Preşedintele PSD Cluj a făcut publică lista candidaţilor la Consiliul Judeţean Cluj pentru alegerile locale din 2012. Mulţi dintre aceştia sunt feţe cunoscute ale politicii clujene şi ocupă în prezent funcţii în legislativele locale şi naţionale. Gazeta de Cluj vă prezintă profilele politice ale candidaţilor “de vază” din rândul social-democraţilor.

În conferinţa de presă din 22 decembrie, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan a anunţat lista candidaţilor pentru alegerile locale din 2012 pentru Consiliul Judeţean (CJ) Cluj. Lăpuşan a declarat că social-democraţii clujeni şi-au propus câştigarea alegerilor şi a precizat că anul viitor se vor stabili şi candidaţii la primăriile şi consiliile locale din Cluj. Lista candidaţilor la Consiliul Judeţean din partea PSD Cluj pentru alegerile locale din 2012 cuprinde nume mai mult sau mai puţin cunoscute pe scena politică clujeană. Aceasta conţine, în ordinea listei, pe Remus Lăpuşan, Cornel Itu, Alexandru Cordoş, Dănuţ Dorel Canta, Robert Cojan, Aurelia Cristea, Mihaela Rozor, Valentin Cuibus, Traian Fărcaş, Ilarie Ivan, Matei Cristian, Ioan Olelelu, Laurenţiu Oprea, Marcel Trâmbiţaş, Petrişor Ţârlea, Ioan Vuşcan şi Marcel Wainblat. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, Lăpuşan se arată optimist în legătură cu şansele alianţei PSD-PNL-PC aflată în discuţii această săptămână. Acesta consideră că există şanse mari ca alianţa să câştige alegerile şi fără sprijinul UDMR.
 
Lăpuşan a venit la conducerea PSD Cluj în urma alegerilor interne din vara anului trecut, la care a candidat împotriva colegului său Alexandru Cordoş, cu 421 de voturi la 121. Încă de atunci, Remus Lăpuşan afiram că principalul său obiectiv este câştigarea alegerilor locale din 2012, atât la nivelul Primăriei Cluj-Napoca, cât şi la cel al Consiliului Judeţean Cluj. “Vreau să reconstruim împreună PSD Cluj şi să câştigăm alegerile locale din 2012, să câştigăm Primăria Cluj-Napoca şi funcţia de preşedinte al CJ Cluj. Acesta este obiectivul meu şi al noii echipe de conducere a PSD Cluj. Avem foarte mult de muncit, iar împreună vom reuşi”, a declarat Lăpuşan după alegerile din cadrul PSD, în urma cărora l-a înlocuit pe Valentin Cuibus, care a ales să nu mai candideze. În ultimii cinci ani, acesta a fost preşedinte al organizaţiei PSD Cluj-Napoca, iar înainte de aceasta a condus Organizaţia de Tineret a aceluiaşi partid. În prezent, Lăpuşan este consilier local al PSD în Consiliul Local Cluj-Napoca. Acesta a ocupat funcţii de conducere în instituţii publice, cum ar fi cea de director executiv al AJOFM, şi a fost membru în consiile de administraţie de la Regia Autonomă de Termoficare şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.
 
Cornel Itu este o personalitate mai controversată a PSD Cluj. Deputat ales în cicumscripţia electorală din zona Dej, pe listele alianţei PSD-PC de la ultimul scrutin legislativ, Itu ocupă de câţiva ani funcţia de preşedinte al PSD Dej. La ultimele alegeri, acesta nu a avut nici un contracandidat, dar primarul social-democrat al Dejului a contestat Organizarea Conferinţei Municipale a partidului. Costan Morar a acuzat că Itu l-a suspendat din partid la câteva zile după ce s-a înscris în cursa pentru şefia PSD Dej pentru a-l priva de dreptul de a candida împotriva sa.
 
Numele lui Cornel Itu a fost legat de grupurile de interese care au săpat groapa combinatului de celuloză şi hârtie “Someş-Dej”. “Bună ziua, Ardeal” a publicat un material despre elementele care au contribuit la dezastrul de la combinatul din Dej, subliniind că unul dintre factorii distructivi este cumetria între cei care conduc societatea şi cei cu care aceştia fac afaceri. Cornel Itu are diferite relaţii comerciale cu societatea “Someş-Dej”, acesta fiind acţionar, împreună cu fostul primar al Dejului, la societatea Mecsom. Combinatul are diferite contracte cu această societate, de la contracte pentru întreţinerea utilajelor la cele legate de vânzarea de fier vechi.  O altă firmă la care este asociat Cornel Itu a fost acuzată că vinde fabricii lemn pe care îl cumpără de la furnizorii acesteea şi îl oferă la suprapreţ.
 
