Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, a acordat un interviu Gazetei de Cluj în care vorbeşte despre absorbţia fondurilor europene, dar şi despre viitoarele proiecte pe fonduri europene. De asemenea, Moisin a răspuns întrebărilor legate de lupta dintre opoziţie şi putere, dar şi despre viitoarele alegeri locale din 2012

Reporter: Cum vedeţi starea absorbţiei fondurilor europene de la Primăria municipiului Cluj-Napoca? Sunteţi mulţumit de ce aţi făcut până acum în această privinţă?

Radu Moisin: Municipiul Cluj-Napoca este pe primul loc în ţară ca rată de absorbţie a fondurilor europene raportat la cele şapte municipii mari desemnate ca poli de creştere. Nu vorbim doar de contracte semnate, ci şi de proiecte deja în execuţie precum modernizarea liniei de tramvai sau restaurarea Parcului Central, pentru care au intrat deja în conturile Primăriei peste 2 milioane de euro.

Reporter: Care sunt proiectele pe care primăria doreşte să le depună pe viitor? Care sunt principalele artere unde ar trebui pus mai mult accent?

Radu Moisin: Avem două mari proiecte pe infrastructură urbană în evaluare: modernizarea drumurilor de acces la zona industrială (unde vom reface Calea Baciului, străzile şi podurile traversate de linia de tramvai) şi proiectul de închiriat biciclete (în parteneriat cu comunele Floreşti şi Apahida). Proiecte prioritare care urmează a fi depuse sunt cel referitor la modernizarea transportului în comun şi sistemul de ticketing (în parteneriat cu comunele Floreşti, Baciu, Cojocna şi Apahida) şi dezvoltarea a două mari centre economice – în cartierul Lomb şi în cartierul Someşeni. Desigur, avem în pregătire şi alte proiecte pentru construirea de locuinţe sociale şi centre de zi pentru vârstnici.

Reporter: Dacă în raportul dumneavoastră de activitate pentru anul 2010 spuneaţi că aţi iniţiat 100 de proiecte de hotărâre pentru investiţii, cum a fost acest raport în prima parte a acestui an faţă de anul precedent?

Radu Moisin: Orice investiţie necesită o pregătire meticuloasă şi de lungă durată în privinţa actelor care trebuie pregătite. Anul acesta am adoptat documentaţii foarte importante pentru Centrul Cultural Transilvania, Aquapark, proiectele pe fonduri europene ca exemple. Prin urmare, vorbim despre calitate şi nu cantitate.
    
Reporter: Cum vedeţi starea investiţiilor în municipiul Cluj-Napoca având în vedere numărul companiilor care şi-au anulat investiţiile? Credeţi că ponderea investitorilor care s-au hotărât să creeze investiţii în Cluj este mai mare decât cea a celor care şi-au anulat planurile?

Radu Moisin: Vorbim de câteva companii care şi-au restrâns activitatea, nimeni nu a plecat din Cluj. Au fost decizii datorate conducerii din ţara mamă, independente de condiţiile de la Cluj-Napoca. Ca balanţă a locurilor de muncă, cele create în ultimii doi ani şi cu sprijinul Primăriei sunt net superioare celor pierdute prin reducerea activităţii unor firme. Suntem în permanenţă preocupaţi de atragerea unui număr cât mai mare de investiţii şi investitori în municipiul nostru.

Reporter: Care sunt proiectele pe care le-aţi demarat pentru organizaţia de tineret a PDL Cluj de când aţi fost reales în funcţia de preşedinte? Cum i-aţi caracteriza pe tinerii care se înscriu în PDL?

Radu Moisin: Formarea permanentă a colegilor mei a fost, este şi va rămâne o prioritate absolută. Avem nevoie de tineri politicieni bine pregătiţi şi fini cunoscători ai valorilor democratice şi europene. În acest sens, am avut până în prezent numeroase seminarii, cursuri şi dezbateri care să aducă noi cunoştinţe colegilor mei şi să le ofere şansa să le şi aplice. Tinerii mei colegi sunt oameni hotărâţi să se implice în viaţa comunităţii şi să schimbe ceva în bine, sunt, în general, foarte bine pregătiţi şi dornici de a se afirma prin fapte şi o conduită corectă şi constantă.

Reporter: Care credeţi că sunt şansele PDL pentru alegerile locale din anul viitor? Vă doriţi şi în mandatul următor funcţia de viceprimar?

Radu Moisin: PDL porneşte cu prima şansă la alegerile locale deoarece ne-am ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte proiectele prezentate în campania electorală şi, în multe zone, am reuşit chiar mai mult decât atât. Astăzi, din punct de vedere administrativ, pentru mine prioritar este să îmi fac treaba în mod responsabil şi să rezolv problemele cetăţenilor acestui municipiu, iar  rezultatele politice sunt consecinţa firească a activităţii administrative. Sunt mult prea concentrat la ce am de făcut pe plan administrativ, în primul rând, şi politic, în subsidiar, pentru a mă gândi la viitorul meu, mai este timp în acest sens.

Reporter: Cei de la TNL şi TSD au din ce în ce mai multe declaraţii care vă vizează. Cum vedeţi acest tip de politică practicat de tinerii politicieni din opoziţie şi care credeţi că este motivul unui astfel de comportament?

Radu Moisin: Într-un fel, îi înţeleg şi chiar îi compătimesc, lucrează pentru unii seniori fricoşi şi care nu-şi pot asuma ce au de spus, prin urmare îi aruncă pe ei în faţa opiniei publice. Ce nu pot să înţeleg este modul tendenţios şi calomnios în care aruncă unele acuzaţii, dar nu te poţi aştepta la prea multe de la oameni care văd un model în Marius Nicoară, Crin Antonescu sau Victor Ponta. În ceea ce priveşte părerea lor că nu aş fi prea vizibil în ceea ce fac, fişa postului de viceprimar înseamnă activităţi constante, complexe, mari consumatoare de timp, lucru pe care, probabil, tinerii colegi l-au uitat de când au părăsit administraţia. Cu toate acestea, mi-am făcut timp pentru toţi cei care au avut nevoie de un ajutor la un moment dat, inclusiv numeroşi membri PNL şi PSD, lucru care, probabil, se uită la fel de repede.

Reporter: V-aţi implicat din ce în ce mai mult în politică în ultima vreme până la momentul în care i-aţi cerut demisia lui Victor Ponta. Putem considera că aţi început campania electorală pentru alegerile locale din 2012?

Radu Moisin: Nu vreau să rămâneţi cu o impresie precum „v-am spus eu”, dar iată ce se întâmplă în aceste zile cu Ponta şi Şova, un cuplu sinistru care apasă ca o boală incurabilă asupra ideii de opoziţie. Sincer să fiu, ca adept al pluralismului politic, sunt dezamăgit de faptul că partide importante din opoziţie au fost preluate de unele grupări suspecte. În ceea ce priveşte campania noastră electorală din 2012, aceasta a început de foarte mult timp, respectiv imediat după câştigarea alegerilor în 2008, prin punerea în practică a proiectelor pe care le-am promis cetăţenilor, iar actuala opoziţie este într-o permanentă campanie internă dacă este să ne referim la  lansarea războiului intern din PNL Nicoară – Uioreanu, aflaţi într-un conflict mocnit, dar ascuţit pe vizibilitate şi resurse, conflict care a dus şi la excesele din ieşirile publice ale acestora şi ale colegilor lor, precum şi momentul formării USL, care a declanşat o competiţie inopinată, sub centură, între PNL şi PSD.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.