Sursa foto: Facebook

Trecutul este mai actual ca niciodată, iar Karl Marx ar fi mândru să observe că în 2022, afișe cu pumnul ridicat, puțin modificat, un simbol istoric al luptei proletare, au împânzit județul Cluj.

Mai exact, mai multe organizații, Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți, au anunțat că joi, 24 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc un protest în fața Prefecturii Cluj, din cauza costurilor crescute ale traiului.

Potrivit surselor noastre, până acum numărul celor care ar urma să fie prezenți la protest nu depășește 20 de persoane. Potrivit anunțului, Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. De asemenea, organizatorii îi îndeamnă pe protestatari să aducă facturile și să le arunce la gunoi.

„Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon”, au precizat organizatorii.

Afișul care a apărut tot mai des prin Cluj nu se precizează numele celor care organizează protestul, tot textul fiind pe un fundal roșu, iar în partea dreaptă se poate observa pumnul ridicat, un simbol comunist care a devenit din ce în ce tot mai folosit.

Ce legătură are pumnul ridicat al comunismului cu cel de pe afiș?

Cu toții știm că pumnul stâng ridicat este un salut ce simbolizează lupta, fiind o expresie de revoltă și solidaritate, dar și de forță. Acest simbol a apărut în anii 1920, fiind creat de către o organizație din Partidul Comunist din Germania, designul fiind realizat de către John Heartfield. Este folosit în special de activiștii de stânga, cum ar fi marxiști, anarhiști, comuniști sau pacifisti, precum și naționaliști negri sau naționaliști israelieni.

Sursă foto: Facebook

În cel de pe afiș se poate observa pumnul drept ridicat, iar mesajul transmis este de revoltă față de scumpirile care au afectat milioane de români. De-a lungul timpului, pumnul încleștat a reprezentat un simbol al solidarității politice, dar și al comunismului, folosit pentru exprimarea unității, puterii și rezistenței.

Având în vedere că numărul oamenilor care vor veni să-și strige nemulțumirile în fața Prefecturii va fi redus, protestul se va încheia repede. Întrebarea este dacă cei care își vor arunca facturile la tomberon le vor recupera pentru a le plăti sau vor sta cu pumnul ridicat, în întuneric, în această iarnă.

Citește și: Milioane de mașini din România au kilometrajul dat înapoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.