UPDATE: Surse din apropierea lui Radu Bica sustin ca avocatii acestuia vor cere amanarea judecarii recursului impotriva arestului preventiv de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ziua de joi, intrucat ambii avocati ai vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj au un proces pe fond la Oradea cu E-ON Gaz. Astfel, atat Mihai Neamtu, cat si Gheorghita Mateut vor cere amanarea termenului de judecata pentru joi.
UPDATE: EXCLUSIV : Surse din apropierea inculpatei Droniuc Aspazia sustin ca aceasta ar suferi de grave probleme de sanatate, printre care si scleroza in placi, o boala incurabila. Persoanele care sufera de aceasta boala sufera de frecvente pierderi de memorie si o posibila condamnare la inchisoare sau un arest preventiv ar insemna moarte sigura. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Aspazia Droniuc ar fi asa draguta cu procurorii si ar fi semnat acea declaratie pentru a-l face sa para vinovat pe Radu Bica. Persoanele care au o astfel de boala sunt mai usor de santajat pentru ca au putin de trait.
Recursul masurii arestului preventiv a lui Radu Bica va fi judecat miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Radu Bica, nevinovat
Dosarul lui Radu Bica este o alta smecherie a Serviciului Roman de Informatii(SRI) prin care ofiterii abuzeaza de “securitatea nationala” pentru a intra in sufletele oamenilor. Desi chiar organele CEDO au condamnat SRI ca intercepteaza telefoanele ilegal acestia nu se linistesc si au ascultat-o pe Andronic Aspazia. Aceasta i-ar fi dat mita lui Radu Bica 10.000 de euro pentru un contract care are o valoare incredibil de mica pentru valoarea mitei. Dupa ce in urma cu cateva saptamani seful SRI Cluj, Gheorghe Oltean, petrecea la aceeasi masa cu Radu Bica la inaugurarea stadionului, vicele CJ a ajuns o victima colaterala a sistemului lui Oltean.
2.200 de intercepari pe siguranta nationala realizeaza ofiterii Serviciului Roman de Informatii in fiecare an avand la dispozitie un buget de 907.769.000 lei. Una dintre interceptari ar fi fost al unei aproapiate a PDL, Aspazia Droniuc, care ar fi cercetata in doua dosare din 2009: unul de trafic de influenta si unul de evaziune fiscala. A intrat in vizorul SRI din cauza evaziunii fiscale si a traficului de flori din Olanda si a „castigat” un mandat de interceptare telefonica. Relatia de cunostinta a acesteia cu Radu Bica, vicepresedintele Consiliului Judetean(CJ) Cluj, a fost fructificata imediat de catre SRI si apoi transmisa la DNA. Dupa cateva ore dupa ce Aspazia Droniuc i-ar fi imprumutat 10.000 de euro lui Radu Bica, procurorii DNA l-au saltat pe cel care era cunoscut drept seful licitatiilor in Consiliul Judetean Cluj si unul dintre liderii PDL pe plan local. Procurorii DNA s-au gandit ca ar fi prins „un peste mare”, insa probele sunt subrede si singurul fapt pe care se bazeaza e a marturiei unei persoane care este invinuita in alte doua dosare. Aspazia Droniuc pentru a-si spala imaginea din celelalte dosare in care este urmarita de catre DNA Cluj s-a hotarat sa il „toarne” pe vicele CJ Cluj si sa faca o intelegere rezonabila cu procurorii. Momentan, singurul lucru bun de care a beneficiat a fost ca nu a fost arestata preventiv, dar a ramas invinuita in dosarul de presupusa „dare de mita” catre Bica.
Relatia Aspaziei cu „tara lalelelor”
Aspazia Droniuc face afaceri cu flori din Olanda si are un site unde le comercializeaza. Se cunoaste prea bine cat de grav efect l-a avut scandalul cand Romania a interzis importul de flori din Olanda, cand oficialii „tarii lalelor” au actionat instant si au votat impotriva aderarii tarii noaste la Schengen. Acest gest a fost considerat unul de greseala a politicii externe, iar din acel moment Serviciul Roman de Informatii a pus un mai mare accent pe relatia cu Olanda si cei care se ocupa de acest lucru. Asa s-a ajuns de la o simpla femeie care comercializeaza lalele la vicele consiliului judetean Cluj.
