Adrian Gurzău a îmbrăcat pe rând haina de consilier local al municipiului Cluj-Napoca, deputat, dezvoltator imobiliar, iar acum se pregătește să îmbrace veșmântul lui Traian Onuc, cunoscutul țepar imobiliar. Spunem acest lucru pentru că Adrian Gurzău a vândut apartamentele din cele două blocuri pe care le deține în ansamblul imobiliar Transilvania Smart City, imobile care se află în acest moment la stadiul de fundație. Problema este că firmele afaceristului sunt îngropate de datorii, existând pe rolul instanțelor de judecată mai multe procese de executare silită și nu se știe dacă proiectul mai are șanse de reușită. Mai mult, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus poprire pe conturile firmei Transilvania Smart Architecture SRL, pentru o sumă totală de peste 140.000 de lei, pe motiv că nu a plătit contribuția asiguratorie de muncă pentru angajați, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe veniturile firmei și contribuția pentru asigurări de sănătate reținută de la asigurați. 

Firmele deținute de Adrian Gurzău se scufundă rând pe rând în datorii. La începutul acestui an, a fost înregistrat un dosar pe rolul Tribunalului Ilfov în care patru societăți cer falimentul Realtopfarma SRL, una dintre firmele care dețin proiectul Transilvania Smart City. Acțiunea a fost deschisă la cererea companiilor SDC Imobiliare SRL din Cluj-Napoca, deținută de milionarul clujean Ștefan Berciu, Apollo Junior SRL, Cesaco Invest SRL și Truck Service SRL. Primul termen a fost fixat la data de 7 aprilie 2023.

Societatea Realtopfarma SRL este patronată de iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov (50%) și de soții Mariana și Gheorghe Petrovan (50%). Realtopfarma SRL este asociat unic în cadrul Chester Group Investments SRL, companie administrată Adrian Gurzau și Adrian Alexandrov. 

Cei doi sunt asociați și în cadrul societății Transilvania Smart Architecture SRL, care a intrat în vizorul ANAF, după ce nu a plătit contribuția asiguratorie de muncă pentru angajați, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe veniturile firmei și contribuția pentru asigurări de sănătate reținută de la asigurați. ANAF a pus poprire pe conturile companiei pentru o sumă totală de peste 140.000 de lei. Pe lângă implicațiile financiare, Adrian Gurzău și Adrian Antonov sunt pasibili de închisoare  de la unu la cinci ani sau amenda penală, așa cum s-a stabilit prin OUG 130/2021, dacă nu plătesc anumite impozite și contribuții la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență.

Oamenii care au cumpărat apartamente de la Gurzău și-au cerut banii înapoi, însă dezvoltatorul imobiliar ridică neputincios din umeri și spune că a ajuns la fundul sacului. Pentru moment, reușita proiectului imobiliar rămâne sub semnul întrebării, fiind vorba și de alte manevre periculoase executate de Gurzău. 

Suprafața pe care se va ridica proiectul Transilvania Smart City este împărțită în acest moment în patru loturi: unul de 5.900 de metri pătrați, unul de 5.134 de metri pătrați, unul de 23.631 de metri pătrați și unul de 29.472 de metri pătrați. În total, suprafața pe care urmează să se construiască cartierul de lux însumează 64.137 de metri pătrați. 

Cum și-a băgat Adrian Gurzău coada în proiectul Transilvania Smart City

Potrivit surselor noastre Adrian Gurzău a fost cel care a văzut potențialul terenului de lângă groapa de gunoi pe care urmează să prindă viață proiectul Transilvania Smart City. În anul 2008, Adrian Gurzău a fost ales deputat de Cluj. Din poziția în care se afla, finul Elenei Udrea a reușit să ia legătura cu mai multe persoane care aveau terenul în proprietate și pentru că îi era teamă de anumite consecințe pe care le-ar fi putut atrage în cazul în care ar fi cumpărat terenurile pe barba sa, Gurzău a găsit o alternativă extrem de convenabilă.  Acesta ar fi luat legătura cu avocatul Nicolai Canetti și i-ar fi propus să investească. 

În anul 2013, terenurile au fost achiziționate de firma Chester Group Investments SRL, deținută de două offshore-uri din Gibraltar: Romania Property Holdings Limited (1% din acțiuni) și Chester Properties Limited (99% din acțiuni). Firma Chester Group Investments SRL era administrată de Nicolai Canetti și Maurice Moses Benady. Terenul a fost întabulat imediat după cumpărare, firma a obținut un Plan Urbanistic Zonal și a construit drumuri interioare în care a investit peste 1 milion de euro. 

Proiectul a fost pus pe pauză până în anul 2020, când un offshore din Gibraltar, Tonex Finance Ltd, deținut de familia de evrei Schimmel, oferă o finanțare de 19.552.408 de euro, pentru care primește drept garanție un teren cu o suprafață de   29.472 metri pătrați. 

La începutul anului 2021, firma Chester Group Investments SRL a fost vândută către  Realtopfarma SRL în schimbul sumei de 35.000 de lei. Gurzău i-a propus milionarului clujean Ștefan Berciu să investească și el în proiectul Transilvania Smart City. În baza unui contract încheiat cu societatea SDC Imobiliare, deținută de Ștefan Berciu, Adrian Gurzău se obliga să-i predea societății jumătate din teren. 

Ștefan Berciu a plătit 11,7 milioane de euro către firma controlată de Adrian Gurzău și Alexandru Alexandrov, Realtopfarma, bani care asigurau intrarea lui Berciu în proiectul imobiliar, dar care trebuiau să ajungă în cel mai scurt timp la familia de evrei Schimmel. Realtopfarma avea obligația să achite diferența de bani până la 19,5 milioane de lei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece Gurzău a redirecționat către Tonex Finance Ltd numai 9 milioane de euro, iar restul banilor i-a pus la saltea. După ce au descoperit mârlănia, cei de la SDC Imobiliare au cerut insolvența firmei Realtopfarma pentru a-și recupera o creanță de 7,6 milioane de euro. Numai Adrian Gurzău și Adrian Antonov știu ce s-a întâmplat cu cele 2 milioane de euro pe care ar fi trebuit să le achite către Tonex Finance Ltd, având în vedere că societatea este plină ochi de datorii, chiar dacă finul Elenei Udrea a încasat peste 2 milioane de euro de la cei care au achiziționat apartamente în blocurile sale. 

Adrian Gurzău, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare 

Finul Elenei Udrea, fostul deputat Adrian Gurzău, a fost condamnat definitiv, în anul 2017, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. 

Adrian Gurzău a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul Carpatica Asig, în care era acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, fostul deputat a încasat de la companie aproape 300.000 de euro ca să o ajute pe Angela Toncescu să primească urgent avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru a fi numită preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.