Medicii de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au protestat, astăzi, în fața unității sanitare, după ce cadrele medicale au fost nevoite să aducă materiale sanitare de acasă, iar conducerea institutului a demisionat.
Din cauza subfinanțării și a indiferenței conducerii Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicii de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au protestat, astăzi, în fața unității sanitare. Mai mult, conducerea institutului a demisionat. Unul dintre motive ține și de faptul că se dorește desființarea ICUTR și transformarea acestuia într-o secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență.
“Institutul a avut o perioadă zbuciumată. După perioada Lucan care a însemnat căderea institutului, a urmat apoi o perioadă de reconstrucție, care a durat aproximativ 2 ani, până în 2019. Toți am ajuns la concluzia că trebuie o etapă de dezvoltare. Conducerea a propus Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o creștere a tarifului pe caz ponderat, verbal li s-a promis o majorare cu 15%, dar în realitate nu s-a concretizat niciodată acea majorare. S-a propus și introducerea institutului în programul de critici, care înseamnă bani mai mulți pentru unitatea sanitară. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a promis că va semna un ordin în acest sens, dar nu s-a concretizat nici acest lucru”, a declarat Silviu Moga, directorul demisionar al ICUTR Cluj-Napoca.
Așa stând lucrurile, conducerea Institutului de Urologie și Transplant Renal a demisionat.
„Ce vrem acum nu este o finanțare pe o perioadă de acutizare a acestei crize, ci vrem să ne dezvoltăm, să ne tratăm cât mai bine pacienții”, a precizat Silviu Moga.
Potrivit managerului demisionar, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă ar fi refuzat în repetate rânduri să participe la discuții cu medicii și conducerea spitalului, iar când a acceptat totuși acest lucru, nu a venit cu nicio soluție la problemele semnalate de cadrele medicale.
“Doamna ministru a spus că nu are nicio soluție la problemele noastre. A spus să ne rezolvăm singuri problemele, inclusiv problema spațiului. Există riscul ca institutul să fie desființat. Semnalele noastre din ultima perioadă arată că se dorește preluarea și transformarea lui într-o secție a Spitalului Județean, așa cum s-a mai dorit și cu câțiva ani în urmă”, a mai spus Moga.
Florin Elek, șef secție Urologie II Transplant Renal a subliniat faptul că anul trecut au fost tratați 68 de pacienți cu transplant renal, iar acum doi ani 102 pacienți.
„Activitatea de transplant este în derulare zi și noapte. Nu ne permitem să facem acest lucru. În urmărire avem aproximativ 1500 de pacienți transplantați, iar pe listele de așteptare pentru transplant sunt peste 2000 de pacienți. Desființarea institutului ar fi un dezastru pentru zona asta a țării. Înseamnă pacienți care mor pe dializă, care nu efectuează transplantul renal, care este vital și din punct de vedere medical, dar și economic”, a declarat Florin Elek.
Din cauza problemelor financiare, medicii au fost nevoiți să aducă de acasă materiale sanitare.
„Am adus materiale medicale de acasă, este adevărat acest lucru, spre rușinea mea. Noi ca medici nu ne putem permite să avem un rezultat prost al unui act chirurgical. Soluția ar fi fost să nu operăm acele cazuri”, a subliniat Marcel Rad, director medical demisionar.
Sursa: ziardecluj.ro
Citește și: Protest împotriva desființării Institutului de Urologie din Cluj Napoca