Proiectul care prevede PUZ-ul centrului comercial din Dezmir, în spatele căreia se află intenția firmei Farmec de relocare a activității, a fost dezbătut azi, 30 ianuarie, în ședința CTATU- Și a pus urbaniștii pe jar!

Firma lui Turdean justifică investiția drept o oportunitate de a pune în valoare incinta conform necesitătilor actuale ale SC FARMEC SA. Aceștia susțin că „Avantajul major rezidă din păstrarea funcțiunii existente a platformei industriale aplicând doar mici corectii urbanistice, obligatorii pentru fluxul de productie al beneficiarului”.

Proiectul a creat dispute în Comisia de Urbanism

Încă de la început, taberele s-au împărțit în două- echipa căpitanului Tișe, care ținea cu dinții să dea un aviz favorabil proiectului și echipa căpitanului Salanță, care găsea moduri de a pune bețe-n roate. Proiectul ar fi fost al patrulea pe ordinea de zi, iar încă de la început, arhitecul-șef, Claudiu Salanță a semnalat o anume problemă de legalitate, de care s-a ținut strâns pe tot parcursul ședinței: Faptul că fișele arhitecților sunt neștampilate de coordonatorul RUR.

În acest moment, se vede favoritismul provenit din partea lui Tișe, care susținea că „Sigur vor obține ștampila, altfel nu veneau la ședință” și care a propus dezbaterea proiectului, după care arhitecții să predea fișele ștampilate. Aici, Claudiu Salanță a refuzat numaidecât, susținând chiar că va semna un „aviz de nelegalitate” la finalul ședinței, dacă proiectul se votează fără ștampila RUR (Registrul Urbaniștilor din România).

Până la urmă, s-a decis ca proiectul să fie lăsat la finalul ședinței, cu condiția ca arhitecții să predea fișele conforme.

Când a sosit momentul reexaminării, s-a dezbătut proiectul, fiind prezent de data aceasta și coordonatorul, cu care domnul Claudiu Salanța a ținut morțiș să discute, în ciuda intervențiilor arhitecților.

Proiectul prevede demolarea clădirilor existente pe amplasament și construirea unui complex industrial modern, reglementat printr-un nou UTR (unitate teritorială de referință) denumit IDe1*. Acesta va permite un procent maxim de ocupare a terenului (POT) de 70% și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1,0.

Problema inițială consta în nivelul de înălțime a clădirilor proiectate, care au 25 metri, față de 15 metri cât este în prezent înălțimea maximă admisă. Adică, înălțimea este a unui bloc de 7-8 etaje. Totuși, pe parcurs, arhitectul șef, setat pe nemulțumirea adusa de faptul că fișele nu erau semnate de la început, a ridicat tot mai multe probleme.

De exemplu, în dreapta clădirii există un depozit de materiale inflamabile, care nu ar fi compatibil cu producția Farmec, care implică și spray-uri. Arhitecții au susținut inițial că distanța dintre centru comercial și depozit este destul de mare, dar Salanță milita pentru avizul de la ISU, fără care a precizat că proiectul nu poate continua. Adresându-se mereu coordonatorului RUR, care nu prea știa să prezinte proiectul pe care în teorie îl conduce, ceilalți doi arhitecți încercau să intervină. Însă, de fiecare dată, arhitectul-șef Salanță spunea clar: „Vreau să vorbesc cu coordonatorul!”

Situația începea să devină hilară. Claudiu Salanță îi punea întrebări despre proiect coordonatorului, iar acesta spunea lucrurilor pe dos, de parcă nu ar ști despre ce este vorba. Exact ca un elev scos la tablă, cu lecția nepregătită.

„Sunt multe greșeli între spusele coordonatorului proiectului și regulamentul elaborat!”, precizează arhitectul-șef.

La final, Alin Tișe punea presuni pentru un aviz favorabil, dar comisia se abținea să voteze, în ciuda îndemnurilor președintelui CJ Cluj de „a-și exercita dreptul la vot”. Până și arhitectul-șef Salanță s-a abținut, pe motiv că „Este neprofesionist modul în care a fost prezentat acest proiect…Este foarte trist”.

În final, proiectul a cumulat 2 avize favorabile, 2 nefavorabile și o abținere.

Nu este greu de observat că relația dintre arhitectul-șef Claudiu Salanța și președintele CJ Cluj nu este una roz. Altercațiile dintre cei doi reies din replicile tăioase pe care și le aruncă, iar în cazul ședinței CTATU, tensiunea s-a resimțit categoric. În ciuda eforturilor lui Tișe de a influența un aviz favorabil, Claudiu Salanță tăia orice părere pozitivă. Comisia s-a găsit prinsă la mijloc- Tocmai de aceea toată lumea se abținea de la voturi.

Afacerea Farmec este controlată de familia Turdean, despre care s-a scris că au dat o mare țeapă partenerilor (și prietenilor de o viață), cu acțiunile promise în schimbul banilor. Membrii familiei Turdean au luat bani de la Tothfalusi cu promisiunea de a-i da actiuni in schimb. Nu au mai facut-o niciodata, asa ca Tothfalusi, vechi prieten de-al lui Turdean, s-a trezit fara actiuni la fabrica in care a investit importante sume de bani. 

Citește și: Ședință CTATU cu năbădăi: „Voi semna un aviz de nelegalitate la finalul ședinței”

1 COMENTARIU

  1. Părerea mea e ca trebuie musai să ajungeți la înțelegere: aici îi dați voie să facă peste limita legii, ca n-a fi primul la care închideți ochii, în timp ce dincolo la oraș, pe str . Andreescu rugați-i în genunchi ca primiți un spray ROUA SĂ DESCHIDĂ ACCESUL ȘI PT PU LI ME . Se mai fac înțelegeri în acest oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.