Deşi poziţia lui Mircea Geoană este contestată tot mai vocal la Bucureşti, sau în alte organizaţii judeţene ale PSD, social-democraţii clujeni aşteaptă să vadă de unde bate vântul. Liderii PSD Cluj chestionaţi de Gazeta au evitat să-şi declare susţinerea pentru vreunul din posibilii candidaţi la preşedinţia partidului: Mircea Geoană, Adrian Năstase sau Cristian Diaconescu. „Grupul de la Cluj”, care l-a sprijinit în 2005 pe Mircea Geoană să ajungă preşedintele PSD se rezumă acum la bâlbâirea unor lozinci despre reformarea partidului.

Am încercat să analizăm situaţia din interiorul PSD Cluj contactând mai mulţi lideri ai partidului şi să aflăm care este poziţia acestora privind actuala conducere, cum comentează viitorul PSD, ce urmări cred că va avea Congresul Naţional PSD. Trebuie menţionat că liderii PSD Cluj l-au susţinut în 2005 pe Mircea Geoană şi datorită acestora a fost în fruntea partidului mai mulţi ani.

Dâncu susţine că Geoană trebuie să-şi respecte promisiunea de a demisiona

Vasile Dâncu a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu consideră situaţia din partid ca fiind una conflictuală. ”Poate că e un conflict generalizat, se naşte o nouă efervescenţă care ar trebui să producă o nouă conducere în sensul că în perioadele de schimbare e normal să se întâmple astfel de lucruri, chiar dacă vorbim de o pierdere destul de mare a partidului. E normal să se nască o competiţie, şi să se caute din nou schimbarea ideologiei şi statutului. După părerea mea este o situaţie pe cât se poate de normală şi nu ar trebui să se facă atâta tam tam pe acest subiect. Principala problemă e faptul că se vorbeşte destul de mult despre oameni, despre cine ar trebui să preia conducerea şi nu despre soluţii, de poziţionarea şi reforma partidului sau de un nou program politic. Este mai degrabă un conflict între oameni şi acest lucru nu va produce nimic bun pentru PSD în viitor. Ca şi orice alt membru de partid consider că dl. Geoană a pierdut şi că, aşa cum a promis înainte de alegerile prezidenţiale, că se va retrage şi de la conducerea partidului dacă rezultatele din decembrie nu vor fi în favoarea lui, este cazul să facă acest pas. Sigur că are tot dreptul să candideze pentru un nou mandat în fruntea PSD, dar în mod normal Mircea Geoană nu mai poate fi susţinut pentru că a pierdut. Eu voi încerca să susţin pe oricare din colegii mei care vor veni cu un proiect de reformă. Eu personal nu mi-am stricat relaţiile cu dl. Geoană, el are nevoie de o revigorare, este nevoie de un om puternic care să facă o schimbare radicală în partid. Dacă rămânem la acelaşi nivel vom pierde în continuare alegerile care vor veni. Mircea Geoană a greşit în foarte multe probleme, nu a dus reforma partidului până la capăt şi a imprimat partidului orientări greşite. Din păcate sunt foarte puţini oameni din partid care spun public adevărul.”

Ioan Rus – o săptămână face politică, alta nu

Un alt membru al Grupului de la Cluj, Ioan Rus nu a vrut să facă nici un fel de declaraţie pe motiv că „în această săptămână nu face politică”. „Nu am un punct de vedere consolidat şi nu vreau să comentez cea ce se întâmplă la ora actuală.” Nici Vasile Puşcaş nu a avut prea multe păreri: ”Nu vreau să fac comentarii pe baza situaţiei actuale din PSD, pentru că e una tristă. Ce am avut de spus am spus la sfârşitul anului, începutul acestui an, aştept să se cristalizeze totul şi să-mi pot forma o opinie. Eu l-am agreat pe Mircea Geoană, chiar dacă au existat acele divergenţe majore de opinie reveritoare la politicile PSD, vis-a-vis de Parlament şi de partide şi în ceea ce priveşte alegerile pentru Parlamentul European.”
Preşedintele PSD Cluj Valentin Cuibus, a declarat:” Asistăm la un moment mai complicat în cadrul partidului, dar care va fi rezolvat după alegerile care vor avea loc. Fiecare va trebui sa vină cu un proiect şi apoi vom stabili la nivelul organizaţiilor judeţene care dintre proiectele ce vor fi depuse va fi cel mai bun şi mai avantajos din punct de vedere al partidului. În rest sigur că da, există speculaţii, până în momentul când ştim sigur cine va candida şi cu ce proiect va veni, e foarte greu să ne pronunţăm. În ceea ce priveşte poziţia mea faţă de Mircea Geoană nu vă pot spune care este, pentru că încă nu am stabilit care este poziţia noastră oficială, astfel eu nu pot să-mi dau o părere personală, pentru că ar fi interpretată cum că ar fi părerea organizaţiei. Se va face o şedinţă de birou, se va stabili care este poziţia noastră şi care va fi candidatul pe care îl vom susţine în momentul în care vom avea toţi oamenii şi toate proiectele. Nu a greşit numai Mircea Geoană, au greşit şi organizaţiile şi alţii din staff-ul acestuia. Sigur că el are partea lui de vină pe care trebuie să şi-o asume fără nici un fel de discuţie, la fel ca şi alţi oameni din partid”, a conchis Cuibus.

