Rupert Murdoch, miliardarul de 92 de ani care tocmai s-a recăsătorit, este nu doar proprietarul televiziunilor FOX, ci și al vechiului și influentului cotidian financiar Wall Street Journal. Din această poziție, el a fost singurul mogul media care i-a dat posibilitatea lui Trump să se exprime liber în campaniile electorale din 2016, dar mai ales în 2020, când restul presei l-a demonizat pe fostul președinte.
În urmă cu trei luni, Murdoch, un jucător de putere extrem de cinic și lacom, și-a declarat direct și prin intermediari sprijinul pentru Ron De Santis, în competiția internă din Partidul Republican, jurnaliștii săi (cu excepția lui Tucker Carlson) începând să-l atace pe Trump. Cam în același timp și George Soros, un alt gerontocrat miliardar ce joacă politic, și-a expus părerea bună despre De Santis, ceea ce vine să confirme sprijinul Deep State pentru guvernatorul Floridei.
În urmă cu două zile, corespondentul Wall Street Journal din Rusia, Evan Gershkovich, tânăr jurnalist în vârstă de 32 de ani, a fost acuzat de acțiuni de spionaj în favoarea SUA și arestat în îndepărtatul Ekaterinburg, riscând o pedeapsă de 20 de ani de pușcărie. E previzibil că serviciile secrete rusești au interceptări și documente legate de comunicarea lui Gershkovich cu redacția din SUA, iar dacă acestea vor fi publicate, nu doar prestigiul lui WSJ va fi zdruncinat puternic, dar și cel al lui Murdoch, ai cărui dușmani vechi nu vor ezita să-l acuze public și de alte matrapazlâcuri. De-aici poate începe un mare scandal internațional, Murdoch fiind un australian ce și-a făcut studiile chiar la Moscova, mulți bănuind că ascensiunea sa a avut la bază fonduri ale vechiului KGB. Murdoch nu este influent mediatic doar în SUA și Marea Britanie, ci și în Asia, unde deține cea mai mare platformă de servicii de televiziune.
Prin arestarea omului lui Murdoch de către Putin, apare ca evident un sprijin indirect pentru Trump, aflat într-o situație dificilă în SUA, dar prin prisma viitoarelor dezvăluiri despre jocurile de putere internaționale ale nonagenarului miliardar, ce include posibil și vechea colaborare cu KGB-ul, am putea asista și la o resetare a influenței mediatice din Asia. Sunt cel puțin două țări ce se vor bucura de punerea în dificultate a lui Murdoch, respectiv China și India, ai căror miliardari abia așteaptă să profite de oportunitate. E încă o demonstrație că trecutul nu se prescrie, iar umbrele sale acționează eficient în momente decisive.
Scris de Cozmin Gușă