Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiţiei a votat, la începutul acestei săptămâni, reîntoarcerea protocoalelor și actelor secrete în justiție. 

Noile legi ale justiției au lăsat ușa larg deschisă în vederea încheierii unor protocoale secrete între serviciile de informaţii şi instituţiile judiciare, ceea ce ne duce cu gândul la o perioadă de tristă amintire în care s-au fabricat dosare pe bandă rulantă prin aceste manevre murdare. SRI a încheiat protocoale cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) etc și nu puține protocoale secrete au fost denunțate. Cu toate acestea, se pare că cei care stau la cârma țării și se laudă de fiecare dată că nu fac față să-și șteargă sudoarea frunții la cât de mult se implică, au arătat încă o dată că nu dau doi bani pe justiție și deschid cu bună știință calea către totalitarism. Nici istoria recentă a țării nu le-a ridicat semne de întrebare decidenților atunci când au votat în favoarea resuscitării actelor și protocoalelor secrete. Cel mai probabil au uitat de cazurile care au creat valuri și neîncredere în justiția românească, mai exact protocoalele semnate în anul 2009 de către  Laura Codruța Kovesi și George Maior sau în anul 2016 de  către Augustin Lazăr și Eduard Hellvig, iar acestea sunt numai câteva exemple. 

Independența justiției, zdrobită sub bocancii politicienilor

Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedinta Curţii de Apel Cluj şi fondatoarea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a criticat în termeni duri votul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei. Aceasta a afirmat că decizia politicienilor arată că acestora le este „indiferent dacă justiția se înfăptuiește în numele legii sau şi a actelor secrete”. 

„Protocoalele secrete încheiate de SRI cu PICCJ, ICCJ, IJ, CSM au avut efecte de o gravitate de neimaginat nu doar asupra dreptului cetățenilor la un proces echitabil, ci şi un efect devastator asupra încrederii cetățenilor în justiție, dar și asupra încrederii între magistrați, între judecători şi procurori, între aceștia şi instituțiile ce îi reprezentau sau conduceau. Falia aceasta şi criza de încredere nu este încă vindecată.

În acest context, legile din 2018 au inclus garanții importante în relația justiție – servicii de informații, între acestea fiind garantarea liberului acces al cetățenilor la toate informațiile privind justiția, la toate protocoalele de colaborare și la toate actele administrative extrajudiciare emise sau încheiate de către sau între autoritățile publice care privesc sau afectează desfășurarea procedurilor judiciare, fără excepție.

Noua formulare din lege – ce limitează caracterul de informații de interes public doar la actele în care instanțele de judecată şi parchetele sunt părţi!!! – golește de conținut aceasta garanție.

Actele unilaterale, precum au fost în trecut deciziile CSAT ce au stat la baza protocoalelor, ordine ale diverselor structuri, protocoale încheiate între Consiliul Superior al Magistraturii, de exemplu, şi servicii de informații vor rămâne secrete, chiar dacă privesc sau afectează proceduri judiciare.”, a arătat Dana Gîrbovan. 

Președinta Curții de Apel Cluj a declarat că în cazul în care textul va trece şi de Plenul Senatului în forma adoptată de comisie, va cere preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui ÎCCJ, Avocatului Poporului şi președinților celor două Camere ale Parlamentului sesizarea Curţii Constituţionale. cu aceasta problemă ce aduce o gravă atingere independenţei justiției. Mai mult, Dana Gârbovan susține că este dispusă să sesizeze toate organismele internaționale în materie. 

„Nu vom permite ca, sub pretextul conformării unor recomandări externe, justiția din Romania sa fie iar influențată de serviciile de informații sau acte ce nu sunt publice.

Am luptat din 2015 pentru a scăpa de legislații paralele și secrete, specifice perioadei sovietice de tristă amintire, iar acesta lupta o vom continua, pentru a ne asigura că toți cetățenii României sunt judecați conform legii, nu protocoalelor sau actelor secrete.”, a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.