Invinuitul vulnerabil
Cand unul dintre invinuit are mai multe acuzatii pe cap desigur ca alege infractiunea cea mai usoara cand are aceasta sansa. Eventual, inventarea unei acuzatii poate fi una dintre variante conform unor surse. Andronic Aspazia este un afacerist care si-a inceput cariera prin relatiile pe care le avea din meseria de jurnalism. A devenit apoi membru de partid si cunostinta cu oamenii sus-pusi ai partidului au facut-o sa creada ca este invulnerabila.
O dimineata linistita de noiembrie
Intr-o dimineata linistita de noiembrie a inceput vuietul la Cluj-Napoca. Dintr-o data toate camerele si toate aparatele foto erau pe sediul DNA unde se anuntase zvonul ca vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, a fost retinut pentru 24 de ore.
Absurditatea mitei
Mita primita ar fi fost de 10.000 de euro, iar contractul care sustin procurorii ca ar fi semnat ar fi urmat sa aiba o valoare de 10.000 de euro pe luna. Conform unor surse din interiorul Consiliului Judetean Cluj licitatiile pentru mentenanta stadionului ar fi urmat sa vizeze 6-7 firme care sa primeasca o suma de pana la 60.000 de euro in total. Astfel, mita pe care procurorii DNA o sustin ca Radu Bica ar fi incasat-o vizeaza un contract care are o valoare de 120.000 de euro intr-un an, iar mita ar fi fost 25.000 de euro. Numai dupa plata TVA societatea ar ramane cu 90.000 de euro, ceea ce nu pare deloc rentabil dupa plata unor angajati si alte lucruri.
Judecatorul problema
Gazeta de Cluj a relatat momentul arestarii lui Radu Bica moment cu moment saptamana trecuta. In momentul cand am aflat ca judecatorul este Delia Purice am prezentat suspiciunea ca Radu Bica a fost arestat si apoi acest lucru chiar s-a intamplat. Am numit-o la acea vreme „premeditarea Deliei Purice”, iar dreptatea a fost una de necontestat. Astfel, se poate observa ca sentintele judecatorului sunt dure si ca majoritatea oamenilor care pica pe mana ei ajung sa fie arestati.
Instantele si punctul lor de vedere
„O sa lasam ca istantele sa isi spuna punctul de vedere. In primul rand Radu Bica se bucura de prezumtia de nevinovatie. Nu comentez o decizie a instantelor. A fost decizia instantelor si ele trebuies respectate. Nici acest lucru nu pot sa il comentez cu atat mai mult cu cat nu stau foarte mult in fata televizorului. Nu vreau sa le comentez in spatiul public pentru ca acest statut(n.r. presedintele comisiei juridicie din camera deputatilor) ma impiedica sa fac aprecieri. Radu Bica este unul dintre oamenii de baza ai PDL si un om care a pus umarul alaturi de domnul presedinte Alin Tise la tot ceea ce a insemnat constructia in judetul Cluj. Uman vorbind, evident ca pentru mine Radu Bica ramane un prieten si un coleg de partid. Nu a fost decizia mea(n.r. suspendarea lui Radu Bica), este o prevedere regulamentara care se aplica de drept. A ramas inca in functia de consilier judetean. Au fost aplicate prevederile statutare. Daca se inlatura cauza starea contrara se revine la starea initiala”, considera liderul PDL Cluj Napoca, Daniel Buda.
