Relu Fenechiu vrea să pună pe băţ pielea inspectorilor de la Garda Financiară Cluj care au făcut rapoartele în baza cărora liderul liberal a fost condamnat. Săptămâna aceasta a avut loc primul termen al unui proces în care Fenechiu a făcut o plângere împotriva soluţiei de netrimitere în judecată pentru cei trei inspectori clujeni care au lucrat la Dosarul Transformatorul. Dacă, în urma procesului deschis de Fenechiu, rapoartele ar fi anulate, pedeasa primită de politician ar fi suspendată.
La sfârşitul anului trecut, Ralu Fenechiu, împreună cu fratele lui, Lucian, şi cu Damian Bogdan, implicat în afacerile penale marca Fenechiu, au contestat decizia de neîncepere/netrimitere în judecată a inspectorilor fiscali Marius But, Horea Nicola şi Sevastian Popescu de la Garda Financiară Cluj. Cei trei au întocmit rapoartele financiare din Dosarul Transformatorul, procesul din cauza căruia Fenechiu a fost condamnat cu aproximativ un an de zile.
Dacă demersul iniţiat de Fenechiu ar avea câştig de cauză şi rapoartele financiare ar fi anulate, implicit, pedepsele lui şi al celorlalţi condamnaţi ar fi suspendate până la o eventuală rejudecare a procesului. Printre viciile de care ar fi lovit materialul se numără faptul că reprezentanţii Gărzii Financiare Cluj nu ar fi avut competenţa materială şi teritorială să îl întocmească, dar şi că aceştia ar fi încalcat procedurile de control, întrucât nu s-au deplasat la sediul firmelor verificate şi nici nu ar fi cerut de la acestea toate documentele fiscale relevante. „Toate viciile care afectează actul se leagă, acestea decurgând unul din celălalt. Astfel, faptul că sediul tuturor societăţile controlate se află în Bacău şi Iaşi a afectat în mod clar şi disponibilitatea comisarilor de a depune toate diligenţele necesare în vederea obţinerii unor date exacte, de a efectua un control faptic în mod direct, de a insera anumite menţiuni obligatorii în raport (multe dintre acestea, dată fiind superficialitatea întocmirii actului, nici nu erau cunoscute), de a respecta dreptul la apărare al contribuabililor”, se arată într-o acţiunea înaintată de Fenechiu.
Cei trei comisari clujeni au verificat firmele lui Fenechiu prin intermediul cărora s-au tranzacţionat transformatoarele vechi care au fost vândute statului român (SC SISEE Electrica Moldova). De altfel, în mare parte, rechizitoriul procurorului DNA, Paul Dumitriu, se bazează pe raportul Garzii Financiare Cluj. „Durata mare a acestuia (raportului – n.r.) se datorează atât volumului mare de documente care au trebuit să fie verificate, cât şi reticenţei de care au dat dovadă societăţile comerciale care au derulat tranzacţii comerciale cu SC SISEE Moldova, reticenţă manifestată în punerea la dispoziţie a tuturor documentelor încheiate cu ocazia derulării tranzacţiilor, chiar şi în condiţiile în care acestea au fost solicitate explicit şi în mod repetat”, au arătat în raport comisarii clujeni.
Un tun de 7,5 milioane de lei
În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă, în dosarul „Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor.
Tot atunci, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar Ioan Turbatu şi Ion Mărghidan au primit pedepse de câte şase ani de închisoare cu executare, ultimii doi pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care joi a dat o decizie definitivă în această cauză.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.
Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Ioan Turbatu a fost judecat pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, iar Ion Mărghidan şi Petru Andronache, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.
Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL – fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 – 1980.
Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total a fost estimat la 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA), reprezentând valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.
Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.
Traseul lui Fenechiu, de la ministru la puşcăriaş
Relu Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL.
De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Transformatorul.
Sebastian Albescu
Pentru corecta informare a cititorilor dvs., poate nu ar fi fost lipsit de interes sa stati de vorba si cu noi inainte de a scrie articolul .
Din start, ati pornit gresit, pentru simplul considerent ca un comisar de GF nu a bagat la zdup pe nimeni, iar rechizitoriul d-lui procuror Dumitriu are la baza foarte multe probe directe, actele noastre de control fiind doar o scurta sinteza a acestora .
Sperand ca dati dovada de deontologie profesionala, astept sa ma contactati . Marius But