În urmă cu o lună, Compania e Apă Arieş SA a încheiat un contract cu firma Vestra Industry S.R.L., pentru achiziţia de contoare de apă, în valoare de peste 2,2 milioane de lei. În urmă cu doi ani, Compania de Apă Arieş SA a încheiat cu firma ELSACO ELECTRONIC S.R.L. un contract pentru achiziţia de contoare de apă în valoare de 14,4 milioane de lei. Diferenţa între cele două companii este de nuanţă pentru că firmele au acelaşi patronat: nişte PSD-işti din Botoşani protejaţi de Gheorghe Flutur, fostul ministru PSD al Agriculturii.

Conducerea Companiei de Apă Arieş SA şi-a pus în cap să le bage turdenilor contoare de apă şi la ceasurile de mână. Potrivit ultimei achiziţii făcute de această instituţie condusă de Bobic Ionuţ Bogdan, soţul fiicei lui Cristian Matei, liderul PSD Turda, la mijlocul lunii trecute a fost încheiat un contract cu firma Vestra Industry S.R.L din Botoşani pentru achiziţia de ”contoare de apă rece cu citire la distanţă”. Societatea a fost singura care a participat la licitaţie şi va primi de la Compania de Apă Arieş SA suma de 2.270.947,36 de lei, fără TVA.

În urmă cu doi ani, Compania de Apă Arieş a încheiat un contractul de furnizare „Achiziţie şi montare contoare cu citire la distanţă” cu firma S.C. ELSACO ELECTRONIC S.R.L.

Valoarea contractului a fost de 14.487.236,91 lei, cu o durată de execuţie de 6 luni, începând cu 08.07.2015. Contractul făcea parte din etapa I – 2007-2013 a proiectului de extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi apă uzată, din fonduri de europene. Obiectivul acestui contract îl reprezintă înlocuirea contorilor la agenţi economici, asociaţii de proprietari şi gospodării individuale (utilizatori casnici ) din Municipiul Turda, Municipiul Câmpia Turzi, Mihai Viteazu, Corneşti, Cheia, Bogata, Sânduleşti, Copăceni, Luna, Viişoara, Urca, Gligoreşti.

La acea dată, compania de apă din Turda era condusă de alt PSD-ist local, Cristian Matei, taman socrul actualului director.

 

Protejaţi de Flutur

Valeriu Iftimie, acţionarul majoritar din grupul Elsaco, dar şi partenerii lui de afaceri, sunt protejaţi de fraţii Gheorghe şi Cătălin Flutur, primul dintre ei fiind fostul ministru al Agriculturii.

Firmele din cadrul acestui grup câştigă pe bandă rulantă contracte de la autorităţi de stat precum ROMATSA, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, universităţi, unităţi militare, administraţii locale, etc.

Spre exemplu, Elsaco Solutions a vândut telefoane GSM către Transgaz SA pentru suma de 490.245,53 lei, plus TVA. Elsaco Electronic, o altă societate din grupul Elsaco, a fost implicată în dosarul Microsoft, numele său apărând pe lista furnizorilor de licenţe software pentru RAR, Secretariatul General al Guvernului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, UMF Târgu Mureş etc.

În 2005, după ce Cătălin Flutur, fratele fostului ministru al Agriculturii, a fost ales primar al municipiului Botoşani, Valeriu Iftime a preluat echipa de fotbal locală, FC Botoşani, iar administraţia locală a început să pompeze bani în fotbalişti. De asemenea, tot în timpul administraţiei Flutur, firmele din cadrul grupului Elsaco au obţinut două contracte în valoare de 120 de milioane de lei pentru modernizarea reţelei de infrastructură termică a municipiului şi a societăţii de termoficare. Pentru contractul în valoare de 55,77 milioane de lei, încredinţat către Elsaco Electronic, în anul 2014, Primăria Botoşani a primit o corecţie financiară record, de 13,94 milioane de lei pentru că licitaţia a fost trucată în favoarea firmei condusă de Iftime. Amenda a fost aplicată de Ministerul Mediului în urma unor verificări ale Direcţiei Generale AM POS Mediu pe documentele de achiziţie.

 

Nici un contract fără DNA

Cele două companii, Elsaco şi Vestra au acelaşi acţionariat: IFTIME VALERIU, POPA DORU, JITARU OVIDIU şi PARFENOV PETRU. De altfel, până în 2013 compania Vestra se numea ELSACO INDUSTRY SRL, firma făcând parte din grupul Elsaco.

La începutul acestui an, o parte din şefii companiei de termoficare din Botoşani împreună cu reprezentanţii firmei Elsaco au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. ”La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoşani.

Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanţă respective la un preţ mai mic faţă de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanţă (subcontractantul) era aceeaşi care furnizase modulele de cogenerare şi care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activităţi de service pe teritoriul României.

În acelaşi context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpaţii Sandu Florin, Diaconu Ion şi Agapie Denisia-Paula, deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului).

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit şi inculpaţii Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv şi Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoşani, s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Sandu Florin, Diaconu Ion, Puflea Cristian, Anghelache Cristian şi Butnaru Ovidiu – Dumitru. Aceeaşi măsură s-a dispus asupra a 6.955 părţi sociale reprezentând capitalul total social subscris al inculpatei SC Elsaco Electronic SRL Botoşani şi asupra a 75 părţi sociale pe care aceeaşi inculpată le deţine în calitate de asociat la o altă firmă”, arată procurorii.

 

 

 

”Este o prostie!”

Potrivit acţionarului majoritar de la Elsaco, Valeriu Iftimie, ancheta procurorilor DNA nu face decât să discrediteze imaginea companiei.

„Acţiunea este complet nefondată, noi spunem că este o prostie. Elsaco Electronic este inculpat ca persoană juridică. Sechestrul pus a fost contestat pentru n-au niciun fel de dreptate în acuzaţiile care ni se aduc. Sunt pur şi simplu nişte invenţii pornite de la o reclamaţie. Nu am nicio frică, dar nu poţi face nimic. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic şi cei care au tăiat o factură către Modern Calor sunt acuzaţi. Acum sunt complici la abuzul în serviciu al unor oameni. Este o lovitură de imagine pe care nimeni nu vrea să o măsoare. Reclamaţia nu pe noi ne-a privit, însă ni se spune că Elsaco a obţinut venituri necuvenite. Din 2012 este contractul de mentenanţă, dar are toate elementele unui contract normal între doi agenţi economici”, a declarat Valeriu Iftime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.