„Ce pot eu sa zic? Eu zic in felul urmator Radu Bica se bucura de prezumptia de nevinovatie si justitia este cea care trebuie sa faca lumina in acest caz. Eu voi pune organelor de ancheta absolut toate documentele pentru aflarea adevarului cat mai repede si pentru a elimina orice speculatie. Nu cunosc dosarul, nu pot sa ma pronunt pe aspectul juridic, ce pot sa declar este ca justitia va face dreptate. Nu cunosc nici motivele pentru care a fost arestat. In calitate de vicepresedinte a fost un coleg care si-a facut treaba la consiliul judetean. Nu stiu exact argumentele judecatorilor” sustine Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
„Nu are nicio legatura stadionul cu aceasta persoana(n.r. Droniuc Aspazia). Ce pot sa va spun este ca pentru vanzarea de sucuri s-a facut vanzarea de catre Univers T tot pentru ca era o societate a Consiliului Judetean Cluj. Pentru acele evenimente nu au existat posibilitatea unei liitatii pentru ca inca nu era preluata arena, tot o societate a Consiliului Judetean se ocupa de acest lucru . Nu are nicio legatura cu doamna de care vorbeai”,continua Tise.
Prietena Aspaziei
Una dintre prietenele Aspaziei Droniuc este consilierul local PDL Brindusa Mandru. Declaratiile pe care ni le-au acordat ridica semne de suspiciune si unele sunt chiar contradictorii. Desi vrea sa lase de inteles ca nu mai are o relatie de prietenie asa de apropiata precum a avut-o acum 11 ani cand au inceput facltatea, consilierul local s-a intalnit cu invinuita pentru luare de mita in urma cu trei saptamani pentru a discuta despre sanatate. Se stie prea bine ca nu ii povestesti unei persone de sanatate daca nu ai o relatie apropiata cu ea. O alta chestiune care suna cel putin suspect este ca i-a facut prietenei ei firma cu sediul social in apartamentul parintilor ei pentru ca acesta era mai mare, desi nu are nicio relevanta acest fapt pentru a infiinta o societate.
“Nici nu stiu ce inseamna dosarul respectiv(n.r. intrebat daca a depus marturie in dosarul 60/d/p/2011). De 11 ani o cunosc pe Aspazia Droniuc. Am citit tot felul de lucruri in presa. Noi ne cunoastem din 2000, amandoua fiind absolvente de stiinte politice. In urma cu foarte multi ani, ea a fost jurnalista cand si-a inceput sa isi puna un business pe picioare. Pentru ca nu avea un domiciliu stabilit i-a rugat pe parintii mei sa-i ajute cu un sediu social. Ceea ce la momentul respectiv am vrut sa o ajutam si nu vad de ce am fi refuzat-o. Nu mai tin minte care a fost considerentul. Acela era si mai mare. Idea este ca anul trecut I-am solicitat sa-si transfere firmele, fapt care stiu ca le-a si facut. Unde locuieste ea acum. Nici eu, nici familia mea nu detinem informatii si nu avem treaba cu afacerile desfasurate de ea. Un agent de asigurari se duce mult prin lume. Ea este din Suceava si este cetatean roman. Exclus sa vanda ea sucurile. Noi avem cerere inregistrata prin care ni s-a dat acordul de a desfasura vanzarea si comercializare produselor non-alcoolice. Avem case de marcat. Este o decizie a directorului general care arata care angajati au lucrat acolo. Avem case de marcat fiscalizate, unde apar toate detaliile. Nici vorba. Sunt pure zvonuri si una a fost relatia de prietenie veche din studentie, alta sunt relatiile ei de afaceri. Ultima data m-am intalnit cu Aspazia acum o luna de zile, cateva saptamani. Am discutat despre problemele mele de sanatate”, sustine consilierul local PDL Brindusa Mandru, fosta Chiorean, sefa complexului hotelier Univers T.
Dosarul Tigareta: interceptari ilegale facute de SRI
Cu totii ne aducem aminte de celebrul dosar Tigareta si de mediatizarea lui. Principalele probe adunate de procurori si in acel dosar s-au bazat pe interceptarile telefonice care s-au dovedit intr-un final, surpriza,…ilegale! Dumitru Popescu, fost inculpat in dosarul „Tigareta III”, a dat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO) referitor la protejarea vietii private din cauza Legii 51-1991. Curtea a decis ca s-a incalcat sub aspect procedural articolul 3 din Conventia europeana a drepturilor omului care vorbeste despre dreptul de a nu fi supus unor tratamente inumane sau degradante. In alt caz, s-a constat nerespectarea drepului la un proces echitabil, dar s-a incalcat dreptul la respectarea vietii private.
