Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, semnarea decretului privind mobilizarea parțială și a afirmat că Rusia va folosi „toate armele” pentru a se apăra, acuzând aliații NATO că „șantajează” Moscova cu utilizarea armelor nucleare.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

– Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie, cu muniție. În baza acestor informații vrem să eliberăm de neonaziști aceste teritorii, Herson, Zaporojie.

– Există o linie lungă de contact militar de peste 1.000 de kilometri și vreau să spun public că de la începutul acestor operațiuni a fost o reacție pozitivă la propunerile noastre în ceea ce privește asigurarea siguranței rușilor, dar Vestul nu a acceptat compromisurile și au încercat să ne dea ordine directe, așa că Kievul a recurs la grupuri de mercenari străini, iar armata lor a fost antrenată de NATO.

– Ați văzut barbarismul neonaziștilor.

– Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Zaporojie, Donețk, Herson, sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo. Mulți au fost nevoiți să devină refugiați.

– Oamenii din Zaporojie, Herson, au decis să facă referendumuri pentru alipirea la Rusia. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura de condițile pașnice de desfășurare. Oamenii trebuie să aleagă liber. În aceste regiuni, toți acești oameni vor fi sprijiniți de astăzi. Armata acționează și asigură mii de kilometri, îi apără de neonazism, de mașina colectivă a Vestului. Am luat aceste decizii care sunt potrivite pentru pericolele. Apărăm patria mamă, suveranitatea. În teritoriile eliberate susțin aceste propuneri, susțin mobilizarea parțială în aceste regiuni.

– Precizez că este doar o mobilizare parțială, cei care sunt în rezervă vor fi înrolați, și cei care slujesc în armată și care au profesii militare.

– Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Oficial camerele Adunării Federale au fost informate, mobilizarea a fost dată astăzi, pe 21 septembrie.

– În ceea ce privește chestiunile financiare pentru apărare, suntem hotărâți să rezolvăm fără întârziere. Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru, iar unii politicieni iresponsabili vorbesc nu doar de a asigura Ucrainei arme cu rază lungă, care vor fi capabile să lovească în Rusia. Acest lucru deja se întâmplă, vorbim de zonele de graniță, Belgorod. Folosesc drone strategice, avioanele fac operațiuni de recunoaștere, iar Washington și Bruxelles vor să mute operațiunea militară pe teritoriu rus.

– Iar acum vorbim și de un șantaj nuclear, centrala de la Zaporojie a fost lovită, iar reprezentanții NATO au spus că este posibil să se folosească arme nucleare împotriva Rusiei.

– Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Rusia ar trebui să apere suveranitatea, independența și vom face asta cu toate mijloacele. Încearcă să ne șantajeze cu armele nucleare.

Primii care au reacționat după anunțul făcut de Putin în această dimineață au fost liderii Ucrainei, Marii Britanii, Germaniei și Cehiei.

Ucraina: „În mod clar, războiul nu decurge conform scenariului Rusiei”

  • „Apel absolut previzibil, care pare mai degrabă o încercare de a-și justifica propriul eșec.
  • În mod clar, războiul nu decurge conform scenariului Rusiei și, prin urmare, Putin ia decizii extrem de nepopulare de mobilizare și restrângere severă a drepturilor oamenilor”, a transmis pentru Reuters Mihailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean.

Marea Britanie: „Este o amenințare serioasă”

Marea Britanie a reacționat prin ministrul de Externe Gillian Keegan, care a declarat pentru Sky News că anunțul lui Putin reprezintă o „rescriere a istoriei” și o escaladare îngrijorătoare:

  • „În mod clar, este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios, pentru că, știți, nu deținem controlul, nu sunt sigură că nici el nu deține controlul, într-adevăr.
  • Aceasta este în mod evident o escaladare. Este înfiorător … Este o amenințare serioasă, dar care a mai fost făcută înainte”.

La rândul său, vicecancelarul Germaniei Robert Habeck a spus că anunțul președintelui rus înseamnă „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei, despre care, bineînțeles, vom discuta și ne vom consulta din punct de vedere politic în ceea ce privește modul de răspuns”.

Cehia: „O încercare de a escalada și mai mult”

Premierul ceh Petr Fiala consideră că decizia lui Putin este „o încercare de a escalada și mai mult războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei și o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor”.

Citește și: Tehnica dictatorială prin care Primăria Cluj-Napoca le-a luat terenurile clujenilor fără să ofere despăgubiri în schimb

1 COMENTARIU

  1. la noi se fac recrutari de voluntari NEINITIATI..HALAL !!!Ca rezervisti dupa ce au fost umiliti li sau taiat pensiile nu se mai are incredere in ei..Doamne ce manageri?? in timp ce la pensionarii magistrati le-a crescut pensia cu 10% din data de 01.02.2022..prin ordin de ministru a lui Predoiu. dat pe genunchi in data de 27.12.2021
    ALOO..mergeti la razboi cu magistratii..ca….ia-ti pus la adapost sa nu simta CRIZA. ca aeau nevoie de bani in timp ce politistii si militarii tag la greu, RUSINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here