Pentru foștii șefi SRI, George Maior și Florian Coldea, ”Legea Big Brother” era foarte importantă. Și dacă cei doi nu au reușit să o finalizeze, respectiv ca toate cartelele telefonice de tip PrePay să fie cumpărate doar pe baza cărții de identitate, iată că, după mai bine de o lună de la ”cazul Caracal”, Maior și Coldea pot să le fie recunoscători Vioricăi Dăncilă și lui Raed Arafat.

George Maior a preluat mandatul de director al SRI în anul 2006 sub președinția lui Traian Băsescu și l-a ținut strâns la piept până în iarna anului 2015. Demisia lui Maior a venit la scurt timp după ce Curtea Constituțională a respins ca neconstituțională Legea Securității Cibernetice, recunoscută ca Legea Big Brother 3 și contestată intens de societatea civilă. ”Legile Big Brother”  pe care le voiau cu atâta ardoare Maior și Coldea dădeau puteri sporite serviciilor secrete, iar într-un final Guvernul Cioloș a adoptat această lege în octombrie 2016, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat-o. Operațiunea ”Big Brother” marca SRI a fost dur criticată inclusiv de Dana Gîrbovan, propunerea pentru ministrul Justiției, încă din anul 2015. Aceasta considera că aceste legi de tip Big Brother aduce o atingere gravă a dreptului la viața privată și altor drepturi constituționale.

”Această lege ar trebui să ne îngrijoreze mult mai serios şi e important ca măcar acum să se dezbată public, pentru a nu lăsa cetăţenilor impresia că legea este una inofensivă şi fără implicaţii grave în ceea ce priveşte libertatea lor”, spunea Dana Gîrbovan.

Maior Și Coldea aveau marota asta cu pre-pay

Pentru Maior și Coldea, Legea Big Brother era foarte importantă, așa cum fostul colonel SRI, Daniel Dragomir spunea lunea trecută că discuția legată de cartelele pre-pay și legile Big Brother este o obsesie a foștilor șefi SRI George Maior şi Florian Coldea, spunând că ele nu au fost de interes pentru siguranţa naţională, ci pentru nişte ”băieţi deştepţi”.

”După ultima tragedie (n.r. caz Caracal), văd reluate tot felul de propuneri năstrușnice pentru a repune pe tapet subiectul cartelelor și a legilor Big Brother. Inclusiv din zona media și din zona guvernamentală. Inclusiv din partea unor oameni din anturajul doamnei premier.

Să vă spun ce cred eu despre povestea asta cu cartelele pre-pay.
1. Cunosc personal, în cazuistica anti-teroristă, multiple cazuri (inclusiv legate de rețele de crimă organizată) în care infractorii foloseau oameni ai străzii sau pur și simplu oameni amărâți sau intermediari pentru a le cumpăra cu banii jos 10-100-1000 de cartele. Fără număr, cum se zice pe la noi.

2. Fără să fie Einsteini, multe rețele criminale folosesc cartele pre-pay în roaming, adică le cumpără din sutele de țări unde se vând la liber și le folosesc în ce țară vor.

3. Azi, nicio rețea infracțională nu mai folosește telefoane “deschise”. Cumpără o tabletă de 2 lei, se conectează la un wi-fi la o cafenea, instalează aplicații, comunică criptat etc. Nu e fizică nucleară. Hello. Suntem în anul 2019. Chiar și Printzul meu cel mic folosește VPN.

4. După toate nebuniile tehnice din ultimii ani (dezvăluiri, Assange, wikileakes etc.) rețelele adevărate de criminali, spioni, teroriști, au adoptat un modus operandi mult mai sofisticat, mai atent, mai conspirat. Nu o să vă vină să credeți, dar și “ei” știu să citească, și “ei” au internet, și “ei” urmăresc ce se întâmplă în lumea asta, și “ei” studiază cu atenție procedurile și modul de lucru al serviciilor de informații, al structurilor de aplicare a legii sau al forțelor de poliție. Și “ei” ne urmăresc pe “noi”. Știu, o să vă surprind. Dar așa este.

