Proiectul „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă” (PCAR), derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, este extrem de util pentru cetăţenii ţării, pentru administraţia publică în general şi pentru administraţia locală în special, a declarat marţi vicepremierul Liviu Dragnea.
„În ceea ce priveşte acest proiect, care face parte dintr-un număr de proiecte pe care ministerul nostru le derulează şi urmează să le deruleze în continuare, în ceea ce priveşte implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie – implicarea mea intensă a fost determinată de dorinţa de a reuşi să ajutăm autorităţile locale, în special să înţeleagă că această strategie nu este un instrument împotriva dumnealor. Nu este un mecanism agresiv care să-i agreseze şi care să le facă rău. Vreau să-i ajutăm să înţeleagă că această strategie este un pachet de mecanisme de abordări, de atitudini, de politici care să reuşească un lucru important – sistemul administraţiei publice locale să fie un sistem care oferă două lucruri importante – servicii publice de calitate pentru cetăţeni şi încredere agenţilor economici”, a arătat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu prilejul Conferinţei de prezentare a proiectului.
El a subliniat că a acţionat pentru că înţelege că orice strategie de acest gen are succes dacă este conştientizată şi dacă sunt implicaţi şi cei cărora se adresează.
„Dacă Strategia Naţională Anticorupţie era abordată ca şi alte strategii din anii trecuţi, adică numai de sus în jos (…), fără ca autorităţile locale în cazul nostru să fie conştientizate cât de importantă este ea pentru funcţionarea instituţiilor lor, nu avea succes. Vreau să remarc capacitatea de înţelegere şi abordarea pe care o are Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, cu care avem o colaborare foarte bună”, a adăugat Liviu Dragnea.
Vicepremierul a precizat că ministerul pe care îl conduce are o colaborare foarte bună pe acest segment cu Ambasadele Olandei, Finlandei şi Germaniei.
„Experţii care au fost selectaţi sunt prezenţi astăzi în această sală aici şi ne ajută foarte mult, fac o analiză din afara sistemului, o analiză serioasă a vulnerabilităţilor din cadrul ministerului nostru şi vestea bună pentru celelalte ministere este că ceea ce vom primi ca şi sfaturi, propuneri, o să le implementăm la nivelul tuturor ministerelor. De asemenea, ne ajută să vedem care sunt cele mai bune practici, modificări, să vedem că şi celelalte ministere trebuie să aibă o activitate transparentă. Am înfiinţat o structură nouă – sunt 19 persoane selectate din toţi funcţionarii ministerului cu cea mai bună expertiză – care are ca atribuţii implementarea activităţilor şi acţiunilor necesare pentru prevenirea corupţiei, a incidentelor de integritate şi care să ofere consultanţă permanentă. Orice proiect de acest gen are succes dacă, după ce se implementează, are şi urmări”, a detaliat vicepremierul Dragnea.
El a anunţat în context că va fi finalizat un ghid etic care va fi pus la dispoziţia fiecărei autorităţi locale.
„Trebuie să avem o abordare corectă în ceea ce priveşte rapoartele MCV, care au generat foarte multe discuţii, comentarii în presă. (…) Ceea ce facem noi (…) este să realizăm un sistem public eficient care să fie perceput ca eficient şi transparent de cetăţenii acestei ţări, care să genereze încredere pentru agenţii economici români şi străini. (…) Şi efectul va fi şi că rapoartele MCV vor avea o abordare corectă şi Comisia Europeană va avea o abordare corectă a ceea ce se întâmpla în România”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale.
Alexandru Cumpănaşu, director executiv Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, a declarat că proiectul prezentat marţi se adresează atât autorităţilor locale cât şi centrale.
„Orice fel de politică publică la nivelul Guvernului, dacă nu ai resurse necesare şi angajamentul de a ajuta administraţia locală şi centrală, prin Strategia Anticorupţie sau orice altă politică publică, practic nu ai rezultat al acelei politici. De aceea am decis să facem un proiect (…) care să se adreseze atât autorităţilor locale şi centrale şi să ajute la implementarea politicilor anticorupţie. Liviu Dragnea a avut această dorinţă de a pune piciorul pe acceleraţie”, a menţionat Cumpănaşu. AGERPRES