enzational: GAZETA a intrat în posesia unor documente ce demonstreaza, fara putinta de tagada, înlantuirea scriptica dintre un fost consilier prezidential, un secretar de prefectura, magistrati, notari si un infractor notoriu, consemnati pe aceleasi documente
? Acestia si-au împartit în mod necuvenit un teren al statului, ce valoreaza mult peste un milion de euro   
? Procedeele folosite de insolita asociere demonstreaza ingeniozitatea lor deosebita
? Considerându-se asigurati de o solutie „ciudata” a procurorului Nicolae Bonchis, cei din gruparea lui Dragoiu au început sa-si dea în petec
? Credem ca parchetul va fi obligat sa-si reconsidere pozitia cu privire la vinovatia celor implicati în asemenea fraude majoreAsa cum i-am obisnuit pe cititorii GAZETEI, aceasta noua ancheta jurnalistica nu copiaza nici un referat sau rechizitoriu al anchetatorilor platiti de statul român ca sa-i apere avutul si sa impuna legalitatea. Ea este rodul exclusiv al investigatiilor personalului publicatiei noastre. Explicatia faptului ca am ramas singuri în aceasta batalie e naucitor de simpla: „anchetatorii” oficiali au pactizat cu cei care s-au înfruptat în mod nelegal din patrimoniul comunitatii locale. Ei se bucura de „farâmiturile” ce au cazut de la masa banditilor si, sub pretextul ca au de rezolvat probleme mai importante, se tin cât mai departe de serparia marilor fraude imobiliare, atenti sa nu-i deranjeze pe cei de care poate depinde cariera si linistea lor. Nu e de mirare, deci, ca peste 580 de hectare teren au disparut din patrimoniul municipiului. GAZETA a descifrat, în premiera absoluta, mecanismul acestor frade si publica, în exclusivitate, documente ce demonstreaza colaborarea unor functionari din mai multe institutii ale statului pentru delapidarea terenurilor ce ar trebui sa se mai regaseasca si acum în rezerva municipiului Oradea. Senzationalul descoperirilor noastre consta în faptul ca numele unui fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu, al unui secretar de prefectura, al unui procuror, al notarului Dragoiu&familia si al unui infractor se regasesc înscrise în aceeasi „operatiune”.    

Stapânii informatiilor

Colile „mama” de carte funciara nr. 18111 si nr. 73 Oradea sunt punctul de la care a pornit jaful a aproximativ 20.000 metri patrati din terenurile apartinând statului român. Pare putin când îi raportezi la paguba totala, dar trebuie subliniat ca sunt situati într-o selecta zona rezidentiala a municipiului, valorând la ora actuala cu mult peste un milion de euro. Pentru perioada anilor 1997-2000, CF-urile au fost de negasit la serviciul de carte funciara al Judecatoriei Oradea. Aceasta împrejurare a permis Comisiei de aplicare a Legii fondului funciar Oradea – condusa de o controversata functionara, Viorica Bar, clienta obisnuita a numeroase dosare penale, mai toate lasate în coada de peste de procurorii locali – sa închida ochii la inadvertentele si ciudateniile din actele anexate unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea mai multor pretinsi „îndreptatiti”. Informatia ca nu mai exista urmasi legitimi ai adevaratilor fosti proprietari sau ca acestia nu au formulat cereri a fost un privilegiu al finctionarilor Primariei Oradea, pastorita, în perioada respectiva, de liberalul Mihai Sturza.

