În cadrul unei dezbateri desfăşurată luni la Senat, parlamentarii USR au adus în discuție un proiect de lege cel puțin neobișnuit. Aceștia propun introducerea unei taxe de tip garanție la produsele cu ambalaje reciclabile.

Proiectul a fost pus în discuție de senatorul Allen Coliban care a precizat: ” Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte ţări care au funcţionat foarte bine. Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autorităţile, astfel ca la început de septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021″

Sistemul se bazează pe returnarea voluntară a ambalajelor pentru returnarea unei sume tip depozit pe care cumparatorul o va plăti în momentul achiziționării ambalajelor. Suma propusă inițial a fost de 50bani/1leu dar aceasta rămâne să fie ajustată la viitoarele dezbateri.

Pe acelaşi subiect, Mircea Fechet – secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat la dezbatere: „Noi deja creionăm un proiect de hotărâre de guvern. Va fi un efort considerabil şi trebuie să fim foarte precauţi cine plăteşte şi ce plăteşte. În acest circuit, va trebui ca fiecare să-şi facă treaba: hipermarketul, micul magazin, producătorul, statul român – iar dacă aceste rotiţe se vor mişca sincronizat putem avea acest sistem”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here