Adriana Stoicescu: „Politicul a scuipat, din nou, pe puterea judecătorească”

Judecătoarea Adriana Stoicescu a făcut, de asemenea, o radiografie asupra justiției românești și a modului în care politicienii noștri reușesc de fiecare dată să trimită țara noastră cu zeci de ani în urmă printr-un singur vot. 

„Politicul a scuipat, din nou, pe puterea judecătorească. Toate mizeriile și abuzurile comise în baza înțelegerilor scrise în grabă au fost șterse din memoria colectivă. De fapt, nu au existat, nu-i așa? Au fost doar invenția demodaților care nu doresc o justiție ”modernă”. Au fost plăsmuirea magistraților ”dușmani” care au tupeul să vorbească și despre altceva decât anticorupție. Și care au avut curajul să vă deschidă ochii. Am fost doar o mână de nebuni care am urlat la lună pentru a apăra o întreagă societate de ”justiția” plicurilor galbene și a dosarelor făcute pe denunțuri mincinoase. Am fost o mână de nebuni și rămânem din ce în ce mai puțini cei care vă spunem adevărul pe care, iată, vreți iar să îl îngropați. Într-o țară de experți în legi și proceduri, într-o țară plină de judecători, vă doriți, de fapt, o justiție care să acționeze la ordine. S-ar putea, însă, ca mâine, ”justiția” plicurilor galbene să primească ordinul de foc spre voi”, a scris judecătorarea Adriana Stoicescu, pe pagina sa de Facebook.

Iohannis băga mâna în foc că veghează asupra intervenției politicului în activitatea magistraților

Cu toate că din anul 2018 protocoalele și actele secrete trebuiau să devină istorie, anul acesta decidenții s-au decis să schimbe radical fața justiției din România. Cel mai trist este că tocmai președintele țării, Klaus Iohannis declara în anul 2019, într-o şedinţă a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că va „veghea” să nu se revină nici la sistemul protocoalelor din justiţie, dar nici la intervenţia politicului în activitatea magistraţilor.

„Acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult şi voi veghea să nu mai revină niciodată, iar acea etapă de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide, ca să nu generalizăm, în organizarea justiţiei, de asemenea s-a terminat şi cât voi rămâne eu vă garantez că nu se va repeta”, a declara Iohannis. 

Garanția despre care vorbea Iohannis la sfârșitul anului 2019, se pare că a căzut anul acesta, odată cu noile legi ale justiției. 

„Justiţia se înfăptuieşte, nu se discută. Dar pentru asta toţi actorii implicaţi în aceste demersuri, nu numai politicienii, şi CSM, de exemplu, trebuie să-şi asume pe deplin rolul şi responsabilitatea pentru partea de care răspund în faţa românilor. Şi da, cred că în România normală judecătorii judecă drept, justiţia este independentă, îşi face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiţia şi niciun magistrat nu acceptă discuţii cu politicieni care încearcă să diriguiască justiţia. Şi cred că, împreună, acum chiar avem şansa să realizăm aceste lucruri”, a mai spus Klaus Iohannis la acea vreme.

3 COMENTARII

  1. Pai cum vine asta mai Iohannis si PNL? Cand le-au facut PSD-istii, cu Dragnea in frunte, ati strigat ca noaptea ca hotii si ca coruptie. Dupa care le scoateti si acum le introduceti iara? Pai iar sa avem dosare facut la comanda, care se termina doar cu cariere de politicieni distruse dupa ani de procese, si la sfarsit achitare si despagubiri din banii publici. Sunteti chiar tembeli PNListi penibili si penali. Astia si USR-ul sunt cei mai penali si sunt partidele cu cei mai multi membri infiltrati de servicii.

  2. Si fara sa vedeti, le retrocedam la unguri, proprietati pe vanda rulanta. Ni Justitie si Istoria neamului Roman. Clasa intelectuala, acuala. Nu stiu istorie, sa stie ca aceste despagubiri catre Ungaria au fost facute. Tradatori de neam si tara, si prin incultura lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.