Notarul, trezorier
al mafiei imobiliare

Una dintre metodele folosite pentru înstapânirea frauduloasa pe aceste proprietati a fost aceea de a „plasa” în aceasta râvnita zona, pe Dealurile Oradiei, persoane care nu erau îndreptatite la astfel de amplasamente, fiind constiente ca ele si antecesorii lor nu au avut pamânt niciodata acolo. Respectivii erau „clientii” acestei grupari, selectati dintre oamenii lor de încredere, iar documentatia justificativa era totalmente falsificata. Altii proveneau dintre persoanele care erau îndreptatite sa primeasca teren, dar întâmpinau greutati din cauze obiective, precum documentatia dificil de procurat. Ei acceptau sa fie folositi, fara sa înteleaga însa metodele filierei care-i recrutase. Dupa ce erau puse în posesia terenurilor necuvenite, la scurta vreme, conform întelegerii initiale, acestea trebuiau sa vânda parcela primita în mod nelegal unor persoane „de buna-credinta”, din anturajul celor care au pus la cale mârsavenia. Ba, dupa ce au prins curaj, unii le-au cumparat direct pe numele lor sau ale unor rude apropiate, de la care „spera” sa le mosteneasca. Cel mai „înzestrat” este, la ora actuala, notarul Dragoiu, care a devenit un veritabil trezorier al mafiei imobiliare, stapânind în drept, iar uneori numai în fapt, peste 12.656 metri de teren din fosta proprietate a statului român!  

Revolutionarul
a declarat în fals

Pe aceeasi filiera, din acelasi “tort” al statului, a fost servit si Vasile Dinita, sotul prim-procurorului adjunct Viorica Dinita. Acestuia i s-a emis Adeverinta de proprietate nr. 3564/10.02.1992 si Titlul de proprietate nr. 773/05.04.1994, pentru a beneficia de un hectar de teren arabil, în calitatea sa de “participant la Revolu?ia din Decembrie 1989”. Ca nu este întâmplatoare si nici prea “cosera” aceasta “împroprietarire” rezulta si din faptul ca urmasii unor martiri oradeni ai revolutiei de la '89 nu au beneficiat de asemenea favoruri. Lui Dinita, ranit – din câte am înteles, dar îl rugam sa ne corecteze daca gresim – fix în fund, de un glont care i-a stopat elanul (nu stim în ce directie se îndrepta fostul ofiter de graniceri de a putut fi nimerit într-o asemenea zona dorsala), i s-a atribuit, printre altele, un teren intravilan, în suprafata de 2000 metri patrati, situat pe strada Gheorghe Doja, din aceeasi parcela a statului. Problema e alta: desi nu avea voie sa o înstraineze timp de cel putin 10 ani, Dinita i-a facut-o plocon lui – ati ghicit! – notarului Ilie Dragoiu, în 5 octombrie 2001, pentru numai 100 milioane lei! Ea poate fi recuperata de statul român si pentru ca “partile” au falsificat actul, cu buna stiinta: ei au declarat ca terenul respectiv ar proveni dintr-o “reconstituire” ceea ce reprezinta un fals în declaratii.

Delegatul lu' peste

Culmea parodiei a fost jucata însa cu ocazia unui asa-zis act de „dezmembrare – partaj”: delegat din partea primariei la acest important act, alaturi de deja cunoscutii  Dinita si Dragoiu&plevusca, a fost nimeni altul decât unul dintre cei care „partaja”/palma si el 1000 metri patrati, cumparatorul de „buna-credinta” Bogdan Traian! Pentru cine l-a uitat, amintim ca acesta a fost, succesiv, consilier juridic si secretar al Primariei Oradea si al Prefecturii Bihor. Sa fi fost o asemenea criza de personal încât nu a putut fi delegat un functionar dezinteresat, care sa nu centreze si, simultan, sa dea si cu capul? Cert este ca, speriat de consecintele posibile ale gestului sau necugetat, Bogdan a vândut terenul tot familiei Dragoiu! Bogdan îl consiliaza acum pe fostul pesedist de omenie, Florian Serac, cum sa palmeze terenurile din Felix!    

Domnului Presedinte,
cu dedicatie

Bomboana de pe coliva terenurilor cuprinse în cele doua CF-uri jefuite de continut a constituit-o împroprietarirea – la Biroul notarului public Dragoiu Ilie! – familiei Tibu Valerian si Doina cu 1000 metri patrati, desprinsi din aceleasi doua „coli-mama”, prin acelasi procedeu gansteresc. Nepot al lui Mircea Ciumara (fost vicepresedinte al PNTCD si ministru de finante), profesorul de matematica Tibu s-a bucurat de o cariera fulgeratoare, fiind numit Consilier al presedintelui Emil Constantinescu si apoi prefect de Bihor! Din aceasta postura, s-a bucurat si el de binefacerile tranzitiei, înainte sa vânda tot si sa se stabileasca în Canada! A, sa nu uitam! Tibu a fost directorul de campanie al primarului liberal Mihai Sturza.
   
