Anul trecut, municipalitatea clujeană a cumpărat, prin intermediul RADP Cluj Napoca un utilaj pentru reparaţia de drumuri de la firma nemţească Wirtgen pentru suma de peste un milion de lei. Se pare că utilajul nu a fost de ajuns pentru că anul acesta, municipalitatea a mai făcut o licitaţie pentru achiziţia unui utilaj similar. În mod normal, conform cutumei, tot nemţii trebuiau să câştige contractul, însă pe parcurs au apărut o serie de probleme, astfel că Wirtgen România SRL a dat în judecată RADP Cluj Napoca. Firma este administrată de MATHIAS PICHLER, fratele lui Willi Pichler, cel din urmă fiind norocosul care a tras tunul Power Pack la Cluj, însă procurorii l-au scăpat printre degete pentru că-i frigea prea tare.

 

Vara aceasta, administraţia locală a vrut să mai cumpere un ”finisor asfalt pe şenile”, după ce făcuse aceeaşi achiziţie în urmă cu un an, şi ”cilindri terasamente”. Din întâmplare, la licitaţie a participat şi firma RET Utilaje care le-a stricat schema celor de la Wirtgen România. Astfel că RADP Cluj Napoca s-a ales cu un proces din partea nemţilor de la Wirtgen. Iniţial, ei au cerut la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor anularea unor proceduri din cadrul licitaţiei, dar Consiliul a decis să le respingă contestaţia.

Cei de la Wirtgen au formulat două contestaţii prin care cereau ”anularea evaluării tehnice iniţiale a ofertei depusă de WIRTGEN ROM NIA SRL pentru lotul 2, respectiv a raportului intermediar al procedurii nr. 12502 din 11.07.2017 şi a tuturor actelor subsecvente, printre care comunicarea intermediară nr. 12568 din 12.07.2017, în ceea ce priveşte oferta depusă de WIRTGEN ROM NIA SRL şi obligarea autorităţii contractante la continuarea evaluării ofertelor pentru lotul 2, inclusiv a celei depuse de WIRTGEN ROM NIA SRL, cu etapa de evaluare a propunerilor financiare, în condiţiile constatării admisibilităţii propunerii tehnice depuse de WIRTGEN ROM NIA SRL.”. De asemenea, cei de la Wirtgen România au mai cerut ”anularea răspunsului la notificarea prealabilă/măsuri de remediere nr. 13140 din 19.07.2017 şi la orice acte subsecvente emise de autoritatea contractantă în etapa de reevaluare, ca efect al măsurilor de remediere dispuse, printre care raportului intermediar al comisiei de reevaluare a ofertelor nr. 13401 din 24.07.2017 şi comunicarea intermediară nr. 13436 din 25.07.2017, în ceea ce priveşte oferta depusă de RET UTILAJE SRL; – menţinerea/validarea efectelor juridice ale evaluării iniţiale a ofertei RET UTILAJE SRL consemnată în raportului intermediar al procedurii nr. 12502 din 11.07.2017 şi comunicările intermediare transmise ofertanţilor”.

Spre sfârşitul lunii august, CNSC a decis să respingă ca nefondate cele două contestaţii depuse de nemţi, iar firma a ales calea justiţiei şi a dat RADP Cluj Napoca în judecată.

Iniţial, instanţa trebuia să se pronunţe în cursul acestei săptămâni, însă au amânat pronunţarea cu o săptămână.

 

Afacerea Power Pack

Firma Wirtgen România este deţinută de compania germană WIRTGEN INTERNATIONAL GMBH şi este administrată de SERETEAN CATALIN CONSTANTIN împreună cu MATHIAS PICHLER, cetăţean german. Potrivit unor informaţii, cel din urmă este fratele lui Willi Pichler, care a făcut la Cluj afacerea Power Pack, un business care, în parteneriat cu CJ Cluj a adus bugetului administraţiei judeţene un prejudiciu de câteva milioane de dolari.

