Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters, EFE şi AFP, citate de Agerpres.

‘În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume’, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei ‘imunităţi durabile’ la COVID-19.

‘Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente’, a declarat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax, adăugând că fata a făcut puţină temperatură, 38 de grade Celsius, potrivit Reuters, dar ‘asta este’.

The New York Times notează că dorința Rusiei de a obține vaccinul a stârnit deja îngrijorarea că țara se grăbește să aprobe utilizarea vaccinului în scopuri propagandistice în cursa globală pentru obținerea vaccinului, scurtând perioadele de testare.
Anunțul lui Putin, mai notează NYT, devine astfel o proclamare a victoriei în cursa globală pentru vaccin, ceea ce oficialii ruși au transmis deja în ultimele luni în ciuda faptului că lipsesc informații publice despre faza finală de testare.

Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea ‘liniilor directoare şi directivelor clare’ în materie de elaborare a unui astfel de produs.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.

Rusia a asigurat în ultimele săptămâni viitoarea producţie de mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi ‘câteva milioane’ de la începutul anului viitor.

OMS a reacţionat susţinând respectarea protocoalelor şi reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19.

Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării.

Context

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat, săptămâna trecută, cu precauţie la anunţul făcut de cercetători ruşi, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi şi a amintit că trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia, relatează EFE.
„Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă. Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii „sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare” şi a putea fi aplicate pe scară amplă.
Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, a anunţat la 1 august că Centrul naţional de studii epidemiologice şi microbiologice Gamalei a încheiat testele pentru vaccinul său împotriva noului coronavirus ce cauzează boala COVID-19, astfel încât a început etapa de înregistrare a produsului.

Potrivit titularului Sănătăţii, medicii şi personalul sanitar vor fi primii care vor primi vaccinul şi este prevăzut ca din 10 august să fie trimis în diferite regiuni ale Rusiei, unde va fi realizată o campanie mai amplă de vaccinare începând din toamnă.

Dezvoltarea vaccinurilor necesită cel puţin trei faze de mai multe luni ca durată (în care este inoculat unor grupuri şi comunităţi tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare), un proces care poate dura câţiva ani.

OMS a anunţat că va trece cel puţin un an şi jumătate până va obţine un vaccin împotriva COVID-19, deşi progresele rapide înregistrate de ţări ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranţa unei reduceri a acestei perioade, în contextul unei pandemii care este departe de a fi depăşită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.