Lăpuşan şi Cordoş discută „pe principii, nu pe oameni”

Deputatul PSD de Cluj Remus Lăpuşan a declarat pentru Gazeta de Cluj că  „nu este o situaţie prea fericită pentru un partid, dar nu văd ca fiind un conflict. În acest moment partidul are nevoie de un proiect foarte clar, iar cel care va deţine cel mai eficient proiect va câştiga. Nu mă pot pronunţa deocamdată cu cine voi vota, deoarece până în prezent doar Geoană şi-a anunţat candidatura. Vom vedea dacă vor intra în această cursă şi domnii Cristian Diaconescu, Adrian Năstase sau Miron Mitrea. Totul putea fi trecut cu vederea dacă Mircea Geoană câştiga alegerile prezidenţiale, dar, din păcate, s-au făcut multe greşeli, am pierdut şi acum suntem la situaţia care se dezbate şi este normal că până la urmă cineva să ofere nişte explicaţii şi să vezi cum te reorganizezi pentru a avea şanse de a câştiga puterea.
Din punctul meu de vedere trebuia să se pună mai mare accent pe ceea ce înseamnă politica partidului la nivel de Transilvania şi avem nevoie de mai mult echilibru şi democraţie. Poate dacă nu aveau loc acele greşeli Geoană avea mai multe voturi din partea Transilvaniei şi acum era preşedintele României”, a explicat Lăpuşan.
Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş a punctat cam aceleaşi idei. El descrie acest moment ca unul normal într-un partid care tocmai a pierdut alegerile. „Este nevoie de o analiză pentru a se evidenţia unde s-a greşit şi ce nu s-a făcut în suficientă măsură. Există nevoie în partid de oameni şi de idei noi, trebuie discutat mai mult de pricipii şi mai puţin de oameni şi să se decidă în ce direcţie vrea să o apuce partidul. Cred într-o echipă care va transmite un mesaj pentru Transilvania şi care va duce partidul într-o fază următoare. Mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte executiv al organizaţiei judeţene Cluj, pentru că nu am fost de acord cu unele aspecte ale acţiunilor politice, atât la nivel regional, cât şi la nivel naţional, şi tocmai din acest motiv nu poate spune nimeni că am sărit dintr-o barcă în alta. Eu unul sunt foarte nemulţumit şi supărat de ceea ce se întâmplă şi îmi doresc ca PSD-ul să facă performanţă, iar acestă situaţie nu cred că este doar din cauza pierderii alegerilor, există nevoia de o reorganizare şi de o modificare a statutului”, a spus Cordoş.

Optimismul lui Geoană

Un moment important în istoria PSD va avea loc în primăvara acestui an, odată cu începerea Congresului, unde se va alege noul preşedinte al partidului. În toamna anului trecut, Mircea Geoană îşi depunea candidatura pentru preşedinţia României, fiind considerat de către majoritatea colegilor din PSD, omul cel mai potrivit pentru a deţine această funcţie. Toate bune şi frumoase. Geoană îşi începe campania, străbate ţara din lung si lat, cetăţenii îl aclamă, alţii îl huiduie, o imagine  normală de campanie cu care românii sunt obişnuiţi de ceva ani încoace. Încrezător în şansele sale de a accede la Cotroceni, Mircea Geoană le promitea alegătorilor „O singură Românie” şi sprijinirea pensionarilor, a familiei, o economie şi o agricultură prosperă etc.
Toate păreau să meargă bine pentru candidatul PSD, având în vedere şi estimările de la agenţiile regionale ale partidului. E adevărat că în Transilvania social democraţii nu s-au clasat pe primul loc. Principalul dezavantaj al candidatului PSD a fost eticheta de reprezentant al unui partid de sorginte comunistă, mai precis de urmaş al lui Ion Iliescu.
Se ajunge la momentul primei confruntări electorale cea dintre Băsescu, Antonescu şi Geoană. Unii spun că nu a fost una cu rezultat rău şi că Mircea Geoană a făcut faţă cu brio, oamenii începând să creadă în poziţia acestuia. Dar urmează cea de a doua confruntare pe baza căreia s-a tot discutat pe seama multitudinilor greşeli ale lui Geoană.