Afacerea a avut loc în 2002, iar utilajele vândute de Pichler în 2002 ruginesc la Gherla şi Câmpia Turzii. În 2002, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a încheiat, fără nici o licitaţie, un contract de circa cinci milioane de dolari pentru achiziţionarea unor instalaţii de împachetare a deşeurilor menajere (Power Pack). Pentru această înţelegere Willi Pichler a făcut lobby din partea societăţii de consultanţă XPO „Gesellschaft fur eXterne Projekt Organisation Viena”, care a vândut utilajele. CJ Cluj a făcut un împrumut bancar de circa cinci milioane de dolari pentru acea achiziţie. Cu toate acestea, compactoarele s-au dovedit a fi second-hand şi au funcţionat timp de câteva săptămâni. Din această afacere, CJ Cluj, care la vremea respectivă era condus de pesedistul Şerban Graţian, a pierdut cinci milioane de dolari din banii publici, bani care nu au mai fost recuperaţi niciodată. În 2004, senatorul Gheorghe Funar a făcut o plângere penală pe numele celor care au semnat recepţia utilajelor, dar după un an procurorii au dat verdictul de neîncepere a urmăririi penale. Unul dintre cei care au fost direct implicaţi în afacerea Power Pack este fostul consilier judeţean UDMR, Kerekes Sandor, acum pensionar liniştit. Cu toate că numele lui a fost citat într-un dosar penal, Kerekes nu-şi mai aduce aminte nimic din această afacere pentru că a ieşit la pensie. „A… Nu, eu nu mai ţin minte nimic. Nu mai ştiu, că am ieşit la pensie. N-am făcut parte din nici o comisie. Întrebaţi-i pe cei actuali”, declara Kerekes. Cu toate acestea, Kerekes Sandor a fost preşedintele comisiei care a semnat recepţia utilajelor defecte, alături de preşedintele CJ Cluj din 2002, Şerban Graţian, şi unul dintre foştii vicepreşedinţi  ai administraţiei judeţene, Liviu Medrea.

După această afacere, în 2008, Willi Pichler s-a întors la administraţia judeţeană pentru a mai propune o afacere cu gunoi, prin intermediul holdingului austriac IPH.

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj de la data respectivă, firma IPH dorea să implementeze la Cluj un „proiect de management al deşeurilor, care are ca rezultat final producerea de energie electrică şi termică, prin folosirea unor tehnologii performante şi nepoluante de incinerare a deşeurilor, conforme cu legislaţia europeană din domeniu”. În 2008, Pichler a venit la CJ Cluj însoţit de Eugen Szederjesi, patronul agenţiei imobiliare din Cluj-Napoca, SC Euro Global, prin care Gigi Becali dorea să cumpere un teren, tranzacţie invocată în celebrul dosar „Valiza”.


Undă verde pe toată linia pentru Wirtgen

Una dintre schemele folosite de instituţiile de stat pentru ca Wirtgen să câştige licitaţiile a fost introducerea în caietul de sarcini al licitaţiei o serie de cerinţe care pot fi satisfăcute doar de o singură societate comercială. Aceasta a fost una dintre acuzaţiile formulate de SC Genco 93 SA, una dintre firmele care au contestat o licitaţie atribuită de CNADNR către firma Wirtgen România. În situaţia respectivă, firma Genco a cerut CNSC ”obligarea autorităţii contractante la eliminarea specificaţiilor tehnice discriminatorii şi abuzive din caietul de sarcini şi din clarificarea nr. 4, publicată în SEAP în data 01.09.2015, care corespund unui singur ofertant, respectiv WIRTGEN”. În cadrul acestei contestaţii, Wirtgen a făcut o cerere de intervenţie, iar Consiliul a dispus continuarea licitaţiei cu caietul de sarcini contestat.

În acest caz, în care valoarea licitaţiei a fost de peste patru milioane de euro, firma Genco a contestat soluţia emisă de CNSC la Curtea de Apel Bucureşti, dar şi aici, instanţa a menţinut soluţia Consiliului.


Furnizorul de casă al utilajelor CNADNR

În vara anului trecut, CNADNR a atribuit licitaţia Cilindru compactor  – 7 bucăţi, în valoare de 1.850.000 lei, fără TVA, firmei S.C. WIRTGEN ROM NIA S.R.L..

Cam în aceeaşi perioadă, tot CNADNR a atribuit licitaţia Freză de asfalt (7 bucăţi) aceleiaşi firme, de data aceasta licitaţia având o valoare de 6.772.500,00 lei fără TVA şi o durată de 12 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.