Cornel Itu este de profesie inginer, cu diplomă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, după absolvirea căreia a lucrat câţiva ani la combinatul “Someş-Dej”, pentru ca din 2002 să ocupe poziţia de director general la firma SC Mecsom SA Dej. Membru PSD din 1996, Itu a ocupat din partea acestui partid scaunul de consilier local între 2000-2004 şi cel de consilier judeţean până în 2008, când a fost votat deputat.
 
În legătură cu discuţiile pentru formarea unei alianţe a opoziţiei, Cornel Itu a declarat pentru Făclia că prioritatea acesteea ar fi schimbarea guvernului Boc. “Vom încerca să facem o alianţă la nivel de Opoziţie – PNL-PSD-PC – şi vom forţa nota – probabil în februarie-martie -, cu o nouă moţiune de cenzură, pentru a da jos acest guvern care n-a făcut bine României”, a afirmat deputatul.
 
Un alt parlamentar PSD nominalizat pe lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Cluj este Alexandru Cordoş. Licenţiat în drept şi economie, Cordoş a ocupat funcţii de conducere atât în administraţia locală, cât şi în firme private din Cluj. Cordoş este senator din 2008, înainte de aceasta fiind consilier local PSD în Consiliul Local Cluj-Napoca. Tot până în 2008 a ocupat funcţia de director al Grupului Ţiriac – RMB Inter Auto, iar între 2001 şi 2003 a fost director la Prefectura Cluj.
 
Din 2008 până la alegerile de anul trecut, Cordoş a fost preşedinte executiv al PSD Cluj, pierzând cursa pentru şefia organizaţiei judeţene a partidului vara aceasta în faţa lui Remus Lăpuşan. Cordoş promitea atunci că va dubla numărul de primari şi consilieri judeţeni, numărul de parlamentari şi va câştiga primăria Cluj-Napoca şi şefia Consiliului Judeţean Cluj.
Printre candidaţii la Consiliul Judeţean Cluj în 2012 se numără şi PSD-işti care sunt în prezent consilieri judeţeni. Dănuţ Dorel Canta este unul dintre aceştia. Până acum, Canta a mai ocupat o singură dată funcţii publice, când a fost nominalizat în poziţia de subprefect. Acesta a dorit să candideze la Primăria Cluj-Napoca, însă colegii săi din organizaţia municipală au hotărât că ar fi mai bine să lase un candidat mai puternic să se ia la trântă cu Emil Boc (este vorba de Ioan Rus). Într-un interviu acordat cotidianului Ziua de Cluj, acesta a declarat că ar transforma Clujul într-un oraş atractiv pentru turişti. “Dacă aş fi primar, îmi trebuie două mandate. Doar două, pentru a reuşi să fac ceva. Apoi, altcineva ar trebui să rămână să ducă mai departe ce am început. Nu vreau mai mult, pentru că puterea asta e fascinantă şi îţi cam ia minţile. Pot să spun că mi-aş dori ca orice cartier din Cluj să arate ca Gheorgheniul. Ar trebui să marşăm pe construcţia unor clădiri futuriste, care să atragă oamenii”, a declarat acesta ziarului local.
Un alt actual consilier judeţean aflat pe lista făcută publică de Lăpuşan este Valentin Cuibus, director al Palatului Copiilor. În prezent preşedinte al grupului consilierilor judeţeni PSD din CJ Cluj, Cuibus a declarat că a hotărât să nu mai candideze la vreo funcţie de conducere în partid pentru că, potrivit noii Legi a Educaţiei, ar exista incompatibilitate între cele două poziţii. “Decizia este definitivă şi e legată de incompatibilitatea pe care, cu siguranţă, viitoarea Lege a Educaţiei mi-o va impune. Aş fi fost neserios să candidez acum pentru ca, peste câteva luni, când legea va intra în vigoare, să demisionez. Voi rămâne în echipă cu toată lumea, voi rămâne lider de grup în Consiliul Judeţean şi, probabil, voi candida pentru un loc în Biroul Executiv, pentru că aceasta nu poate fi considerată funcţie de conducere”, a declarat Cuibus pentru Ziua de Cluj.
Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. Daca nu lasa loc reformei adevarate, aceste persoane relativ tinere care sunt mai rai ca predecesorii(exceptie Cordos si Itu) vor duce partidul pe locul 4 dupa UDMR PNL si PDL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.