Infractorul de serviciu

Singurul tap ispasitor în toate escrocheriile cu terenuri a fost gasit – constant – doar „topograful” Comisiei de aplicare a legii 18/1991 Oradea, deja celebrul colonel Marin Sterian, unicul trimis în judecata prin trei rechizitorii, desi nu ar fi putut face nimic singur, decât cu complicitatea celorlalti functionari implicati. Jenanta solutie, „capodopera” procurorilor Octavian Crisan si Nicolae Bonchis, a fost, de fapt, cel mai bun pretext pentru a face pierduta urma unor înscrisuri compromitatoare, fara valoare daca sunt disparate. Asa cum se vede din facsimil, Sterian apare alaturi de celebritatile aratate mai sus, cu care a împartit gheseftul din „operatiunea” respectiva! I s-a promis  ca se va bucura de regimul judiciar recunoscut oricarui nebun, adica va fi aparat de pedepse cu ajutorul unor expertize medicale. Când a fost cazul, membrii Comisiei de aplicare a legii nr. 18/1991 din Oradea au fost facuti scapati cu aceeasi explicatie: “au fost indusi în eroare de catre Sterian Marin, cel care a efectuat verificarile faptice în teren”! Specialistul topograf Sterian Marin, fost colonel la Brigada de Graniceri Oradea – unde a fost coleg cu Dinita si cu tatal procurorului Leucea! – a fost delegat în perioda 1992-1998 ca membru în Comisia de aplicarea a legii fondului funciar Oradea.

Basca, Stamate
si oamenii lui

Adaugati la aceasta incredibila încrengatura a mafiei din institutiile publice si urmatorul aspect: politistii de la Serviciul Independent de Informatii si Protectie Interna Bihor, precum si "colegii" de la Centrul Zonal de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog Oradea, de sub comanda comisarului Nicolae Stamate, si-au "tras" si ei partea în afacerea terenurilor mânarite, prin aceleasi metode si din aceeasi zona a orasului, din rezerva comunitatii.
Astfel, fostii subordonati ai controversatului ofiter Terente Merce faceau cu o mâna "informari" despre hotia notorie în tot judetul, iar cu cealalta erau si ei "prinsi" de afaceri imobiliare frauduloase.  
De pilda, ofiterul Marcel Badeu, om de baza la UM 0962 si pion de încredere al proaspatului chestor Merce, fost sef al "Filajului" pe tara, a fost deconspirat de GAZETA ca s-a ocupat de asemenea fapte.

Primarul Petru Filip plateste
daca nu s-a înhaitat cu hotii

„Subsemnatul Dragoiu Ilie îndeplinesc functia de notar public prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 1166/C/1996, cu aproximativ 11 ani în urma am îndeplinit anterior circa 3 ani functia de judecator la Judecatoria Oradea … Cu toate ca ne judecam în contradictoriu cu Primaria Oradea, aceasta, în cârdasie cu pârâtii a emis autorizatia de constructie nr … Implicat în aceasta autorizatie este primarul Petre Filip, care a îndeplinit functia de primar 14 ani, din care ultimii 7 ani consecutiv si a avut la dispozitie toate pârghiile de a repartiza case, apartamente, proprietati tuturor magistratilor si rudelor acestora. Dl Petru Filip este vicepresedinte al Partidului Democrat la nivel national, functie pe care o îndeplineste de peste 10 ani; dl Petru Filip este presedintele Filialei Bihor a Partidului Democrat; dl. Petru Filip este prof. dr. ing. la Universitatea din Oradea. Întrucât în municipiul Oradea si în judetul Bihor, primarul are o influenta deosebita în rândul magistratilor care au primit apartamente, terenuri, restituiri în natura în baza legilor proprietatii de la Primaria Oradea, exista motive de banuiala legitima si de imixtiune a acestuia în justitia bihoreana”, „motive” pentru care Dragoiu a cerut Înaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea unui dosar în care se judeca cu vecinii care nu-i recunosc „suzeranitatea”. Se explica acum cine e – alaturi de alti mari capcauni locali ai terenurilor statului – la originea zvonurilor lansate cu înversunare împotriva lui Petru Filip, a carui complicitate la mânarirea avutului public nu a putut fi niciodata atrasa!       

