Problema întabulării construcțiilor care au fost executate în lipsa unor autorizații de construire emise în conformitate cu legislația aplicabilă sau a celor care au fost executate cu nerespectarea prevederilor autorizațiilor de construire a fost și încă este de actualitate în țara noastră. În Cluj-Napoca, 15 familii plătesc pentru ilegalitatea comisă de constructor care încearcă de zece ani să intre în legalitate pentru ca proprietarii să își poată intabula locuințele.
Construcțiile executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum și cele care nu au efectuat recepția la terminarea lucrărilor, nu se consideră finalizate și nu pot fi întăbulate în cartea funciară. Cu problema aceasta se confruntă de zece ani mulți clujeni de pe strada Maramureșului nr. 36E care din cauza că, constructorul SC GP Invest SRL nu a respectat autorizația de construire, înălțând blocul cu un etaj în plus, acum locuitorii au de suferit și nu pot intra în posesia extrasului de carte funciară, deși au trecut zece ani de la întocmirea antecontractului de vânzare-cumpărare.
”Inițial autorizația era de S+P+2E+M, însă constructorii nu au respectat autorizația și au făcut un etaj în plus, deși ca și regim de înălțime era bine, nu era prea înalt. În loc de opt apartamente, a făcut dublu, era altceva, era mai convenabil pentru ei. Din cauza aceasta, acum au rămas 15 familii fără să aibă un domiciliu. Constructorii au făcut după aceea demersurile pentru a intra în legalitate și a obținut de la Consiliul local o hotărâre prin care se aprobă modificările aduse, adică cu S+P+3E+M, iar în baza hotărârii respective se obține autorizația de construcție pentru modificare de proiect. Deși, constructorii au făcut demersurile respective, primăria nu a vrut să le dea autorizația de construire. Oamenii din bloc de la ultimele etaje sunt foarte supărați pe constructori. Poți să fii supărat sau poți să nu fi, dar problema trebuie rezolvată”, ne-a povestit un locatar din blocul respectiv.
Într-adevăr, în 2010, pe vremea lui Apostu, ”comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism a avizat modificarea soluţiei constructive la lucrări de etajare şi mansardare bloc de locuinţe existent, cu regim de înălţime S+P+3E+M,” potrivit site-ului primăriei.
Au mirosit ilegalitatea de la început
Încă din 2007, locuitorii de pe strada Maramureșului nr. 36, bl. E au fost sceptici cu privire la autorizația de construcție respectivă, solicitând primăriei să se facă verificări.
”Aș dori să verificați autorizația de construcție (mansardare) a blocului de locuințe de la adresa Maramureșului 36, Bl. E din Cluj-Napoca. Imobilul este structurat pe două scări, cu asociații de proprietari independente. În urma cu un an, am fost contactați de o firmă de construcții care dorea să mansardeze și să vândă locuințele mansardate. Proprietarii din scara I au fost de acord, în timp ce la scara II nu s-a ajuns la o soluție convenabilă pentru toți. Cu toate acestea, au început la scara I lucrările de mansardare.
Noi suntem nedumeriți pentru că știm ca autorizațiile se acordă numai dacă este păstrată unitatea imobilului (unul singur de altfel).Daca s-a acordat o asemenea autorizație, suntem de asemenea deciși să ne apărăm drepturile de proprietari”, a sesizat un locatar primăria.
Totodată, locatarul a menționat că în cazul în care nu vor primi un răspuns din partea primăriei și nu se va păstra transparența în relația cu cetățenii, locatarii vor sesiza organele responsabile.
Referitor la cele semnalate cu privire la începerea lucrărilor de mansardare a scării I, a imobilului situat în Cluj – Napoca str. Maramureşului nr. 36E, reprezentanții primăriei le-au răspuns locatarilor că ”lucrările se execută în baza AC 1230/21.07.2006, care are drept obiectiv mansardarea Sc I a imobilului, cu executarea de balcoane închise pentru apartamentele situate la celelalte nivele ale imobilului. Conform datelor pe care le deţinem, această mansardare s-a propus a se executa în două etape distincte pe scara 1, respectiv scara 2 – etapa a doua. Aprobarea Comisiei tehnice de urbanism a fost dată explicit pentru mansardarea întregului imobil. Avem speranţa că divergenţele apărute între proprietarii apartamentelor care compun sc 2, a imobilului şi firma constructoare între timp se vor finaliza şi se va finaliza prin obţinerea unei noi autorizaţii pentru mansardarea acestei scări”.
Anii trec, situația e aceeași
Patru ani mai târziu, o parte dintre locatarii blocului de pe strada Maramuresului au semnalat din nou primăriei situația existentă cerând informații referitoare la motivele pentru care aceștia nu pot intra în posesia extrasului de carte funciară.
