Doar o parte din cei 110 angajați ai APIA Cluj a ales, joi, să protesteze împotriva preconizatelor reduceri salariale, prin întreruperea lucrului, potrivit directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia.
Acesta a explicat că a avut, în cursul dimineții de miercuri, o discuție cu toți colegii din cadrul agenției, inclusiv cu cei din centrele locale, împreună cu care s-a stabilit că protestul ar trebui să fie ultima soluție.
„Dacă ne vor scădea salariile, nu putem să fim decât nemulțumiți. Nu dorim creșteri, dorim să ne rămână exact așa cum sunt în momentul de față. Ministrul ne-a asigurat, împreună cu directorul general, că salariile nu se vor modifica și considerăm că această cale de protest trebuie să fie ultima la care se apelează după ce s-au încercat toate căile de dialog”, a spus Zaharia.
La rândul său, liderul Sindicatului Național APIA Cluj, Ion Preda, a afirmat că în centrul APIA din Cluj-Napoca, aproximativ 25 de persoane s-au alăturat protestului, iar în celelalte 7 centre din județ, alte 40 de persoane au întrerupt și ele lucrul.
„Am fost la minister de trei ori, ministrul ne-a promis că nu ne vor scădea în niciun caz salariile, dar ordonanța nu s-a schimbat. Prin această ordonanță ne cresc salariile cu 25 la sută, dar pe brut, însă noi avem niște sporuri — este o Directivă europeană prin care ne-au crescut salariile cu până la 85 la sută pentru că lucrăm cu fonduri europene. Și sunt sporuri care nu se regăsesc în net”, a spus Preda.
Acesta a explicat că, deși ordonanța, care va produce efecte de la 1 ianuarie 2018, prevede creșterea salariului cu 25 la sută, limitează în același timp sporurile la 30 la sută din salariu, ceea ce, în final, va duce de fapt la scăderea salariului actual cu aproximativ 30 de procente.
„Scade, de exemplu, salariul la un consilier superior cu aproape 700 de lei. Deci creșterea nu e creștere. Crește pe brut și scade la net. Pentru că la sporuri nu se vor da mai mult de 30 la sută”, a spus Preda.
Salariații au ieșit, în grup, în fața sediului în care muncesc, pentru trei ore, iar pe clădirea în care funcționează APIA în Cluj-Napoca a fost montat un banner pe care scria ‘Nu discriminărilor salariale’. Afirmația se referă la faptul că angajații APIA de la București ar urma să fie feriți, spune liderul de sindicat, de scăderile salariale care ar afecta restul lucrătorilor din țară.
Conform directorului Adrian Zaharia, cel mai mic salariu net din cadrul APIA, este de 1.900 de lei, un consilier superior cu vechime în muncă are un salariu de încadrare de 5.200 lei, un șef de serviciu 7.000 de lei, iar directorul executiv 8.900 de lei.