România a fost acaparată în ultima săptămână de nenumărate proteste organizate în peste 70 de localități din România. Persoanele prezente la aceste evenimente sunt printre cele mai criticate la ora actuală nu numai de persoanele aflate la conducere, dar și de restul românilor care înțeleg nevoia de restricții și își exprimă opiniile pe paginile de socializare.
Însă aceste manifestări pun toată țara în pericol, nu numai din punct de vedere epidemiologic, dar și economic și sanitar.
Datorită creșterilor mari de cazuri și debutarea celui de-al treilea val de pandemie, CNSU a hotărât că este nevoie de o înăsprire minoră a restricțiilor impuse pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus.
Astfel, s-a hotărât ca în localitățile care prezintă o incidentă mai mare sau egală cu 4, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică magazinele își vor înceta activitatea comercială la ora 18 iar restricția de circulație pe timp de noapte va începe la ora 20, cu două ore înainte față de restul săptămânii. Iar localitățile care prezintă o incidentă mai mare sau egală cu 7.5, programul de weekend va fi implementat pentru toată săptămâna.
De asemenea, activitatea sălilor de fitness nu va fi permisă în localitățile cu rata de incidentă peste 4 la 1000 de locuitori.
Însă o parte din populația României nu a reacționat pașnic la această veste, și au început să organizeze proteste în fiecare seară.
Reacția populației
Proteste împotriva măsurilor impuse de autorități au început să fie organizate cu mult timp înainte de hotărârea oficialilor de înăsprire a cazurilor. Cu o săptămână înainte de implementarea noilor restricții,pe 20 martie, când nici măcar nu se anunțase vreo intenție de schimbare a măsurilor din partea autorităților, a fost organizat un protest de către partidul AUR.
Evenimentul fusese aprobat dar era permis un număr de 100 de persoane, care să poarte mască și să păstreze distanța socială. La protest au ajuns să participe în jur de 150 de persoane.
În momentul în care aceste noi restricții au fost anunțate în mod oficial, mii de persoane din țară s-au revoltat și au umplut rețelele de socializare cu diverse mesaje prin care se chemau unii pe alții la proteste, dar și cu mesaje jignitoare la adresa persoanelor care se află la conducerea țării.
Din weekendul în care au fost implementate oficial noile măsuri, au fost organizate proteste ilegale în peste 70 din localitățile din România, indiferent dacă erau sau nu afectate de restricții.
Multe persoane din afara dar și din interiorul evenimentelor au subliniat faptul că mulți oameni sunt acolo pentru a crea scandal. Sunt, de asemenea, foarte multe persoane prezente la proteste care fac parte din galeriile microbiste de la meciurile de fotbal, care sunt cunoscute pentru diverse acte de violență sau instigare la violență.
În urma unor imagini capturate de fotograful Bogdan Buda, se pare că protestatarii din București au lăsat în urma lor coji de semințe sparte și au aruncat cu pietre în forțele de ordine. Dar urme de semințe nu au rămas doar la București, dar și în alte localități și orașe mari din România.
Asta demonstrează faptul că unii oamenii prezenți la proteste nu sunt acolo să lupte pentru cauza lor, sunt acolo pentru o simplă distracție. O distracție care va avea foarte multe repercusiuni.
Pentru ce se protestează și cum decurg protestele în Cluj
Persoanele prezente la proteste sunt acolo din diverse motive și se pare că fiecare are câte o cerință. Unii doresc eliminarea obligativității purtării măștii de protecție, alți doresc deschiderea și punerea în picioare a domeniului Horeca, care a fost și este în continuare afectat, iar unii se află acolo pentru a cere redeschiderea sălilor de sport.
În Cluj-Napoca se pare că protestele s-au ținut la o linie de plutire pașnică, fără violențe de orice fel. Pentru protestul din data de 30 martie, Inspectoratul de Jandarmi Județean a declarat că au fost luate în serios măsurile de ordine și siguranță publică.
”Menționăm faptul că aceste acțiuni de protest s-au desfășurat în mod pașnic fără a se înregistra violențe, nefiind nevoiți să intervenim pentru restabilirea ordinii publice.” a transmins IJJ Cluj.
O veste destul de bună pentru clujeni, în condițiile în care alte localități au înregistrat diverse violențe petrecute în timpul evenimentelor, cu oameni care au distrus tonomate alimentare și au furat din ele, persoane care blocau accesul ambulanțelor în spitale, în timp ce îi strigau pe medici ”ucigași”, și chiar indivizii care au fost descoperiți de către forțele de ordine că dețineau arme la ei.