In ambele hotarari, Curtea Europeana a decis sa nu acorde reclamantului nicio suma cu titlu de satisfactie echitabila, in opinia sa constatarea incalcarii articolelor 3 si 8 din Conventie reprezentand o reparatie suficienta. Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate reclamantului, considerand ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la respectarea vietii private, prin interceptarea convorbirilor telefonice in baza Legii 51/1991 privind siguranta nationala. In acest context, Curtea a stabilit ca Legea 51/1991nu este conforma cu Conventia europeana, intrucat nu asigura un grad minim de protectie impotriva arbitrariului, cerut de acest articol al Conventiei.
Procurorii nu sunt independenti
Curtea a aratat lipsa de independenta a autoritatii competente – procurorul – pentru autorizarea ascultarilor, lipsa unei limite temporale stabilite de lege, absenta oricarui control a priori sau a posteriori al masurii de ascultare a convorbirilor de catre un judecator. Astfel, CEDO a evidentiat faptul ca dreptul intern nu obliga nici serviciile secrete, nici procurorii sa depuna la dosarul de urmarire penala al lui Popescu documentatia care a stat la baza solicitarii, respectiv autorizarii interceptarilor. CEDO a observat si inexistenta garantiilor pentru protejarea caracterului intact si complet al inregistrarilor si distrugerea lor, evidentiind faptul ca legea nu obliga procurorul sa precizeze numarul de telefon ascultat si nici nu prevedea situatiile in care informatiile obtinute prin interceptarea convorbirilor telefonice puteau fi distruse.
SRI-arbitru jucator
Curtea Europeana a aratat in cazul Tigareta III lipsa de independenta a autoritatii care ar fi putut sa ateste realitatea si fiabilitatea inregistrarilor, intrucat aceasta era Serviciul Roman de Informatii, aceeasi autoritate care era insarcinata cu interceptarea comunicatiilor, Curtea apreciind ca este necesara existenta unei autoritati publice sau private independente de cea care a efectuat ascultarile.
Un alt dosar in care s-au facut interceptari ilegale a fost cel al lui Dinu Patriciu, care a castigat procesul cu SRI, dar nu se stie niciodata daca nu si acest dosar va porni pe acelasi sistem…
Din motivarea arestarii preventive
Cu prilejul audierii sale de catre judecator, inculpatul Bica Radu. nu a recunoscut savarsirea infractiunii de luare de mita, aratand ca a primit suma de 43.000 lei de la invinuita Droniuc Aspazia, cu titlu de imprumut si ca singurele discutii pe care le-a avut cu aceasta au privit exclusiv incheierea acestei conventii civile.
A invederat ca la data de 26 octombrie 2011, cand a avut loc o discutie in biroul sau de la CJ CLUJ cu invinuita Droniuc Aspazia, i-a comunicat acesteia ca ar avea nevoie de obtinerea unei sume de 50.000 RON cu titlu de imprumut, intrucat a demarat unele lucrari agricole pentru cultivarea, intretinerea unor terenuri, banii fiindu-i necesari pentru achizitionarea de samanta si ingrasaminte chimice.
Mai mult, a afirmat ca la data de 31 octombrie 2011 trebuia sa ramburseze la institutii de credit sume importante de bani, sens in care date fiind relatiile de amicitie cu invinuita D.A. din anul 2008, a considerat ca poate apela la serviciile acesteia, in scopul obtinerii imprumutului, pentru a rambursa datoriile la banca la termenul scadent.
Inculpatul a respins orice acuzatie legata de promisiunea oferirii unor informatii obtinute de el in virtutea functiei, referitoare la viitoarea licitatie, avand ca obiect serviciile de mentenanta pe Cluj-Arena. In acest sens, inculpatul a aratat judecatorului ca nici macar nu se punea problema demararii unei astfel de licitatii, deoarece stadionul se afla in perioada de garantie data de constructor.
Tiberiu Hrihorciuc