„Cea mai mică autostradă din lume face de ruşine o naţiune” este titlul unui articol publicat, sâmbătă, pe site-ul BBC despre campania „România vrea autostrăzi” şi în care este relatată inaugurarea de vineri de la Suceava.

Publicaţia britanică reaminteşte că Ştefan Mandachi (33 de ani), care deţine un lanţ de restaurante fast-food în Suceava, şi-a comandat o autostradă mică, de un metru, pentru care a plătit 3.800 de lire sterline (4.400 de euro sau 5.000 de dolari). A dorit ca astfel să semnaleze lipsa de infrastructură rutieră adecvată în România, potrivit mediafax.ro.

„Campania a durat săptămâni cu scopul de a atrage atenţia şi a ajuns la un punct culminant vineri”, mai notează BBC, când, la ora 15:00, timp de 15 minute, mai multe companii şi-au oprit activitatea în semn de protest.

România are una dintre cele mai scurte reţele de autostrăzi din Uniunea Europeană, de 806 kilometri (500 de mile), în ciuda faptului că suprafaţa ţării este aproape egală cu cea a Marii Britanii, care are o reţea de aproape cinci ori mai lungă.

„Vrem să unificăm populaţia, avem un ideal – să avem autostrăzi”, a explicat Mandachi, pentru BBC. BBC l-a intervievat pe Mandachi în holul hotelului pe care antreprenorul sucevean îl deţine, hotel aflat la doar câţiva kilometri de noua autostradă.

Situată pe un teren pe care antreprenorul sucevean îl deţine lângă un drum principal aglomerat, mica autostradă a fost construită simbolic în Suceava, o parte a ţării care nu are niciun segment de autostradă, subliniază articolul citat. Traficul de pe drumul principal a fost aproape blocat de câteva sute de suporteri care s-au adunat, vineri, pentru aşa-numita inaugurare de autostradă, mai relatează reporterul BBC.

Un grup important de media era în imediata apropiere a antreprenorului, alături de ambulanţe şi maşini ale pompierilor, în timp ce un mic avion zbura pe deasupra cu un banner prin care se solicitau autostrăzi.

„Simt că suntem uniţi”, a strigat Mandachi, acompaniat de un cor de claxoane. „Nu am mai trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate între toţi românii”.

În timp ce mulţimea huiduia şi aplauda era tăiată panglică pentru a inaugura ceea ce oamenii au numit „autostrada monument”.

Sursa: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here