Doru Lucian Tothăzan și Tudor Cosma au scăpat de condamnarea la 7 ani de închisoare dată de instanța de fond anul trecut. Practic, judecătorii de la curtea de Apel Cluj i-au achitat de o parte dintre acuzații și pedeapsa cu închisoarea de 7 ani a fost înlocuită cu amendă de câteva zeci de mii de lei. Secretul succesului celor doi oameni de afaceri poate consta și în apropierea lor de un fost consilier județean, Traian Florinel Cuc, judecat și el într-un dosar penal, și de Gal Avram, un politician care a fost implicat în afaceri penale și este mason. 

Judecătorii GÎLCĂ Mihai-Iulian și MARIAN Mihăiţă Lucian din cadrul Curții de Apel Cluj au decis să îi ierte de pușcărie pe doi oameni de afaceri acuzați de spălare de bani, dar care au spate.

Inițial, Tribunalul Cluj îi condamnase anul trecut la pedepse de 7 ani de pușcărie, cu executare.

Este vorba despre Doru Tothăzan și Tudor Cosma care, alături de Ana Cosma, au făcut o evaziune de peste un milion de lei.

Potrivit rechizitoriului, COSMA ANA-ANGELA a emis 11 facturi fictive în valoare de un milion de lei, pentru a fenta plata TVA-ului, cauzând o pagubă statului în valoare de 193.577,40 lei.

În aceeași perioadă de timp, cu complicitatea lui Tudor Cosma și a lui Lucian Tothăzan, și-a însușit suma totală de 738.722,20 lei din patrimoniul societății ADL CONSTRUCŢII ŞI DEMOLĂRI SRL VIIŞOARA, prin transferul bancar al sumelor cu explicația plată facturi fiscale, care atestau realizarea unor operațiuni comerciale nereale de achiziții bunuri și servicii, în conturile bancare ale pretinșilor furnizori. Tot în aceeași perioadă, ea a transferat suma totală de 932.299,60 lei, prin intermediul unui număr de 19 viramente bancare, sumă provenită din infracțiunile de evaziune fiscală (TVA-193.577,40 lei) și delapidare (738.722,20 lei), din contul firmei menționate anterior în conturile a cinci alte firme pretins furnizoare a bunurilor și serviciilor facturate.

La rândul lor, Tothăzan și Tudor Cosma, controlau o parte din firmele destinatare viramentelor bancare făcute de Ana Cosma.

Din suveica de firme făceau parte și firme fantomă patronate, în acte, de cetățeni maghiari.

”Organele de control fiscal au conchis cu privire la faptul că acest furnizor are un comportament specific de tip firmă fantomă, în sensul că are ca reprezentant legal un cetățean străin, nevorbitor de limbă română, care nu poate fi contactat, că firma nu funcționează la sediul social declarat, că nu a depus bilanțuri contabile aferente anilor 2012-2013 și că nu a avut angajați. Firma pretins furnizoare a fost declarată inactivă la data de 17.06.2013 ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor declarative și a nefuncționării la sediul social declarat”, se arată în rechizitoriu.

La primul proces, Tothăzan a luat 7 ani

În toamna anului trecut, TOTHĂZAN D. DORU LUCIAN, partener de business cu Traian Florinel Cuc, fost consilier județean PSD, a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 7 ani de închisoare pentru spălare de bani.

De asemenea, judecătorul a dispus confiscarea a peste jumătate de milion de lei de la Tothăzan. El a mai fost judecat alături de Iulian Hetea pentru o evaziune de 3,5 milioane lei. Hetea este unul dintre protejații lui Avram Gal, un politician ALDE din Câmpia Turzii, fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii, și el trimis în judecată într-un dosar penal de corupție.

Potrivit deciziei de anul trecut, tribunalului a achitat-o pe ANA Cosma de acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani, iar TUDOR Cosma a fost condamnat la 3 ani sub supraveghere. În privința lui TOTHĂZAN D. DORU LUCIAN, judecătorul dosarului Alina Țopan a decis să îl achite de acuzațiile de complicitate la evaziune fiscală și delapidare. Însă omul de afaceri a fost găsit vinovat de acuzația de spălare de bani, pentru care a fost condamnat la închisoare. După cumularea capetelor de acuzare, Tothăzan a fost condamnat la şapte ani închisoare, cu executare în regim de detenţie, şi interzicerea pentru o perioadă de 4 ani a mai multor drepturi.

Afacerile familiei Hetea

Afacerile membrilor familiei Hetea sunt conectate, în special, la ”țâța” RADP Cluj Napoca. De pe urma contractelor cu această instituție, firma Hasim Construct din localitatea Luna, județul Cluj, a câștigat 3.108.600 lei, fără TVA. Pe anul 2017 societatea a raportat o cifră de afaceri de peste 3,4 milioane lei, un profit de 400.00 lei și cinci angajați. Hasim Construct îi aparține lui Simion Hetea, care este și administrator.

