sumă, aproximativ 60% va fi acoperită din fonduri ale Uniunii Europene.

Pile la minister

“Gazeta de Cluj” a mai scris despre firmele intrate în competiţie pentru contractul de consultanţă, iar echipa câşigătoare, care a avut şi oferta cea mai mică, este compusă din două societăţi destul de controversate. Numele firmei KVB Economic este legat de un proiect cu bani publici atribuit “cu dedicaţie”. În 2009, firma a fost aleasă pentru a oferi consultanţă pe probleme de mediu societăţii Apa Nova Bucureşti SA, societatea care are în concesiune serviciul de distribuire a apei potabile în Capitală, arată “Jurnalul Naţional”. Aceasta a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro pe teme de protecţia mediului, exact domeniul în care Garda de Mediu trebuie să verifice respectarea obligaţiilor de către orice societate de pe teritoriul României. În mod surprinzător, potrivit aceleiaşi surse, firma KVB Economic era controlată de Silvian Ionescu, şeful Gărzii de Mediu, care consilia Apa Nova. Contractul a fost atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare. Reprezentanţii Apa Nova au motivat această alegere prin situaţia urgentă impusă de autoritatea contractantă, dar obligaţia de a avea documentaţiile realizate de KVB existau deja de trei ani.
Directorul KVB Economic a mai fost pus într-o situaţie de conflict de interese când firma sa urma să acorde consultanţă pe proiectele de investiţii de mediu pentru Petrom, tocmai acele proiecte care trebuiau verificate de instituţia pe care o conduce. Oficial, Silvian Ionescu nu mai figurează în documentele societăţii KVB Economic SRL, Răzvan Zamfir Stan fiind administratorul oficial al firmei devenite cu acţiuni “la purtător”. Un alt nume de care a fost legată firma KVB este cel al Sulfinei Barbu, fost ministru al Mediului. Contactaţi de reporterii EVZ, atât Silvian Ionescu, cât şi Sulfina Barbu au declarat că nu mai au nicio legătură cu firma. “Este o chestiune tendenţioasă. Ce legătură am eu cu acţionariatul din 2008 acum, în 2011? Este o întrebare maliţioasă”, a răspuns iritat Silvian Ionescu, iar Sulfina Barbu a declarat că “acţiunile le-am vândut în 2009, printr-o casă de avocatură, nu mai am nicio legătură cu firma”.

Asocieri cu alte firme “suspecte”

Partenerul KVB, compania Blom România, este o companie specializată în servicii de cadastru deţinută de o companie din Danemarca, al cărei administrator este Ionuţ Săvoiu, care a deţinut şi funcţia de director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ANCPI. Blom România a fost acuzată în toamna anului trecut că şi-ar fi asigurat singură o licitaţie “cu dedicaţie” în comuna bistriţeană Măgura Ilvei, după cum relevă un material Hotnews. Obiectul licitaţiei era “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect în valoare de 1,69 milioane de lei, adică 400.000 de euro. Însă, cerinţele licitaţiei erau exagerate pentru un asemenea proiect. Se cereau echipamente şi personal care nu ar fi fost neapărat necesare realizării cadastrului, iar condiţiile acestea nu puteau fi îndeplinite decât de o firmă.
Caietul de sarcini a fost realizat tocmai de aceasta, şi anume Blom România, una dintre cele mai mari companii de topografie din ţară. La licitaţia deschisă de către primăria comunei Măgura Ilvei, singura companie înscrisă a fost Blom România. Alte două primării din judeţul Bistriţa-Năsăud (Ilva Mare şi Lunca Ilvei) au scos la licitaţie aceleaşi servicii de cadastru. La Ilva Mare proiectul are o valoare estimată tot la 400.000 de euro. Caietul de sarcini are aceeaşi caracteristică, proprietăţile electronice ale documentului arătând că a fost creat tot de Blom România.
Şi la Bistriţa procurorii anti-corupţie au organizat percheziţii. Înainte de percheziţiile de la Cluj, procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii la sediul CJ Bistriţa,  unde au pus sigilii pe biroul preşedintelui CJ, Liviu Rusu, şi al vicepreşedintelui, Luca Iancu. Anchetatorii au percheziţionat şi locuinţa fostului secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, sub suspiciunea de fraude cu fonduri europene. O altă firmă verificată de DNA la Bistriţa este Euroland 2000, printre ai cărei acţionari se află Dorina Oltean, soţia secretarului general al PDL, Ioan Oltean, şi fostul secretar de stat, Ioan Andreica.
DNA a ridicat mai multe documente privind licitaţia pentru construcţia unei gropi ecologice organizată de Consiliul Judeţean Bistriţa, în valoare de aproximativ 155 milioane de lei, al cărei contract a fost semnat pe 25 mai 2009, iar investiţia trebuie finalizată până pe 24 noiembrie 2011. Licitaţia pentru construcţia gropii de gunoi de la Bistriţa a fost adjudecată de grupul IRIDEX Construcţii SRL, iar firma KVB SRL asigură servicii de “asistenţă tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea si implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor”, potrivit documentelor citate de EVZ.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.