Ministerul Public condus de Augustin Lazăr a “uitat” să informeze DIICOT de faptul că protocolul încheiat în 2016 între PÎCCJ si serviciul Roman de Informații condus de Eduard Hellvig a fost denunțat în 13 martie 2017. Dezvăluirea a fost făcuta, la sfârșitul săptămânii trecute, de jurnalista Sorina Matei, la emisiunea „Actualitatea românească”, pe care o realizează la B1 Tv, scrie luju.ro.

Jurnalista Sorina Matei a dat publicitatii raspunsul primit de la DIICOT dupa solicitarea prin care cerea lamuriri in legatura cu protocolul din 2016. Iar potrivit raspunsului, “Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism nu a fost informata in legatura cu abrogarea/denuntarea protocolului nr. 09472/08.12.2016 incheiat intre Ministerul Public – PICCJ si SRI”. DIICOT a anuntat insa ca nu a incheiat vreun protocol cu Serviciul Roman de Informatii. Totusi,  DIICOT a anuntat ca nu a incheiat vreun protocol cu Serviciul Roman de Informatii.


Avand in vedere raspunsul DIICOT, se pune intrebarea legitima daca prevederile odioase ale protocolului carei-a transformat pe procurori in colaboratorii SRI, anchetatorii fiind obligati sa raporteze periodic cum au fructificat sesizarile si informatiile venite de la SRI, s-au aplicat la nivelul DIICOT si dupa data de 13 martie 2017, data la care Ministerul Public a sustinut ca a fost denuntat? Pentru ca dupa o logica simpla, daca DIICOT nu a fost anuntat in mod oficial de acest lucru, nu avea de ce sa nu se conformeze prevederilor din protocol, Directia fiind obligata sa raporteze si sa colaboreze cu ofiterii de informatii si dupa momentul pretinsei denuntari.

DNA refuza sa raspunda

Pe de alta parte, Directia Nationala Anticoruptie condusa de Anca Jurma a refuzat sa raspunda solicitarii jurnalistei Sorina Matei, care a dorit sa afle daca institutia a fost anuntata in legatura cu denuntarea protocolului, invocand doua articole din legea privind informatiile clasificate (facsimil 2). In conditiile in care DNA este o simpla directie in cadrul PICCJ, la fel ca si DIICOT, este inexplicabila reactia institutiei. DIICOT a raspuns solicitarii, in vreme ce parchetul anticoruptie invoca Legea privind informatiile clasificate pentru a justifica refuzul la aceeasi intrebare.
DNA a precizat insa ca nu exista vreun protocol, secret sau nesecret incheiat cu SRI privind stabilirea conditiilor concrete de acces la sisteme tehnice al Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor: “Conditiile de acces la sistemele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor sunt reglementate prin Protocolul privind cooperarea dintre Ministerul Public si SRI, fiind aplicabil tuturor unitatilor de parcheti, inclusiv DNA”. Parchetul anticoruptie a mai precizat ca nu a incheiat vreun protocol cu SRI dupa data de 14 martie 2016 si ca in prezent nu exista un protocol in vigoare. 

 

Accesari:3058

 426

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here