Luna trecută, compania Protan a pierdut, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul pe care l-a deschis împotriva mai multor agenţii APIA. Cei de la Protan au dat în judecată filialele APIA susţinând că trebuie să recupereze de la agenţiile de stat aproape 200.000 de lei. Compania se află acum în procedura de reorganizare judiciară. Principalii acţionari la Protan sunt PHOENIX FARM SA, prin reprezentantul Ador Sandor, Virgil Mateescu şi Verestoy Attila.

 

Compania Protan a pierdut procesul împotriva a aproximativ 40 de Agenţii APIA din ţară. Dosarul a fost judecat la Curtea de Apel Bucureşti, unde judecătorii au decis că cei de la Protan nu sunt eligibili pentru a primi aproximativ 200.000 de lei.

”Respinge excepţiile autorităţii de lucru judecat şi a lipsei calităţii procesuale pasive. Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Respinge acţiunea, ca fiind prescrisă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, arată minuta soluţiei dată de instanţă. Compania este administrată de BARTHA FERENC şi deţinută de acţionarii ADOR SANDOR şi consorţiul maghiar ATEV FEHERJEFELDOLGOZO ZRT, prin intermediul firmei PHOENIX FARM SA. În momentul de faţă SC Protan SA se află în reorganizare judiciară.

Printre ultimele decizii luate în cadrul companiei Protan se numără şi preluarea unei datorii pe care firma o are faţă de Raiffeisen Bank.

Anul trecut, s-a hotărât ”preluarea de către Atev a datoriei curente a SC Protan SA faţă de Raiffeisen Bank. Aprobă transferul către Atev a ipotecilor asupra imobilelor societăţii care garantează în prezent creditul Raiffeisen Bank, ca efect al preluării datoriei. Aprobă încheierea cu Atev a unui contract cadru de vânzare cumpărare de produse finite rezultate din activitatea sa care să stabilească regulile generale ale livrărilor de astfel de produse între părţi pe viitor, urmând ca prevederile acestui contract să fie supuse ulterior aprobării AGA, precum şi orice act încheiat pe baza acestui contract cadru, dacă va fi cazul.” Astfel că activele Protan au trecut în administrarea ungurilor de la compania Atev.

Aceste decizii au fost luate de principalii acţionari ai companiei: Nagy Attila Ferenc, reprezentantul acţionarului majoritar SC Phoenix Farm, Virgil Mateescu şi Robert Tiderle, reprezentaţi de Gheorghiu Ioan Marin.

 

Un contract cu dedicaţie

Contractul Protan a fost încheiat în 2006 între Agenţia Domeniile Statului şi grupul ungar Atev. Una dintre clauze prevede clar că dacă investiţiile asumate nu vor fi realizate, concesiunea acestei activităţi de importanţă naţională devine nulă. Cu toate acestea, chiar dacă Protan a ajuns o afacere aproape falimentară, iar acum se în reorganizare judiciară, contractul nu a fost anulat.

“Concesionarul se obligă să efectueze investiţiile necesare îndeplinirii condiţiilor tehnice prevăzute în Ordinul MAPAM nr 723/2003, conform ofertei tehnico-financiare anexate Contractului, cu respectarea obiectivelor, valorilor şi termenelor, aşa cum se regăsesc în oferta tehnico-financiară. Investiţiile prevăzute vor fi finalizate în termen de 6 luni de la semnarea  Contractului, dar nu mai târziu de 31.12.2006, astfel încât la această dată să se asigure funcţionalitatea sistemului de neutralizare a deşeurilor de origine animală la nivelul zonei câştigătoare, cu respectarea prevederilor Ordinului MAPAM nr 723/2003 şi ale legislaţiei în vigoare. În situaţia în care investiţiile prevăzute în Contract, nu sunt realizate cu respectarea termenului din Contract, Concedentul acordă Concesionarului un termen pentru realizarea investiţiilor respective de până la 31.03.2007, cu obligaţia Concesionarului de a plăti penalităţi de 1% pe fiecare zi de întârziere din valoarea investiţiei nerealizate. Daca nici până la această dată (31.03.2007) Concesionarul nu realizează investiţiile, Contractul se consideră încetat de drept, fără să mai fie necesară sesizarea instanţei judecătoreşti”, se arată la capitolul Investiţii din contract.

La încheierea acestui contract, din comisia de negociere a celor de la ADS au făcut parte Marian Ioan, Ramona Mărăcine şi Constantin Tomoioagă, iar, în 2006, preşedintele ADS era Barna Tanczos. în momentul de faţă secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Pe lângă faptul că este bugetar, Barna mai este şi unul dintre apropriaţii lui Verestoy Attila, senator UDMR şi, adiacent, acţionar la SC Protan. În 2006, la data semnării contractului, SC Protan a fost reprezentată de omul de afaceri Dumitru Saitoc, unul dintre personajele care gravitează în jurul controversatului afacerist Cristian Burci. Acesta din urmă, fiind adevăratul artizan al afacerii Protan, el controlând SC Phoenix Farm, acţionarul majoritar al Protan.

 

Jonglerii cu puncte tari

În 2005, cu un an înainte de apariţia contractului dintre ADS şi Protan, Dumitru Saitoc a fost consilierul fostului Ministru al Economiei, Codruţ Seres. Dacă Seres a fost anchetat de DNA în legătură cu privatizarea SC Hidroelectrica, Saitoc a făcut parte din Consiliul de Administraţie al SC Hidroelectrica. Mai departe, printre cei care au fost remuneraţi de pe urma activităţii Protan se numără şi fratele lui Miron Mitrea, Sorin. Iniţial, Sorin Mitrea a fost şeful Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare, dar, după aceea el a devenit manager în cadrul Protan. Însă, cel care conducea afacerea Protan prin intermediul celor menţionaţi mai sus era Cristian Burci.

 

Scandaluri ecologice

Fabrica SC Protan SA Dej este situată la trei kilometri de oraş, în vecinătatea râului Somes. Societatea a făcut parte dintr-o reţea de fabrici care prelucra deşeurile de abator şi cadavre de animale. Reţeaua Protan a fost înfiinţată în anii ‘70, în scopul igienizării şi ecologizării mediului. Printr-o incinerare specială, Protan a produs făinuri proteice folosite în zootehnie. După 1990, fabricile Protan au fost implicate în mai multe scandaluri ecologice. Fabricile Protan din Chiajna, Codlea sau Glina au fost închise pentru încălcarea normelor igienico-sanitare.

verestoy_attilla.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.