Bonchis cel abil

Procurorul Bonchis de la DIICOT Oradea a trimis GAZETEI – probabil ca justificare  – un fragment din rechizitoriul redactat de el în "Dosarul Sterian", încercând, cu naivitate prefacuta, sa explice de ce nu a luat masuri fata de nici un functionar care a contribuit la devalizarea rezervei funciare a municipiului.
"Aspectele mentionate au fost descoperite abia în anul 2002, astfel ca pentru faptele functionarilor – pentru care legea prevede pedepse pâna la 5 ani – a intervenit prescriptia, care conform articolului 121 CP raportat la articolul 122 lit d CP înlatura raspunderea penala …". Ce nu spune versatul procuror este ca ar fi fost un alt deznodamânt daca-i cerceta sub o încadrare juridica adecvata, care sa se raporteze la valoarea foarte mare a prejudiciului (pretul a 580 hectare de teren!), iar termenul de prescriptie ar putea fi acum recalculat în functie de noile elemente care au aparut. Plus ca, nimic nu li s-a întâmplat magistratilor care au tergiversat dosarele respective pâna la prescriptie.
De ce, macar, nu a sesizat Bonchis Primaria, sa-i "recomande" recuperarea pe cale civila a ceea ce îi apartine de drept?
Simplu: marele justitiar si-a "însusit" lectia de la cei cercetati, "trezindu"-se si el dupa adormire cu un teren de 1025 mp în cea mai scumpa zona din Baile Felix, asa-zisa Beverly Hills a vestitei localitati balneare, desi terenul apartinea tot statului român înca din 1932 iar "vânzatorul" Marian nu era îndreptatit sa i se reconstituie terenul în zona respectiva, nici macar în Sînmartin ci numai în satul Cordau, cum se si mentioneaza pe titlul sau de proprietate. Bonchis a folosit ca "intermediarr" pe cuscrul Gherman, iar dupa mai putin de o luna tinerii însuratei Bonchis au "cumparat" de la Gherman un teren în valoare de circa 100.000 Euro, pentru care au platit circa 3000! Mai exact, 106.000.000 lei

Alt procuror cu zestre
Prin Ordonanta nr. 1272/P/2006, procurorul Alin Leucea a dispus scoaterea de sub urmarire penala a învinuitei BAR VIORICA, functionar al Comisiei de aplicare a Legii 18/1991 Oradea pentru savârsirea infractiunii de fals intelectual prev. de art. 289 Cod penal si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ, constând în amenda de 400 lei, motivând ca „fapta învinuitei nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni deoarece „învinuita a falsificat doar o mentiune de pe un proces verbal de punere în posesie”. Mai explica el ca „nereconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente nu constituie în principiu o fapta penala, câta vreme nu se dovedeste o intentionalitate clara de vatamare a intereselor legale ale unei persoane, astfel de situatii constituind obiectul exclusiv al unor litigii civile”!
În declaratia sa de avere, procurorul Leucea a mentionat un teren de 1000 mp intravilan, despre care a sustinut ca l-ar fi „cumparat în 1997”, desi era înca student în vremea respectiva si nu prea avea el surse proprii de venit. Si mai curios este faptul ca l-a declarat la fisc abia în 12 septembrie 2002, fiind foarte plauzibila o antedatare a actului! Oricum, GAZETA a descoperit ca terenul în cauza, pe care nu s-a grabit Leucea sa-l recunoasca autoritatilor si sa plateasca taxe pentru el, i-a fost vândut chiar de catre „odiosul” colonel Sterian, pentru un pret declarat de 8.000.000 lei, dar procura lui Sterian era falsa! Acest aspect nu l-a preocupat pe procurorul Bonchis, când a „anchetat” „operatiunea” respectiva, vizând alte terenuri fraudate în zona Dealurilor Oradiei.

Catalin Manea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.