Reprezentanții municipalității clujene spun că absența PUG-ului este cauzată de absența unui studiu pedologic care ar trebui eliberat de OSPA Cluj. Însă, reprezentanții instituției subordonate Ministerului Agriculturii spun că studiul respectiv a fost făcut iar directorul OSPA Cluj a mers la primăria clujeană pentru a preda studiul. În momentul de față, responsabilii Planului Urbanistic General al Clujului spun că au posibilitatea să voteze validarea PUG-ului fără studiul respectiv și că anul acesta PUG-ul va fi supus votului consilierilor locali și va intra în vigoare.

Faptul că orașul Cluj Napoca nu are un Plan Urbanistic General (PUG) face ca în oraș să se întindă o adevărată junglă imobiliară ridicată fără respectarea unor norme minime urbanistice. Beneficiarii acestei lipse sunt arhitecții care pot scoate bani din cele mai inepte dorințe ale celor care plătesc, iar de pierdut au toți clujenii care locuiesc în zone fără străzi asfaltate, în case umbrite de blocuri de șapte sau 10 etaje. Din același motiv străzile sunt sugrumate de ambuteiaje create de supraaglomerarea urbană din diferite zone ale orașului care în mod normal ar fi trebuit să fie destinate exclusiv caselor cu curți și grădini.

Responsabilii PUG-ului din cadrul municipalității clujene au declarat pentru un site de știri local că noile reguli urbanistice nu pot fi votate de consilierii locali pentru că la dosar lipsește un studiu pedologic, care ar trebui făcut de OSPA și un altul, de la Autoritatea Aeronautică. Motiv pentru care se dorește acum supunerea la vot a noului PUG fără aceste documentații.

Însă, în primul rând, studiul de la Autoritatea Aeronautică a fost eliberat în urmă cu câțiva ani, însă el a expirat din cauza vitezei de melc cu care s-au mișcat responsabilii de proiect. În al doilea rând, studiul pedologic care, chipurile, lipsește de la dosarul PUG-ului a fost făcut și trimis primăriei clujene. Horațiu Fodor, care îl înlocuiește pe directorul OSPA pentru perioada în care el este plecat în concediu, spune că studiul a fost făcut, plătit și predat municipalității clujene. ”Studiul a fost făcut, plătit și predat. Eu nu știu să vă spun dacă cei de la primărie l-au primit sau nu, dar domnul Rusu a fost la primărie și a predat studiul”, explică Fodor.

 

Uite PUG-ul, nu e PUG-ul

Prin lipsa PUG-ului se pot obţine, prin intermediul unor hotărâri aprobate de consilierii locali, tot felul de derogări de la normele urbanistice care sunt stabilite la nivel naţional. Din cauza asta apar tot felul de construcţii neconforme.

“Pe de o parte, câştigă funcţionarii din primărie care trebuie să avizeze planurile şi documentaţia. Pe de altă parte, câştigă şi arhitectul pentru că îţi promite că face ceea ce în mod normal nu ar fi permis, şi te taxează mai mult. Apoi câştigă şi beneficiarul pentru că poate construi mi mult decât ar avea voie. Pe de altă parte, un vecin cu sânge în instalaţie, ca în cazul ăsta, îţi poate face mult rău. Instanţa îi dă dreptate pentru că hotărârile de consiliu local sunt nule în faţa unor legi şi norme urbanistice adoptate la nivel naţional. Iar toate aceste derogări se dau pentru că la Cluj nu există un cadru, adică Planul Urbanistic General. Dacă ar fi fost PUG-ul respectivul nu ar fi putut să construiască la un metru şi jumătate de proprietatea vecinului. Ar fi avut casa mai mică, dar n-ar mai avut problemele astea”, explică un arhitect clujean.

El mai adaugă şi că i se pare “destul de ciudat modul în care arhitecții care s-au apucat de acest proiect au reușit  să îl facă fezabil fără să aibă ridicarea topo, care înțeleg de la dumneavoastră că nu a fost încă recepționată. Pe de altă parte, eu am văzut proiectul respectiv și îmi ridică destul de multe semne de întrebare. Sunt o serie de direcții,făcute peste PUG-ul care era în vigoare în anii 70, au apărut o serie de profiluri care nu se regăsesc în teren, iar codurile europene pentru catalogarea structurilor existente la fața locului sunt complet greșite”, explică unul dintre arhitecții din Cluj.

 

Zonele PUG-ului

Potrivit noului PUG, Clujul a fost împărţit în trei zone de importanţă: zona de locuire, zona de urbanizare, unde au fost incluse şi zona Borhanci şi zona de restructurare de 593 de hectare, care se suprapune peste fosta zonă industrială şi un parcelar riveran de 250 de hectare. Potrivit noului PUG, 60% din suprafaţa municipiului reprezintă zona de locuinţe, mai exact 1.660 de hectare, 25 de hectare reprezintă spaţiile de servicii, 197 de hectare zona de activităţi economice, zona mixtă are 47 de hectare, iar 147 de hectare este zona verde nou constituită. De asemenea, se măreşte zona protejată din centrul oraşului la 614 hectare, datorită includerii Canalului Morii şi a Someşului.

 

Cine a făcut proiectul

Licitația pentru PUG a fost câștigată de Universitatea Tehnică Cluj Napoca (UTCN) care a cerut pentru realizarea PUG-ului 2,4 milioane de lei fără TVA. Pe lângă arhitecții UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectură Planwerk și Bogart, subcontractorii USAMV și societățile IHS România și DASAT Invest. DASAT Invest este deținută de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealaltă societate, IHS Romania (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) este deținută de off-shore-ul Institute for  Housing and Urban Development Studies BV, de Nicolaie Țarălungă și de Sorina Racoviceanu.

 

Avizele lui Borda

„Până la urmă, s-a decis că vom merge înainte, la Consiliul Județean. Nu putem aștepta la nesfârșit. Primăria se va prevala de reglementările privind aprobarea tacită. După o întrebare din partea celor de la primăria Cluj (beneficiarul proiectului, n.red.), cei de la Autoritatea Aeronautică au transmis că de fapt ar fi ceva în neregulă cu primul aviz pe care tot ei l-au dat. Dar care e exact problema nu știm. La un moment dat au venit cu pretextul că au probleme cu lipsa personalului calificat. Apoi, a mai fost varianta că problema ar fi apărut în urma modificării proiectului de la aeroport. Dar de mai bine de șase luni noi nu am primit un răspuns clar din partea celor de la AACR în care să ni se spună ce nu e în regulă . Spun doar că nu pot reactualiza avizul fiindcă s-ar fi schimbat datele problemei. Dar asta durează de mai bine de jumate de an, așa că primăria a spus că nu mai așteaptă și că se va prevala de aprobarea tacită. Mi se pare foarte corect. Ne tot plimbăm după două avize, dintre care unul expirat și celălalt necesar fiindcă a fost modificat cadrul legislativ!”, a spus pentru actualdecluj.ro arhitectul Adrian Borda, șeful de proiect pentru noul PUG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.