Profesori de elită și urmași ai vechiului sistem. Conducători de doctorate și nume grele din domeniul educației au rămas din acest an universitar pe dinafara sistemului național de educație, în urma unei decizii a Curții Constituționale. La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, nici măcar cadrele didactice asociate nu au ajuns să fie discutate în plenul Senatului dacă nu au dosarele adecvate unui post de profesor asociat. Conducerea UBB ne-a declarat că nu va aproba dosarele persoanelor care nu au pregătirea necesară pentru a putea susține un curs la cea mai mare universitate din țară.
Lazăr nu acceptă lipsa operei
“La UBB vor fi propuși către aprobarea Senatului din partea rectoratului universității doar persoanele care îndeplinesc condițiile științifice aferente postului pe care îl vor ocupa. Nu o să acceptăm persoane care nu o să îndeplinească anumite criterii: doctorat, lucrări, operă. Aceasta este părerea mea, nu este decizia rectorului și nici a consiliului de administrație. Eu nu voi aproba finanțarea cadrelor didactice care nu respectă criteriile universității”, a mărturisit în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj prorectorul Dan Lazăr, membru în Consiliul de Administrație al UBB.
UBB a scăpat de matusalemici
Profesorii de peste 65 de ani au fost băgați în același borcan cu pseudo-profesorii asociați ai Universității Babeș-Bolyai. Să nu înțelegeți greșit, profesorii asociați de la marile universități ale Europei, adevărați dascăli în țările lor de baștină, vor preda în continuare la cea mai mare universitate din România. În schimb, matusalemicii Clujului nu vor mai preda la universități. Cel puțin asta au decis, în unanimitate, judecătorii Curții Constituționale. Dacă prima categorie, profesorii de peste 65 de ani, a semnat deja contracte cu oficialii instituției de învățământ, iar în urma deciziei Curții Constituțională, aceste acte vor trebui desființate, situaţia cadrelor didactice asociate nu a ajuns nici măcar la Senat. Deși erau pe ordinea de zi a ședinței de Senat a UBB din 7 octombrie 2013, dosarele acestora nu au sosit până la data limită. Preotul Ioan Chirilă a confirmat pentru Gazeta de Cluj că nu se va discuta această listă în ședința din a doua săptămână de an academic, iar următoarea ședință va fi pe 12 noiembrie. Astfel, pseudo-profesorii asociați nu mai au șanse să predea în primul semestru din anul academic 2013-2014 și cel mai probabil nu vor reveni nici în cel de-al doilea semestru.
Catană nu are „resurse umane”
Menționăm că prorectorul responsabil cu resursele umane, Radu Catană, nu a putut fi contactat pentru a da detalii despre aceste două cazuri legate de domeniul pe care dumnealui îl păstorește. Insistențele reporterilor Gazetei de Cluj nu l-au făcut pe Catană să își găsească butonul verde de la telefon, deși cu siguranță a fost în apropierea telefonului pentru alte persoane.
Ce spune Curtea
“În şedinţa din data de 1 octombrie 2013, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului, în temeiul art.146 lit.d) teza a doua din Constituţie, excepţie având ca obiect dispoziţiile art.284 alin. (7) şi art.289 alin. (7) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.
Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.284 alin.(7) şi art.289 alin.(7) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale.
Curtea a reţinut, în esenţă, că textele de lege menţionate încalcă dispoziţiile art.16 din Constituţie – Egalitatea în drepturi, întrucât permit recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliul de administraţie şi, respectiv, senatul universitar, într-o altă modalitate decât concursul.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie”, se arată pe site-ul CCR.
Tiberiu Hrihorciuc