5. Nu vă mai lăsați păcăliți. Maior și Coldea aveau marota asta cu pre-pay și Big Brother nu pentru “interesul național”, nu ca să vă protejeze pe voi de teroriști, criminali organizați, violatori, tâlhari sau “corupții” neamului. Nu. Erau doar niște băieți deștepți în spate și erau interese de bani. Sute de milioane de euro, în spatele acestor tâmpenii. Mai vorbim si de asta. La momentul potrivit.

Ce vă spun eu aici nu sunt dezvăluiri, informații uau, clasificate sau nucleare. Sunt lucruri la mintea cocoșului. Ori, inamicii societății noastre (teroriști, spioni, mafioți, criminali etc.) au și minte și resurse nelimitate și imaginație.

Oricum, vestea proastă este că inamicii noștri au aflat, după tragedia de la Caracal, incredibil de multe informații despre incompetența, prostia, eșecul și incapacitatea statului roman de a localiza un amărât de telefon!

Sper ca doamna Dăncilă să nu cada în plasa acelorași papagali, care în viața lor nu au făcut muncă operativă reală, nu au făcut niciun fel de muncă de teren, nici nu au salvat în viața lor vieți.
Sunt convins ca premierul înțelege foarte bine aceste aspecte.

Nu vă mai lăsați păcăliți dragi prieteni. Mult fum, multă prostie, multă manipulare. Munca adevărată de informații sau cea de poliție este mult mai grea și mai subtilă decât filmele cu James Bond. De aceea se cheamă muncă și nu “combinație” pe bani mulți, așa cum face statul paralel.

#mizerabilii”, se arată în postarea lui Daniel Dragomir, de pe site-ul romania30.ro, la câteva zile după tragedia din Caracal.

Dăncilă ș Arafat au finalizat proiectul lui Maior și Coldea

Și se pare că nu a fost așa cum spunea Daniel Dragomir pentru că Viorica Dăncilă ”a căzut în plasa acelorași papagali” pentru că, ”cazul Caracal” a rezolvat problema pe care Maior și Coldea nu au reușit să o finalizeze, respectiv ca toate cartelele telefonice de tip PrePay să fie cumpărate doar pe baza cărţii de identitate. La propunerea lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, premierul Viorica Dăncilă a dat Ordonanţa „Big Brother”, devenind în acest fel succesoarea lui George Maior în această operaţiune.

Potrivit actului normativ, furnizorii de telefonie mobilă au obligația de a colecta datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Decizia va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020 și va fi obligatorie pentru cei care cumpără cartele preplătite după această dată. De asemenea, până la 1 septembrie anul viitor, cei care au cumpărat cartele anterior aplicării deciziei trebuie să-și prezinte datele de identificare. De la această dată, cei care nu respectă obligația nu vor mai putea folosi serviciile de telefonie mobilă.

„Astăzi, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și a Ministerului Afacerilor Interne, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legislației, pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor, prin îmbunătățirea posibilităților de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate situațiilor de urgență”, a explicat Nelu Barbu, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că „pentru îmbunătățirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgență, prin acest act normative, se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii. Cu alte cuvinte, cartelele prepay vor fi furnizate doar după ce persoana care le achiziționează prezintă actele de identificare. Această obligație intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020”.

Persoanele care deja au o cartelă prepay, dar și cei care achiziționează una până la data de 31 decembrie a.c., vor avea la dispoziție opt luni pentru a transmite datele de identificare. Aceste date vor fi puse la dispoziția Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență și utilizate în conformitate cu prevederile de colectare a datelor cu caracter personal.

„Pentru îmbunătățirea localizării persoanei care solicită apelurile de urgență, prin acest act normativ, se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a utiliza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Începând cu data de 1 septembrie 2020, este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, prin intermediul cartelelor SIM, ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare. Deci, de la 1 septembrie 2020, nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără a fi prezentate datele de identificare ale utilizatorilor”, a mai spus Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.