Radu Bica condamnat pe declaratia Aspaziei, iar acesta ramane in libertate

Radu Bica, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj (CJ) a fost condamnat la pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare si la confiscarea sumei de 43.000 de lei de catre Tribunalul Cluj, instanta clujeana gasindu-l vinovat de savarsirea infractiunii de luare de mita. In acelasi dosar, Aspazia Droniuc, cea care l-a denuntat si cea care a fost acuzata de date de mita a fost condamnata la un an si zece lui cu suspendare, ea recunoscandu-si fapta si beneficiind de prevederile codului de procedura penala privitoare in acest sens. Avocatilor apararii li se pare cel putin exagerata sentinta primei instante, din moment ce singura proba pentru care Bica a fost arestat si este mentinut in arest este declaratia denuntatoarei Aspazia, care a fost judecata si va ramane in continuare in libertate.

Tribunalul Cluj a pronuntat saptamana trecuta o hotarare pe fond in dosarul in care Radu Bica, fostul vicepresedinte al CJ, a fost acuzat de luare de mita. Instanta clujeana la condamnat pe acesta la o pedeapsa de de cinci ani de inchisoare cu executare si la confiscarea sumei de 43.000 de lei, Bica avand posibilitatea de a ataca cu apel sentinta.
Cu toate ca nu a participat la niciun termen de judecata pana acum si chiar daca darea si luarea de mita sunt prevazute in Codul Penal cu aceleasi limite de pedeapsa, denuntatoarea Aspazia Droniuc a primit o pedeapsa mai usoara, ea fiind condamnata la un an si zece lui cu suspendare pentru dare de mita. Tiberiu Ban, unul dintre avocatii lui Radu Bica, s-a aratat surprins de decizia de condamnare a Tribunalului Cluj, pe care o considera prea severa, si a precizat ca procesul va continua la Curtea de Apel Cluj in calea de atac al apelului. „Solutia de condamnare este una disproportionat de severa in comparatie cu alte condamnari pentru fapte de acest fel si bazata exclusiv pe declaratia Aspaziei Droniuc, aceasta fiind o proba putin credibila, cu atat mai mult cu cat Aspazia Droniuc este denuntatoare si in cazul fostului primar Sorin Apostu. Nu exista nicio alta proba, nici macar din interceptari nu rezulta vinovatia lui Bica. In plus, nu era fixata nicio data pentru licitatia privind mentenanta stadionului, deci este putin credibil ca s-a cumparat influenta cand nu era vorba de licitatie. Apoi, Radu Bica nici nu avea atributii in sensul acordarii contractului de mentenanta sau a organizarii licitatiei, deci si incadrarea juridica este gresita, pentru ca nu poate fi vorba de mita”, a declarat avocatul Tiberiu Ban.

De aceeasi parere este si Mihai Giurgea, celalalt avocat al lui Bica, care s-a aratatat surprins de decizia de condamnare a clientului sau. „Orice pedeapsa care ar fi fost aplicata mi s-ar fi parut exagerata, noi alteptanu-ne la o achitare. Chiar si daca ar fi trebuit condamnat, mi se pare exagerata pedeapsa aplicata” a sustinut acesta. Intrebat de condamnarea Aspaziei Droniuc, avocatul Mihai Giurgea s-a ferit sa faca vreo declaratie.