”V-as rămâne recunoscătoare dacă mi-ați putea oferi informații referitoare la motivele pentru care cumpărătorii (proprietarii) apartamentelor 25-40 construite la etajele trei și patru ale blocului E, nu pot intra în posesia extrasului de carte funciară, deși au trecut aproape trei ani de la întocmirea antecontractului de vânzare-cumpărare. Constructorul acestei supraînălțări este GP Invest cu sediul în Cluj-Napoca.
Vă rog să-mi comunicați motivele pentru care constructorul (investitorul) nu poate primi recepția lucrării, astfel încât proprietarii să poată primi extrasul de carte funciară”, se întreabă Alina Marinică.
Ca urmare a sesizării făcute de Alina Marinică, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au comunicat faptul că cel pentru situația actuală vina este a constructorului care nu a respectat autorizația inițială, modificând-o în timpul lucrării.
”Cauza acestei situații revine SC GP Invest SRL, investitorul si beneficiarul construcției care a solicitat inițial autorizație de construire pentru un imobil cu regim de înălțime D+P+2E+M, cu un nr. de 8 apartamente, soluție constructivă care a modificat-o în timpul execuției realizând practic un imobil cu regim de înălțime D+P+3E+M, fapt pentru care conform legislației în vigoare a fost obligat să solicite autorizație de construire modificatoare, prin care a schimbat soluția constructivă inițială a imobilului, conform situației actuale.
La această dată (n.r. – 2011) documentația tehnică este depusă în cadrul instituției noastre, fiind în curs de analizare, pentru a se verifica respectarea condițiilor impuse de comisiile de specialitate, pentru noul regim de înălțime a imobilului solicitat”, răspuns furnizat de către Direcția Poliția Locală.
Daune produse locuințelor
Pe lângă faptul că locuitorii sunt convinși de ilegalitatea comisă și cunosc situația, unii dintre ei s-au confruntat și cu alte probleme, ploile puternice afectându-le locuințele, astfel calitatea construcției este sub semnul întrebării.
”În data de 16 iunie (n.r. – 2007) am depus o sesizare referitor la mansardarea unui imobil, respectiv autorizația de mansardare obținută de firma de construcții GP Invest. Nu mi s-a răspuns încă la această sesizare, ceea ce pentru mine a constituit un semnal că nu este simplu de răspuns și mi s-au confirmat astfel bănuielile că a fost comisă o ilegalitate sau fals la depunerea dosarului pentru obținerea acestei autorizații.
Din păcate însă, în urma unei ploi puternice, jumătate din locuința mea situată la ultimul etaj, în vecinătatea imediata a porțiunii pe care se lucrează, a fost puternic afectată. Nu numai că pereții laterali și tavanul au fost umeziți, dar apa înfiltrată a ajuns să formeze bălți pe podea sau mobilă.
Vă rog să-mi spuneți totuși cui trebuie să mă adresez pentru a-mi apară drepturile de proprietar. Chiar dacă nu fac parte din asociația de proprietari de la scara I, unde s-a efectuat mansardarea, locuința mea se situează la scara II în imediata vecinătate și am fost grav afectată. Dincolo de zgomotul, mizeria și neplăcerile cauzate de această lucrare, greu de apreciat obiectiv și cuantificat, daunele produse locuinței mele sunt majore.
Vă mulțumesc pentru sprijin, știu că situația nu e simplă și că e posibil să fie necesare verificări și deplasări suplimentare, dar sunt hotărâtă să îmi apăr drepturile”, spune Monica Toșa.
În urma sesizării, Inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii s-au deplasat pe str. Maramureşului nr. 36, bloc E şi s-a constatat executarea lucrărilor de construcţii ,”mansardare bloc”, lucrări executate în baza Autorizaţiei de construire nr. 1231/21.07.2007, beneficiar fiind GP Invest.
Totodată, reprezentanții primăriei a îndemnat-o pe doamna Toșa să se adreseze beneficiarului pentru soluționarea pe cale amiabilă a aspectelor sesizate sau instanţelor de judecată dacă i s-au adus prejudicii în timpul executării lucrărilor de construcţii.
Cine conduce GP Invest SRL
Investitorul și beneficiarul construcției de pe strada Maramureșului nr 36E, SC GP Invest SRL, firmă ce se ocupă de dezvoltarea (promovarea) imobiliară este condusă de Adrian Dumitru Podar și Andrei Ludovic Gajzago, iar ca și asociat este și americanul Antonio Pinelli. Societatea a fost înființată în anul 2005, iar potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este fără profit, exceptând anul 2011 și 2015, iar de cinci ani Invest SRL are zero angajați.
Adrian Dumitru Podar mai administrează împreună cu Adriana Gliga și firma Celtic Construct SRL cu sediul în Jucu de Sus, firmă ce are ca obiect de activitatea lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale. Tot cu Adriana Gliga conduce și Tkmax SRL ce se ocupă deactivități ale centrelor de fitness. Deși a fost înființată din 2008, nici aceasta firmă nu are niciun profit.