Mitrea atacă la baionetă

Miron Mitrea puncta pe blogul său 12 dintre acestea. El susţine că PSD este un partid serios şi nu crede în explicaţii de genul „am pierdut din cauza flăcării violet, a fraudării alegerilor sau a norocului chior a lui Traian Băsescu”. Iată câteva din acestea: refuzul lui Geoană şi a echipei lui la de a prelua Ministerul de Finanţe atunci când au avut loc negocierile cu PD-L pentru formarea Guvernului. „Geoană & co. au greşit când s-au încăpăţânat să ia Ministerul de Interne. Dorinţa expresă a hrebenciucilor de a controla neapărat “doi ş’un sfert”, serviciul secret al Internelor, a dus la schimbarea, într-un interval foarte scurt, a doi miniştri de interne. Scandalul iscat de aceste schimbări a aruncat asupra PSD imaginea de partid neserios, mânat de interese obscure, şi nu de dorinţa de a guverna în folosul cetăţenilor. Modul nedemocratic şi discreţionar în care Geoană şi echipa lui au împărţit funcţii şi au impus oameni la conducerea unor filiale din ţară a fost o altă greşeală majoră. Respectivele decizii au mărit neîncrederea celor din teritoriu în justeţea hotărârilor luate la centru şi au sporit teama şi nemulţumirea în mai multe organizaţii. La acestea se adaugă modul abuziv în care Geoană & co. au decis excluderea unor oameni din PSD. Geoană şi echipa lui au greşit axându-şi campania preelectorală pe o singură idee: atacarea lui Traian Băsescu. Nu s-a vorbit nimic despre soluţia Geoană. Numai mobilizarea pesediştilor din teritoriu în turul întâi a făcut ca Geoană să ajungă în finală cu Băsescu. Mircea Geoană a greşit numind-ul pe Viorel Hrebenciuc şef al campaniei pentru prezidenţiale. Nici o idee câştigătoare n-a avut Hrebenciuc, s-a ţinut de veşnicele lui combinaţii. În plus, nici flacăra violetă n-a ţinut cu el”, cosideră Mitrea.
Miron Mitrea menţionează bineînţeles şi greşelile făcute de Geoană în ultima săptămână înainte de alegeri: filmuleţul în care se arată cum că Băsescu ar fi lovit un copil, vizita la Timişoara, vizita nocturnă la Sorin Ovidiu Vântu. “Cum poţi să faci aşa o greşeală când ştii că tema favorită a lui Traian Băsescu este legătura ta cu “mogulii”? Când ştii că Basescu se străduieşte să demonstreze ca eşti subordonat “mogulilor”, tu te duci în miez de noapte la unul dintre ei acasă. Cum poţi să-i furnizezi asemenea muniţie contracandidatului tău? Nu poţi să fii şef de partid, politician care vrea să devină şeful statului si sa faci astfel de gafe.” Şi, în final, Mitrea menţionează de prestaţia foarte slabă a candidatului PSD la dezbaterea finală, unde nu a făcut faţă atacurilor lui Băsescu.

