Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câștigat procesul în care statul român cerea extrădarea lui din Marea Britanie pentru a-l judeca pentru corupție.

Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins cererea de extrădare în România a omului de afaceri Puiu Popoviciu. Decizia Curții este definitivă.

Înalta Curte britanică a considerat că Puiu Popoviciu nu a avut parte de un proces echitabil în România, astfel că extrădarea ar fi echivalat cu o încălcare a drepturilor sale.

Cităm selectiv din Hotărarea pronunțată în data de 11.06.2021, de către High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court:

Acesta este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte.

Probele demonstrează ca Apelantul a suferit un exemplu extrem de lipsa de imparțialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecințele pentru echitatea procesului.

Sunt convins că există temeiuri serioase pentru a crede ca Apelantul a fost condamnat de către un judecător care nu putea fi imparțial…..și care, pe cale de consecință, nu ar fi trebuit să judece cazul și, în acest fel, Apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art.6. În consecință, există temeiuri serioase pentru a crede că se va confrunta cu un risc real de a suferi o încălcare a tuturor drepturilor sale prevăzute de art.5, dacă va fi extrădat în România, întrucât încarcerarea lui va fi arbitrară”.

Președintele completului care a dat astăzi decizia finală în acest caz a fost Lord Justice Holroyde, același care a decis extrădarea lui Alex Adamescu.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție din România la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, în dosarul „Băneasa”.

În iunie 2019, o instanță britanică decidea predarea lui Puiu Popoviciu către autoritățile din România. Popoviciu a făcut contestație, care trebuia judecată la Înalta Curte Britanică în octombrie 2020. Termenul a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit qmagazine.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here