În această localitate, pe aceeași stradă, există cel puțin trei firme care au trei lucruri în comun: au contracte cu RADP Cluj Napoca, se ocupă de închirierea utilajelor și sunt patronate de membrii familiei Hetea.

Firma H&I TERASAMENTE SRL, patronată și administrată de Ioana Hetea (soția lui Iulian Hetea) a câștigat de la RADP Cluj Napoca contracte pentru închirierea unui buldozer și a unui excavator. Primul contract a fost în valoare de 445.500 de lei, fără TVA, iar cel de-al doilea de 337.500 de lei, fără TVA. Societatea are sediu pe Strada Principală la nr 145.

Firma Atos Escavări îi aparține lui Iulian Hetea (fratele lui Simion Hetea) și are sediul tot pe strada Principală din Luna, la numărul 94. La aceeași adresă, Hetea a mai deschis firma IULISAN COMPANY SRL, unde era asociat cu Susana Hetea. După câteva cesiuni ale acțiunilor, societatea și-a radiat sediul din localitate Luna și a ajuns în proprietatea soților Aliona și Gheorghe Cucoș, cetățeni din Republica Moldova, acum fiind radiată de la Registrul Comerțului. Gheorghe Cucoș este consilier la Ambasada Republicii Moldova din București.

Simion Hetea, patronul Hassim Construct SRL, este căsătorit cu verișoara lui Avram Gal, un politician ALDE din Câmpia Turzii, fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii. Politicianul a fost șef al Partidului Conservator – diaspora și este mason. Este absolvent al SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative) și al Institutului Diplomatic Român și a fost cercetat și trimis în judecată în dosarul de șantaj în care procurorii DNA au investigat cu Florin Secureanu a cumpărat influență de la realizatorul TV Dan Diaconescu, după ce acesta l-a presat cu dezvăluiri. Porivit DNA, Gal ar fi fost unul dintre cei care ar fi facilitat transferul banilor de la Secureanu către Dan Diaconescu.

În final, Gal a fost achitat.

Pe-o mână cu masonul, pe alta cu PSD-istul

TOTHĂZAN D. DORU-LUCIAN mai este judecat într-un dosar de evaziune fiscală alături de Traian Florinel Cuc, fost consilier județean PSD, soția lui și alți parteneri de afaceri.

În 2017, firmele fostului consilier județean PSD Traian Florinel Cuc (Gentilia Construct și Damas Construct) au intrat în insolvență acumulând datorii de aproximativ 12 milioane de lei. Reprezentanții lor au cerut intrarea în insolvență în situația în care compania era abonată la contractele pe bani publici.

Gentilia Construct a reușit să acumuleze, până acum, datorii față de aproximativ 240 de creditori, la finalul anului trecut cifra datoriilor fiind de aproape 12 milioane de lei, cu o pierdere de 1,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei.

De altfel, din 2014 până în 2016, firma a mers pe pierderi destul de masive, cea mai mare fiind de 3,5 milioane de lei înregistrată în 2014.

Acest lucru se întâmplă în situația în care firma a câștigat în această perioadă de timp cel puțin un contract de 3,2 milioane de lei, fără TVA, de la Primăria Comunei Mihai Viteazu, un alt contract de aproximativ 7 milioane de lei de la USAMV, iar lista poate continua. Între anii 2008-2010, firma a câştigat aproximativ 30 de licitaţii cu lucrări pentru autorităţi locale şi judeţene, instituţii sau regii autonome.

Firma a câştigat licitaţii în Turda, la Spitalul Municipal, în comunele Tureni, Viişoara, Mihai Viteazu, Chinteni, Corneşti, Băişoara, Ciurila, Cămăraş, Câmpia Turzii, dar şi la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), Palatul Copiilor, unde director era colegul său de partid din Consiliul Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru construirea unui adăpost de animale, şi Centrul de Administrare a Creşelor.

Contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale condus de Vasile Dâncu

Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, i-a dat fostului consilier județean clujean, Traian Florinel Cuc, o licitație de peste jumătate de milion de lei pentru arhivarea documentațiilor AM POR (care au legătură cu fondurile europene, n.red.). Traian Florinel Cuc este patronul și administratorul firmei DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, care se ocupă de ahivarea documentelor. Traian Florinel Cuc a trebuit să își dea demisia din funcția de consilier județean după ce Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe Cuc incompatibil pentru faptul că administrația județeană avea contracte cu Gentilia Construct, în timp ce soția fostului consilier făcea parte din acționariatul firmei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.