A cerut mereu sa fie judecat in libertate dar a fost refuzat pentru pericol public
Fostul vicepresedinte al CJ Radu Bica a cerut mereu prin intermediul avocatilor inlocuirea masurii arestului preventiv cu obligatia de a nu parasi localitatea sau tara dar a fost refuzat mereu. De fiecarea data cand Bica a cerut sa fie judecat in stare de libertate, Curtea de Apel si-a motivat decizia de a-l mentine in arest pe faptul ca acesta ar fi un pericol pentru societate, aducand in discutie prevederile articolului 148 litera f din Codul Penal care prevede cazurile in care este posibila liberarea provizorie.
La data de 13 februarie 2012 avocatii fostului vicepresedinte al Cj Cluj, Radu Bica, inaintasera la Curtea de Apel o cerere prin care solicitatu liberarea sub control judiciar a clientului lor si inlocuirea masurii arestului preventiv cu o masura mai putin restrictiva si anume aceea a obligarii de a nu parasi localitatea. Avocatul Anatol Panzaru a incercat sa arate instantei faptul ca pericolul social pe care se intemeiaza arestul preventiv al lui Bica nu mai exista, din acest motiv masura ne mai fiind oportuna. La randul sau, Radu Bica a declarat ca doreste sa fie judecat in stare de libertate, obligandu-se sa dea curs tuturor deciziilor Curtii de Apel. “V-as ruga sa retineti faptul ca am muncit pentru societate timp de 49 de ani, am o familie, sotia mea este un medic respectat, am o fica studenta si nu pot prezenta pericol public”, a  relatat Bica judecatorilor Curtii de Apel. Acesta a adus in discutie si faptul ca starea sa de sanatate sa inrautatit in cursul arestului. “Va rog sa puneti in balanta si faptul ca la locul meu de munca m-am implicat in rezolvarea problemelor judetului, am avut o reputatie buna si in plus sunt si cardiac”, a mai adaugat Bica.
De cealalta parte, reprezentanta Ministerului Public Anca Marincean  a aratat faptul ca pericolul social indicat de articolul 10 litera f din Codul de Procedura penala (CPP) inca exista si justifica arestarea lui Radu Bica, iar faptul ca a avut o buna reputatie nu il dezincrimineaza pe inculpat. “Va rugam sa observati ca din toate datele care reies pana acum, inculpatul a avut un comportament bun, nu are antecedente penale, insa aceste aspecte nu sunt suficiente pentru inlocuirea arestului preventiv”, a declarat procurorul. Aceasta a mai adaugat ca “la acest moment nu sunt elemente suficiente sub aspect probator pentru a putea spune ca masura arestului preventic nu se mai impune”.
Dupa o deliberare care a durat mai putin de o ora, judecatorii Curtii de Apel Cluj au decis respingerea cererii de liberarea sub control judiciar, decizie fiind definitiva. In motivarea solutiei s-a aratat faptul ca instanta”respinge ca nefondat recursul declarat de catre inculpatul Bica Radu Vasile, in prezent incarcerat in Penitenciarul Gherla, impotriva incheierii penale din 2 februarie 2012 a Tribunalului Cluj. Stabileste in favoarea Baroului de Avocati Cluj- suma de 25 lei onorariu partial pentru aparator din oficiu, ce se va plati din fondul Ministerului Justitiei, avocat Paul Purcarin. Obliga pe inculpatul recurent sa plateasca in favoarea statului suma de 200 lei cheltuieli judiciare, din care 25 lei reprezentand onorar avocatial. Decizia este definitiva. Data si pronuntata in sedinta publica din data de 13 februarie 2012.”La iesirea din sala de judecata Radu Bica nu a vrut sa dea nicio declaratie.
La doar o zi dupa ce ceruse sa fie liberat sub contro judiciar, tot la Curtea de Apel Cluj sa analizat, din nou,  oportunitatea arestului preventiv si posibilitatea inlocuirii acestuia cu o alta masura. Cei doi avocati, Tiberiu ban si Mihai Giurgea, au incercat din nou sa demonstreze faptul cele aproape patru luni petrecute de clientul lor in arest au fost suficiente, in prezent pericolul social ne mai existand. „Arestarea in cazul de fata nu mai e necesara pentru ca judecarea sa se desfasoare nestingherit. El a fost audiat urmeaza sa fie audiati ultimii martori, iar cauza se afla spre finalizare. Arestarea in cazul de fata nu mai este necesara pentru ca judecarea sa se desfasoare nestingherit”, a aratat avocatul Tiberiu Ban. Cei doi am mai facut referire la buna reputatie de care s-a bucurat mereu Radu Bica si de implicarea de care a dat dovada la locul de munca. Atunci cand i s-a oferit ultimul cuvant, Radu Bica a declarat ca se va supune oricarei decizii a instantei in cazul in care va fi liberat si ca nu va incerca sa ingreuneze procesul.”Va rog sa ma puneti in libertate. Nu prezint pericol pentru ordinea publica. Nu am avut niciodata nicio abatere si niciun conflict cu legea. Voi colabora in continuare si nu ma voi sustrage, am incredere deplina in justitie”, declara la acel moment Radu Bica.
Cele doua cereri inaintate de catre Radu Bica pentru liberarea de sub control sudiciar nu au fost nici pe departe primele in acest sens. Atat in data de 22 noiembrie, cat si in data de 22 decembrie ale anului trecut, avocatii lui Radu Bica au cerut ca acestuia sa-i fie revocata masura arestului si inlocuita cu cea a parasirii localitatii, insa toate au fost de prisos. In toate cele trei cazuri, judecatorii au decis ca acesta prezinta periocol public si judecarea lui nu poate fi facuta decat in regim de detentie.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.