În data de 10 septembrie 2021 s-au împlinit 81 de ani de la moartea martirică a părintelui protopop Aurel Munteanu, primul protopop de Huedin.

„Avem această șansă de a ne uita la un model și de a învăța de la el și de a ne trăi credința și apartenența noastră în modul cel mai firesc și mai sănătos. Îi suntem datori cu această urmare a lui prin roadele muncii sale, prin roadele propovăduirii sale și suntem datori să le facem vizibile în viața noastră. Acum, la ceas de prăznuire, ne uităm cu admirație și încercăm să-i călcăm pe urme”, a spus Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul despre protopopul martir Aurel Munteanu.

Cuvântul a fost rostit de ierarh vineri, în Catedrala Moților din Huedin, la împlinirea a 81 de ani de la uciderea părintelui Aurel Munteanu de trupele horthyste.

De la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul slujbei a avut loc lansarea broșurii „Mucenicul Aurel”, scrisă de dr. Eugen Nicoară și reeditată recent la Editura Renașterea.

Au rostit alocuțiuni și au subliniat importanța zilei protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, precum și istoricul clujean dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, care a prezentat broșura pe care toți cei prezenți au primit-o în dar.

De la ora 12:00, în curtea bisericii, unde se află mormântului protopopului martir, a fost oficiată slujba parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu și pentru toți cei care au pătimit si au fost uciși în urma Dictatului de la Viena, de la a cărui punere în aplicare s-au împlinit 81 de ani, la data de 30 august 2021.

Ceremonia de comemorare a început în sunet de tulnic, specific zonei Tării Moților.

Tot în cadrul acestui eveniment, în perioada 9-10 septembrie, crucea de la mormântul protopopului martir a fost iluminată în roșu, „ca omagiu celui ce s-a jertfit pe altarul patriei și al credinței, dar și în semn de conștientizare a violențelor la care au fost supuși românii în timpul ocupației horthyste”, a declarat protopopul Dan Lupuțan.

Protopopul martir Aurel Munteanu

S-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu. A fost numit în funcție de Episcopul Nicolae Ivan, în anul 1923, pe seama Protopopiatului Huedin.

S-a remarcat de-a lungul timpului pe plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului.

A fost ucis pe 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ungariei a Ardealului de Nord.

Conform raportului Ministerului Afacerilor Străine, „în plină zi, în mijlocul orașului și în văzul mulțimii care vocifera, asasinii l-au trântit la pământ, l-au bătut cu pumnii și ciomegele, i-au smuls părul și barba cu carne cu tot, iar unul dintre ei i-a înfipt un par în gură până a ieșit prin ceafă”.

„Catedrala Moților” din Huedin a fost contruită între anii 1931-1934, în stil neobizantin, fiind ctitorită de protopopul martir Aurel Munteanu.

A fost sfințită la data de 14 octombrie 1934, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, de vrednicii de amintire Episcopul Nicolae Ivan al Clujului și Episcopul Ioan Stroia al Armatei de la Alba Iulia.

Aurel Munteanu a fost un cleric de formare și tradiție șaguniană, care și-a asumat mai multe slujiri și responsabilități în sânul comunităților pe care le-a păstorit, explică cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan, autorul unei noi monografii despre clericul martir.

„Avântul și dinamismul său l-au propulsat în fruntea vieții sociale și i-au adus o serie de demnități politice și naționale importante, care i-au permis să se afirme drept liderul prin excelență al românilor din zona Huedinului și a Munților Vlădeasa”, spune Mircea Abrudan.

Era considerat de trupele horthyste care au ocupat Ardealul indezirabil și „a fost eliminat fizic, pentru a induce frică, spaimă, disperare în sânul comunității românești și a-i timora, a-i îngenunchea, a-i determina să pășească pe calea refugiului, părăsindu-și vetrele strămoșești”.

Conform autorului, Părintele Aurel Munteanu a întrupat prin toată activitatea sa „idealul sacerdotului șagunian” și „a avut vocație de ctitor, de cultivator al memoriei istorice a românilor din zonă și de fortificator al sentimentului religios și național”.

„A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”. Acestea se întâmplau cu Protopopul Aurel Munteanu în data de 10 septembrie 1940 în Piața Mare din Huedin, conform unui raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Funcțiile deținute de Pr. Aurel Munteanu

-membru al primului Parlament al României Mari
-deputat de Huedin
-consilier județean la Cluj
-profesor de religie la școlile din Huedin
-membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului
-membru și președinte al Ligii Antirevizioniste din Huedin


Pr. Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu.

A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Drăganului. A intensificat atât misiunea eclezială, cât şi activitatea culturală în zonă, fapt pentru care devine foarte apreciat de comunitate.

În anul 1911 a fost ales secretar şi bibliotecar al Protopopiatului Clujului. În 1918 a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România. Doi ani mai târziu va înfiinţa Despărţimântul Huedin al ASTREI.

În anul 1923 a fost numit protopop de Huedin.

„Voi fi model al virtuților creștinești, iubitor de popor și de dreptate și voi sluji Biserica și Patria iubită cu devotament și abnegație, până la ultima răsuflare”, afirma Pr. Aurel Munteanu la numirea sa în funcţie.

El a ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Huedin, cunoscută drept „Catedrala Moților”, unde este înmormântat și unde au loc în data de 10 septembrie 2021 o serie de manifestări comemorative.

Sursa: basilica.ro

Citește și: Parlamentul și-a recuperat birotica cu portăreii de la fostul deputat clujean Adrian Gurzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.