Deși inițial nici un protestatar din Cluj-Napoca nu primise vreo sancțiune după participarea la protest, se pare că la data de 31 martie au fost deja sancționate 12 persoane, cu amenzi în valoare de 12.000 de lei.
Față de restul țării, nivelul protestelor din Cluj Napoca scade de la o zi la alta, cu foarte puțini oameni care mai ies să scandeze.
Prefectul Clujului susține că cererile sunt exagerate
Reporterul Gazeta de Cluj a luat legătura cu Szilard Tasnadi, Prefectul județului Cluj, pentru o opinie asupra acestor evenimente organizate.
R: Care este poziția dumneavoastră față de protestele organizate împotriva măsurilor de prevenție?
ST: ”Este dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima nemulțumirile, eu nu-s împotriva celui sau a celor care protestează față de ceva, atâta timp cât se respectă legea și reglementările în vigoare. În contextul actual de pandemie, consider, totuși, că solicitările celor care protestează sunt exagerate.”
R: Credeți că aceste proteste vor convinge oficialii să relaxeze restricțiile?
ST: ”În măsura în care restricțiile au la bază un demers eficient, consider că acestea nu vor fi relaxate, pentru că în momentul de față tot ce se poate relaxa este munca medicilor. Dar legislativul și executivul vor decide acest lucru.”
R: Considerați că protestele organizate unde participanții nu poartă mască de protecție vor duce la creșterea numărului de cazuri zilnice?
ST: ”Sunt convins că vor exista și cazuri de infectare, având în vedere faptul că mulți nu poartă mască și nici distanțarea nu se respectă în majoritatea situațiilor.”
R: Ce mesaj ați transmite persoanelor care protestează?
ST: ”Apelez la răbdare, înțelepciune și responsabilitate, care trebuie să primeze în rândul oamenilor în aceste momente. Această situație nu este confortabilă nimănui și îi înțeleg pe cei nemulțumiți. Dar, în asemenea măsură, spitalele sunt pline și munca medicilor este foarte grea. Dacă nu putem ajuta, măcar să nu încurcăm munca lor.”
Riscuri mai mari în acest val față de cele precedente
Un an de pandemie și un an de restricții care au frustrat populația până s-a ajuns la dorința acestora de a ieși în stradă. Mulții dintre ei fac apel la această propoziție.
Protestatarii nu pot înțelege de ce trebuie să respecte măsurile în continuare în condițiile în care au ținut cont de recomandări și s-au protejat timp de un an de zile iar situația devine din ce în ce mai rea.
De ce devine situația și mai rea decât anul trecut? Din cauza unor factori care sunt cunoscuți deja de toată lumea, dar pe care nimeni nu îi ia în serios.
Acești factori fiind tulpinile nou apărute ale coronavirusului.
Tulpina britanică, care s-a demonstrat că este mult mai periculoasă pentru sănătate și că este cu aproximativ 70% mai transmisibilă este prezentă în peste trei sferturi din țară și este prezentă și în județul Cluj.
” Circulația variantei britanice a SARS-CoV-2 – linia genetică B.1.1.7 a fost demonstrată deja pentru 71,4% din județele țării și există o probabilitate mare să fi cuprins deja întreg teritoriul României”, se precizează în analiza INSP.
Prezente în România sunt și tulpinile din Sud Africa și Brazilia, considerate și ele foarte periculoase și transmisibile.
De asemenea, protestelor pot ajunge să pună foarte multă presiune pe spitale și mai ales pentru secțiile ATI, care se apropie cu pași repezi de capacitatea maximă.
Sunt aproximativ 13.000 de persoane internate în spitale cu coronavirus, și în jur de 1.400 internate la ATI. Dacă, din nefericire, va exista o explozie de cazuri, situația o să devină foarte gravă.
Creștere bruscă a cazurilor de infectare cu COVID ar putea afecta nu doar România în general, dar în municipiul Cluj-Napoca, care pe data de 1 aprilie trecuse pragul de 7.5 rata de incidență, având 7.65.
Aceste restricții pot afecta foarte mult un oraș de mărimea Clujului.
Prefectul Tasnadi a declarat că restricțiile vor fi implementate cu data de 2 aprilie, zi de vineri în care oricum este implementat programul de restricții de weekend. Dacă, din fericire, rata de incidență va scădea până luni, 5 aprilie, atunci restricțiile pentru toată săptămâna vor fi ridicate.