Năstase se încălzeşte pe margine

Congresul ce va avea loc în această primăvară era stabilit încă din 2009, iar Mircea Geoană a precizat încă de atunci că va demisiona de la conducerea partidului dacă acesta va pierde alegerile prezidenţiale. Acum pare că a uitat promisiunea, întrucât, deocamdată, este sigurul membru PSD care şi-a anunţat candidatura. Geoană şi-a justificat astfel revenirea asupra deciziei anunţate anul trecut: ”în condiţiile în care pierzi alegerile, este natural să îţi depui demisia, în condiţiile în care le câştigi şi ele sunt fraudate, este altă situaţie". Din interiorul PSD transpar în media informaţii numeroase şi contradictorii cu privire la posibilii candidaţi pentru conducerea partidului, însă deocamdată nici unul nu a facut un anunţ oficial în acest sens. Printre numele vehiculate se numără Adrian Năstase, Miron Mitrea, Cristian Diaconescu.
Geoană a trecut deja la atacarea posibililor contracandidaţi la şefia PSD. El a declarat într-o emisiune la Antena 3 că o eventuală preşedinţie a lui Miron Mitrea ar constitui o variantă în care PSD se va subordona lui Traian Băsescu şi PDL. "În clipa în care eşti recunoscut că te-ai dat pe mână cu Traian Băsescu, atunci nu mai are rost să faci nici un comentariu", a spus Geoană, care s-a declarat convins că Mitrea nu va candida la congres pentru funcţia de preşedinte. Întrebat de posibilitatea ca Adrian Năstase să fie noul preşedinte PSD, Geoană a declarat că o asemenea variantă ar însemna întoarcerea partidului în trecut, iar în legătură cu posibila candidatură al lui Cristian Diaconescu a relatat că, dacă acesta va candida, nu o va face „împins de la spate” de Miron Mitrea.
Treptat, Mircea Geoană este părăsit de majoritatea politicianilor care l-au susţinut înainte de alegerile prezidenţiale. Unul dintre aceştia este chiar vicepreşedintele PSD Victor Ponta, care a declarat că nu îl va vota pe învinsul alegerilor prezidenţiale şi că nici el nu crede în versiunea pierderilor alegerilor din cauza “atacurilor energetice” lansată de soţii Geoană. "Nu m-a atacat nimeni energetic, nu cred în poveştile astea şi în nici un caz nu cred că se pierd alegerile în felul ăsta (…) Nu cred că alegerile în România se câştigă nici cu flăcări, nici cu nimic altceva. Cred că dl. Hrebenciuc este un om foarte inspirat întotdeauna în a da explicaţii", a declarat Victor Ponta la Realitatea FM, potrivit NewsIn. Liderul PSD explică mesajul transmis de Geoană astfel: „După o bătălie foarte lungă şi foarte grea, e normal să fii supărat şi să-ţi dai seama unde s-a greşit. Există explicaţii mai normale sau mai paranormale. Important e că de acum încolo te uiţi înainte şi nu înapoi.”
Contactat de Gazeta de Cluj, Victor Ponta a precizat că el nu intenţionează să candideze la preşedinţia partidului din care face parte, cel puţin nu în 2010 şi că el îi este recunoscător lui Adrian Năstase, fiind persoana datorită căruia a ajuns în politică. „ Din păcate mulţi dintre colegii mei nu mai recunosc acest lucru.” Întrebat de o eventuală soluţie de redresare a partidului, Ponta a punctat proiectul de rămânere în opoziţie până în 2012 şi o reorganizare a politicii de partid.
De asemenea Adrian Năstase scrie pe blogul său că PSD are nevoie de o reformă internă. „Partidul este perceput în prezent drept o asociaţie de grupuri şi aspiranţi la vedetism politic, fără legătură cu oamenii simpli, fără experienţă, doar cu multă ambiţie de parvenire. Interesul de partid a ajuns să nu se mai intersecteze cu interesul general.” În viziunea acestuia, PSD se confruntă cu mai multe probleme, el consideră că partidul a ajuns unul de rangul doi pierzându-şi combativitatea, s-a destructurat organizatoric şi a pierdut viziunea cu privire la viitorul politic al României.
Printre planurile lui Năstase privind soarta partidului se numără intrarea partidului la guvernare în următorii 3 ani de zile, crearea unui „guvern din umbră” format din reprezentanţii cei mai capabili ai partidului pe fiecare domeniu ministerial, care sunt oricând gata să preia frâiele guvernării. ”În următorii ani, parlamentarii PSD trebuie să fie foarte activi şi vizibili şi în parlament şi în teritoriu. Este foarte important ca ei să fie alături de marea majoritate a populaţiei afectate de guvernarea PD-L”, a mai spus liderul PSD.

Adina Botîrcă

1 COMENTARIU

  1. Prapaditul asta de Rus si cu sluga lui Dancu se dau mari reformatori cand de fapt ei sint niste slugi ordinare ale mafiotului-securist Tiriac care la randu-i il pupa-n cur pe seful securistilor. Basecu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.