Conform viitorului Cod Penal, incestul şi prostituţia nu vor mai fi pedepsite şi nici considerate infracţiuni. Astfel, potrivit proiectului de Cod Penal, actul sexual între două persoane înrudite, tată şi fiică sau frate şi soră, cu vârsta de peste 18 ani, nu vor mai fi socotite infracţiuni. Totuşi, în cazul unui viol sau al unui act sexual cu un minor, indiferent dacă s-au făcut prin constrângere sau nu, agresiunile sexuale vor fi în continuare pedepsite. Biserica şi societatea civilă se opun acestor noi reglementări.

Incestul şi prostituţia sunt noile infracţiuni care nu vor mai pedepsite, chiar dacă în actualul cod incestul se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Astfel, infracţiunea de prostituţie este prevăzută conform art. 328 din Codul penal actual: Astfel, „fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane” este considerată infracţiune, în timp ce incestul apare la art. 230 şi constă în „raportul sexual între rude în linie directă sau între fraţi şi surori”. Moral sau nu, riscurile pe care le poate avea o relaţie între tată şi fiică ori frate şi soră vor putea avea urmări grave. Nu numai Biserica, ci şi justiţia condamnă incestul, clericii considerând aceste fapte ca fiind păcate grave. Chiar dacă noul Cod Penal nu va mai pedepsi incestul, Biserica va „sancţiona” omul prin păcatul pe care îl săvârşeşte.

Prostituţia, „meserie” veche

Încă din Evul Mediu, prostituţia era „în floare”. Doarece numărul femeilor care se prostituau era ridicat, se impunea o taxă pentru aceste persoane, taxă care aducea venituri suplimentare ţării. Răspândirea prostituţiei a avut efecte nu tocmai benefice pentru societate, aceasta fiind cauza apariţiei diferitelor boli letale, printre care se numără şi sifilisul. Pentru ca prostituţia să fie „legală”, în acea perioadă au apărut bordelurile, unde lucrau numai femeile cu această conduită. Ele erau înregistrate la poliţie şi, din punct de vedere medical, prostituatele erau supuse periodic la analize medicale. Chiar dacă pe vremea comunismului s-a pus capăt prostituţiei legalizate, practicarea acestei meserii nu a putut fi stopată.

Uşi deschise pentru „polenizare”

Femeile care practică prostituţia nu vor mai fi sancţionate după  noul Cod Penal. Însă, în continuare, proxenetismul se va pedepsi conform articolului 211. „Determinarea sau înlesnirea practicării prostituţiei ori obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către una sau mai multe persoane se pedepşeşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor asemenea drepturi”. De asemenea, „în cazul în care determinarea la începerea sau continuarea prostituţiei s-a realizat prin constrângere, pedeapsa este de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.  Noul Cod Penal aduce o nouă reglementare în ceea ce priveşte prostituţia. Dacă în prezent „fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”, noul cod prevede că „prin practicarea prostituţiei se înţelege întreţinerea de acte sexuale cu diferite persoane în scopul obţinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul”. Astfel, se pare că cei care vor fi obligaţi să înfrunte legea vor fi doar proxeneţii, „fetiţele de pe străzi” având undă vedere să îşi practice meseria.

„Coadă” la prostituţie

Faptul că femeile care vor practica prostituţia nu vor mai fi nevoite să plătească amenzi şi să se ascundă va duce la mărirea numărului acestora. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat că „Nu se justifică faptul că prostituţia nu se va mai pedepsi. Probabil, acest lucru va încuraja unele femei să încerce această meserie şi ne vom trezi cu noi <<afaceri prospere>>”. De asemenea, nici Biserica nu priveşte cu ochi buni noile modificări ale Codului Penal. Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Ardealului, a declarat că „prostituţia este condamnată de către Biserică şi aduce umilinţă persoanei respective”. În ce priveşte fapta de practicare a prostituţiei, Ministerul Justiţiei „consideră că valoarea socială ocrotită prin incriminarea acesteia poate fi apărată în mod eficient şi rezonabil şi prin mijloace nepenale, cum ar fi sancţiunile administrative”.

Biserica şi avocaţii condamnă incestul

„Este inadmisibil ca incestul să rămână nepedepsit. Este o faptă de pericol social”, a afirmat avocatul Gheorghiţă Mateuţ. Acesta a mai declarat că nu înţelege motivele pentru care s-a luat o asemenea măsură şi, probabil, este o scăpare a celor care au redactat noul Cod Penal. Chiar dacă încă incestul este văzut ca o infracţiune contra familiei, se consideră că relaţiile sexuale între rude de acelaşi sânge duc la degenerarea speciei umane. Totuşi, în cazul unui viol sau al unei relaţii cu un minor, aceste infracţiuni se pedepsesc în continuare. După noul Cod Penal, actele sexuale între mamă şi fiu sau tată şi fiică vor rămâne nepedepsite. Astfel, Ministerul Justiţiei susţine că „a renunţat la reglementarea incestului ca infracţiune distinctă, fiind preferată prevederea ipotezelor de incest regăsite în alte infracţiuni de natură  sexuală, precum violul”. Chiar dacă noul Cod Penal a născut numeroase controverse, se pare că nu sperie pe nimeni faptul că în urma incestului se pot naşte copii cu malformaţii genetice grave, copii care vor avea de suferit din cauza acestor acte sexuale libere. Noul Cod Penal aduce o noutate în ceea ce priveşte pedepsele în cazul actelor sexuale cu minori. Dacă în actualul cod, actul sexul cu un minor care nu are mai mult de 15 ani se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani, în noul Cod pedeapsa pentru un act sexual cu un minor care nu a împlinit 13 ani este de închisoare de la doi la şapte ani. În cazul în care minorul are vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani, pedeapsa cu închisoare va fi de la unu la cinci ani. Şi toate astea, când, în ţară, numărul minorilor agresaţi sexual este ridicat. Potrivit lui Bogdan Ivanov, „morala creştină cu privire la incest condamnă aceste practici. De asemenea, incestul duce la o deviaţie de comportament moral, religios şi social”. Chiar dacă Biserica nu poate schimba prevederile noului Cod Penal, aceasta continuă să condamne incestul, lucru anormal pentru o persoană normală. Şi judecătorul Cristi Danileţ consideră că nepedepsirea incestului este o scăpare şi că, probabil, se vor face corectări asupra acestei greşeli. „Peste tot este incriminat incestul. Cred că este o greşeală, iar, în cele din urmă, incestul nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Danileţ. Finalmente, dacă noul Cod Penal va fi adoptat de către Parlament, incestul şi prostituţia vor rămâne, în ţara noastră, două infracţiuni nepedepsite de lege.

Articolul 218:   Actul sexual cu un minor

(1)  Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârşită de un major cu un minor cu vârstă între 13 şi 15 ani se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.
(3) Fapta prevăzută în alin. (1) comisă de un major cu un minor cu vârsta între 13 şi 18 ani, de către o persoană care a abuzat de încrederea victimei sau de autoritatea ori influenţa sa asupra acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.       
(4) Fapta prevăzută în alin. (1) se sancţionează cu închisoarea de la trei la zece ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:
– minorul este rudă în linie directă, frate sau soră;
– minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
– a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.