Lucian Bode

Firma Avril, deținută de soții Ana și Ioan Savu, a câștigat un contract în valoare de peste 10 milioane de lei la Zalău pentru a amenaja spații verzi în locul unor imobile abandonate sau degradate din municipiu. Ioan Savu este unul dintre sponsorii politici ai lui Lucian Bode, ministrul liberal al Transporturilor.

Societatea Avril din Negrești Oaș a câștigat un contract în valoare de 10.694.010 de lei, fără TVA, pentru a amenaja 10 terenuri abandonate din Municipiul Zalău în ”mini-parcuri”.

Zonele care fac parte din acest plan sunt cartierul Meseș (în vecinătatea Direcției Agricole pe strada Corneliu Coposu, Strada Oborului – Piața Obor și terenul aferent, zona denumită “Coada Lacului” – un teren intravilan din cartierul Brădet, un teren intravilan de pe strada Viitorului, teren intravilan de pe Aleea Digului (zona denumit] Vale Pietriș) trei parcele mari de teren din cartierul Dumbrava, situate în vecinătatea străzilor Victor Deleu, General Dragalina și Simion Bărnuțiu, o porțiune de teren situată între străzile Gheorghe Doja și Bogdan Petriceicu Hașdeu precum și un teren situat în zona Dispensarului CFR 1 și 2. Suprafețele de teren vor beneficia de lucrări de modernizare a carosabilului, trotuarelor, rebordurări, amenajări ale spațiilor verzi. Vor fi plantați arbuști și flori iar zonele vor fi dotate cu mobilier urban nou.

Patronul firmei Avril, Ioan Savu, este de ani buni sponsorul politic al lui Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, deputat și președintele liberalilor din Sălaj. Omul de afaceri a sponsorizat și campania pentru europarlamentare a Andreei Vass, fosta consilieră a lui Emil Boc, când acesta era premier.

Nu este prima dată când firma lui Savu câștigă contracte consistente plătite de la bugetul de stat. Anul trecut, firma Avril a câștigat contractul de mentenanță pentru liniile Electrica din cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest. De altfel, Adrian Margin, director de dezvoltare la SDEE Transilvania Nord este unul dintre apropiații lui Savu, dar și al Ministrului Transporturilor.

Potrivit site-ului de licitații publice, SC Avril a obținut în 2008 un contract de la Transelectrica pentru “cosit vegetație și curățare și marcare alei în stațiile ST Cluj”, iar în 2009, a câștigat un contract de reabilitare termică a blocurilor la Bistrița Năsăud, dar și un contract de “reparare trotuare cu pavele autoblocante” în Bușteni.

De altfel, pentru sponsorizările politice, Lucian Bode a fost audiat la DNA în calitate de martor, într-un dosar ce priveşte finanţarea campaniei electorale din 2012, dar a declarat că nu a avut nicio legătură cu banii de campanie.

Suveica afacerilor marca Bode  este mult mai cuprinzătoare

Fratele ministrului Transporturilor,  Ioan Bode, care este inspector vamal, a fost implicat într-un dosar de corupție, alături de aproximativ 40 de persoane, judecători, oameni de afaceri și politicieni din zona Sălajului. În toamna anului trecut, întregul lot a fost achitat de judecătorul Gheorghe-Valentin Chitidean de la Curtea de Apel Cluj, care a dispus anularea rechizitoriului.

Potrivit procurorilor, inculpaţii se foloseau de unele societăţi fantomă, administrate de diverse persoane fără adăpost, pentru a regla activitatea contabilă în vederea evitării bugetului de stat. Banii obţinuţi din activităţile de evaziune fiscală şi delapidare intrau în posesia administratorilor societăţilor beneficiare, care controlau şi firmele fantomă. Potrivit magazinsalajean.ro, unii administratori care figurau în acte, după efectuarea controalelor de către organele fiscale, au fost sancţionaţi fără să aibă cunoștință însă despre fraudele fiscale desfăşurate cu ajutorul acestor societăţi de către liderii grupării de crimă organizată. Astfel, aceste persoane erau transportate de către liderii grupării în municipiul Zalău, respectiv la notarul public, la Oficiul Registrului Comerţului, la diferite unităţi bancare, unde semnau actele de cesiune, de deschidere de conturi, ulterior actele societăţii fiind preluate de către membrii grupării, inclusiv cardurile bancare şi codurile PIN aferente. De asemenea, aceste persoane fără adăpost erau obligate să semneze chitanţe şi facturi fiscale în alb, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare cumpărare, împuterniciri, acestea fiind folosite ulterior pentru desfăşurarea unor activităţi economice fictive, respectiv achiziţionarea de bunuri, prestări servicii sau vânzarea unor bunuri.

Un exemplu elocvent este preluarea unei societăţi comerciale de către o persoană fără adăpost din oraşul Tăşnad, județul Satu Mare, care trăia într-un garaj, fără apă curentă şi electricitate, singurul venit al acestuia fiind ajutorul social în sumă de 127 de lei. După semnarea actelor de cesiune şi eliberarea documentelor bancare, unul dintre liderii grupării a ridicat de la o unitate bancară cardul bancar întocmit pe numele persoanei fără adăpost, precum şi codul PIN. În perioada desfăşurării activităţii infracţionale pe această societate într-o singură lună liderii grupului de crimă organizată au rulat sume de zeci de mii de euro.

Se cere audierea ministrului Transporturilor

Fostul senator Valer Marian cere audierea lui Lucian Bode.

Valer Marian

”Afacerile electrice ale ministrului Transporturilor pot fi lămurite cu ocazia audierii sale de către comisiile parlamentare, mai ales că un membru al staff-ului candidatului prezidențial al PSD, care a fost mulți ani coleg de partid și prieten apropiat cu Lucian Bode (este vorba de analistul politic Radu Cristescu, actualmente și secretar de stat la Ministerul Energiei), cunoaște multe detalii despre acestea. Așteptăm să se pronunțe asupra baronului liberal de Sălaj și prim-vicele PNL, Rareș Bogdan, promotor declarat, un adevărat Torquemada, al standardelor „number one” în privința clasei politice autohtone”, este de părere fostul senator.

A fost ministru în ”guvernul cu epoleți” al lui Mihai Răzvan Ungureanu

Lucian Bode a fost ales deputat în 2016 în circumscripția electorală nr.33 Sălaj. El a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal din septembrie 2017 până în februarie 2018. Bode este președinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaților.

Mihai Răzvan Ungureanu

A făcut parte din Comisia de anchetă privind activitatea SC Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA în perioada 2007-2018, dar și din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Bode a mai ocupat funcția de Ministru al Economiei în scurtul mandat al guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Propunerea a venit din partea fostei consiliere a lui Emil Boc, Andreea Paul Vass.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here