Magistraţii au renunţat la proteste la finele săptămânii trecute, odată cu semnarea „Pactului pentru o Justiţie Europeană”. Totuşi, timp de trei săptămâni, câteva mii de dosare au fost amânate, actul de justiţie fiind grav afectat. Printre dosarele amânate s-au aflat şi o serie de cazuri importante. La Cluj, trei dosare „grele” au primit termene noi din cauza protestelor.

Proteste încheiate

Dacă la mijlocul lunii septembrie, magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis continuarea protestelor în forma stabilită prin Hotărârea nr. 2 din 18 septembrie 2009 a Adunării Generale a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj, până cel târziu la data de 5 octombrie 2009, la finele săptămânii trecute, aceştia au revenit asupra deciziei, în urma semnării „Pactului pentru justiţie”. „Judecătorii Curţii de Apel Cluj salută înţelegerea de stabilire a principiilor Pactului pentru justiţie, precum şi constituirea de către Parlamentul României a Comisiei comune speciale pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei, apreciind că, în sfârşit, Puterea legislativă a dat dovadă de deschidere pentru cunoaşterea şi rezolvarea problemelor structurale grave ale sistemului judiciar. Judecătorii Curţii de Apel Cluj îşi exprimă speranţa că, prin înţelegerea încheiată ieri (n.r. joi, 24 septembrie), s-a constituit o premisă a repunerii în normalitate a sistemului judiciar, rămânând ca, prin încheierea într-un timp cât mai scurt a Pactului pentru justiţie, să se ajungă la identificarea de soluţii concrete, legislative şi administrative, care să asigure, să garanteze şi să consolideze Statutul constituţional al puterii judecătoreşti în ansamblu şi al fiecărui judecător şi procuror în parte”, se arată în comunicatul de presă remis de Curtea de Apel Cluj. Chiar dacă situaţia se pare că a intrat în normalitate, timp de trei săptămâni, în 35 de judeţe din 42, judecătorii de la Tribunale au refuzat să intre în sălile de judecată, iar activitatea a fost blocată în 97 de judecătorii din România.

Vor primi salarii mai mari

Conform ultimelor informaţii oferite de Ministerul Justiţiei, salariile magistraţilor vor creşte, anul viitor, cu până la 1.837 lei, în cazul unui magistrat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai mult, procurorii de la Parchetul General ar putea primi cu până la 1.517 lei mai mult, judecătorii de la Curţile de Apel cu până la 1.357 lei în plus, iar cei de la Tribunal cu până la 1.198 lei. Cel mai puţin vor primi judecătorii din cadrul Judecătoriilor, care vor avea cu cel puţin 914 lei în plus la salariul net actual. “Practic, veniturile personalului urmează să crească faţă de nivelul actual (n.r. care nu include sporurile), astfel încât, la 1 ianuarie 2010, să ajungă la nivelul veniturilor de la 31 mai 2009 ( n.r. care includea sporurile)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei. Totodată, reprezentanţii MJ precizează, referitor la modul de aplicare a proiectului de lege privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, că, începând cu 1 ianuarie 2010, drepturile de natură salarială ale magistraţilor şi ale altor categorii profesionale din Justiţie, vor include sporurile obţinute pe cale de jurisprudenţă, respectiv sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi sporul de 15% pentru confidenţialitate. Astfel, creşterea veniturilor până la nivelul de la 31 mai 2009 se va realiza în două etape: la 1 octombrie 2009 şi la 1 ianuarie 2010.

Şedinţe amânate, dosare nesoluţionate

În cadrul Curţii de Apel Cluj, în perioada 1- 17 septembrie, la secţia civilă, de muncă şi asigurări sociale, pentru minori şi familie, au rămas nesoluţionate zilnic 28-32 de cauze, în timp ce la secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, numărul acestora a ajuns la 42 de dosare. Cele mai puţine dosare nesoluţionate s-au numărat la secţia penală şi de minori, unde, zilnic, doar două sau trei cauze au fost amânate din cauza protestelor. Astfel, în decursul săptămânilor de proteste, 249 de dosare au rămas nesoluţionate la secţia civilă, 459 de dosare la cea comercială şi 29 de dosare la secţia penală. “Precizăm că, întrucât la data de 1 septembrie 2009, în cadrul secţiei penale, funcţiona completul de urgenţă, intitulat “Vacanţă judecătorească”, în această zi fiind stabilite pentru judecată doar cauze cu inculpaţi arestaţi, acestea au fost soluţionate în totalitate. Pe perioada 2-7 septembrie, de asemenea, s-au soluţionat de către completul de urgenţă cauzele cu inculpaţi arestaţi care aveau ca obiect măsuri preventive”, au declarat reprezentanţii Curţii de Apel Cluj. De asemenea, în perioada 7-17 septembrie 2009, a fost amânat un număr total de 59 de dosare, din care 30 au primit un alt termen la cererea părţilor pentru pregătirea apărării sau din lipsa unor expertize, restul de 29 de dosare fiind stabilite a se soluţiona pentru o dată ulterioară, ca efect al protestului magistraţilor. Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au mai specificat că protestul acestora nu a determinat punerea în libertate a niciunui inculpat arestat, soluţionarea cauzelor vizând această categorie de persoane, care au prioritate absolută.

Dosarul “Valiza”, amânat…

Referitor la dosarul “Valiza”, în care este implicat omul de afaceri Gigi Becali, acesta s-a amânat ca efect al lipsei de apărare a inculpaţilor Teia Sponte şi Victor Piţurcă. “Precizăm că dosarul “Valiza” s-a amânat din cauza lipsei de apărare a inculpaţilor, nicidecum ca efect al protestului magistraţilor. În lipsa apărătorilor inculpaţilor, Curtea nu a putut pune în discuţie excepţia de necompetenţă materială a instanţei, faţă de noua calitate de europarlamentar a inculpatului George Becali”, au declarat reprezentanţii Curţii de Apel Cluj. În acest dosar, Becali este acuzat că ar fi oferit judecătorilor  de la Universitatea Cluj aproape două milioane de euro pentru a câştiga meciul cu echipa CFR Cluj.

Paszkany, amânat de protestele judecătorilor

Procesul în care Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional şi şantaj, a fost amânat, ca urmare a protestelor judecătorilor de la Tribunalul Cluj. Procesul trebuia să fie la prima înfăţişare, iar instanţa de judecată a decis amânarea acestuia pentru data de 29 septembrie.

MISA nu s-a judecat

Procesul lui Gregorian Bivolaru, care se judecă la Tribunalul Cluj, a fost amânat din luna iunie a acestui an pe data de 21 septembrie, din cauza unei lipse de procedură. “Acest lucru înseamnă că anumite citaţii au fost trimise şi nu am primit răspuns la ele, iar altele au fost trimise, dar cei citaţi nu mai locuiau la adresele respective”, a declarat Tiberius Barbacioiu, avocatul lui Gregorian Bivolaru. Guru-ul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), alături de alţi 25 de inculpaţi, e judecat pentru trafic de persoane, iniţiere, constituire sau aderare la un grup infracţional, propagandă naţionalist şovină şi instigare la ultraj. Însă, în data de 21 septembrie, Tribunalul Cluj a amânat termenul de judecată, din cauza continuării protestelor judecătorilor clujeni.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.