Biroul de presă al Bisericii Greco-catolice a anunţat că la Vatican au loc lucrările celei de-a XII-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice (5-26 oct. 2008), având ca temă Cuvântul Sfintei Scripturi. Adunarea, condusă de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, reuneşte 253 de părinţi sinodali din toate colţurile lumii. România este reprezentată la acest Sinod, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla şi Mons. Gyorgy Jakubinyi, Arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, iar între delegaţii fraterni invitaţi din diferite Biserici surori, se află şi Mitropolitul Nifon Mihăiţă, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române.
Sâmbătă, 18 oct. a.c., în cadrul Sinodului Episcopilor a avut loc o a treia premieră: dacă întâia premieră a fost invitarea marelui Şef-Rabin din Israel, Shear Yashuv Cohen şi faptul de a putea lua cuvântul în cadrul Sinodului, a doua premieră a fost prezentarea filmului "Mărturia", despre viaţa Servului lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea, cea de-a treia premieră este faptul că, pentru întâia dată în istorie, un Patriarh Ecumenic Ortodox, are ocazia să vorbească în cadrul unui Sinod al Episcopilor în Biserica Catolică. Referitor la acest eveniment, din Vatican, PS Florentin transmite: „Ne-am întâlnit la orele 16.00, la Capela Sixtină, pentru rugăciunea Vecerniei, în prezenţa Sfântului Părinte şi a Patriarhului ecumenic Bartolomeu I.
În continuare a luat cuvântul Patriarhul ecumenic, din al cărui discurs redau câteva idei: după partea introductivă de salut, mulţumind pentru invitaţia Sfântului Părinte de a se putea adresa Sinodului Episcopilor la această a XII-a Adunare Generală, a spus: "este un gest plin de semnificaţie şi de importanţă această invitaţie şi un eveniment cu adevărat istoric. Este prima oară când unui Patriarh ecumenic i se oferă o posibilitate de a se adresa unui Sinod al Episcopilor din Biserica Catolică Romană şi deci de a participa la viaţa acestei Biserici surori la un nivel atât de înalt. Consider – a continuat – că aceasta este o manifestare a lucrării Spiritului Sfânt, care conduce Bisericile noastre la relaţii mai strânse şi mai profunde şi un pas important pe drumul nostru către deplina comuniune".
"Se ştie, – a continuat Patriarhul, că Biserica Ortodoxă atribuie sistemului sinodal o importanţă mare, fundamentală, care, împreună cu primatul, constituie structura portantă a guvernării şi organizării Bisericii Ortodoxe". A citat apoi din Documentul de la Ravenna, al Comisiei Internaţionale pentru Dialogul Catolic-Ortodox, amintind interdependenţa dintre sinodalitate şi primat atât la nivel local, regional cât şi universal. Deci, "având acest privilegiu de a mă adresa dumneavoastră, Sinodului, cresc speranţele noastre că vom ajunge ziua în care Bisericile noastre să poată converge întru totul asupra rolului primatului şi sinodalităţii Bisericii, aspecte asupra cărora Comisia Teologică Comună lucrează de fapt în prezent".
A urmat un scurt cuvânt de mulţumire al Sfântului Părinte "pentru acest har şi această bucurie spirituală, de a-l fi avut aici, cu noi, pe Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, ca o experienţă vie a comuniunii noastre. Este o experienţă de bucurie, chiar dacă bucuria noastră nu este perfectă, totală, totuşi este un semn de bucurie şi cuvintele dumneavoastră ne vor lumina în continuare pe drumul pe care-l avem de făcut. Vă mulţumim cu recunoştinţă" – a încheiat Sfântul Părinte, după care a urmat, pe acordurile de orgă, ieşirea în procesiune din frumoasa Capelă Sixtină, adevărat monument de artă al secolului al XV-lea, iniţiată de Papa Sixt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.