Bistrița-Năsăud se dezvoltă constant, în condițiile în care politicienii, fără a ține cont de culoarea politică, au decis să tragă în aceeași direcție pentru modernizarea județului. Gazeta de Cluj a luat legătura cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, pentru a afla mai multe detalii despre sumele investite în ultimii ani în dezvoltarea județului, care sunt rezultatele obținute până acum și în ce stadiu se află proiectele în derulare. 

Gazeta de Cluj: Domnule președinte Radu Moldovan, care este suma totală investită de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în reabilitarea drumurilor în ultimii doi ani?

Radu Moldovan: Reabilitarea drumurilor județene a fost una dintre prioritățile mele de la începutul anului 2012, când am preluat funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. În ultimii 8-9 ani, suma totală a investițiilor în reabilitarea/ modernizarea drumurilor județene se ridică la aproximativ 341 mil euro, finanțări asigurate din bugetul local, fonduri guvernamentale și fonduri europene.

Gazeta de Cluj: Care sunt rezultatele obținute până acum în urma investiției făcute de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în reabilitarea drumurilor?

Radu Moldovan: Rezultatele obținute sunt printre cele mai bune, deoarece am reușit să ducem județul Bistrița-Năsăud pe drumul cel bun, iar din totalul de 698 km, reprezentând întreaga rețea de drumuri județene, am reușit ca până în acest moment să avem reabilitați, modernizați și în curs de modernizare 596 km, apropiindu-ne cu pași siguri de modernizarea întregii rețele de drum județean.

De asemenea, am îmbunătățit siguranța în trafic prin reabilitarea/modernizarea căilor de rulare a carosabilului, accesele la proprietăți, prin asigurarea scurgerii apelor pluviale, îmbunătățirea performanțelor drumurilor, etc. Toate acestea au fost realizate în scopul satisfacerii cerinţelor desfășurării traficului rutier în condiții de siguranţă şi confort.

Totodată, mă bucur că în acești ani împreună cu cei 62 de primari, am reușit să atragem în județul Bistrița-Năsăud, investiții publice, de peste 2 miliarde de euro.

Sistemul de sănătate din județul Bistrița-Năsăud se poate mândri cu personal medical foarte bine pregătit

Gazeta de Cluj: Am vorbit despre reabilitarea și modernizarea străzilor din județ. Aș vrea să știm care sunt cele mai importante investiții făcute de Consiliul Județean în infrastructura medicală a Spitalului Județean de Urgență din Bistrița-Năsăud și cum au impactat acestea calitatea serviciilor medicale oferite pacienților?

Radu Moldovan: Toate investițiile implementate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, cu finanțare de la bugetul local, fonduri guvernamentale și fonduri europene sunt importante și au un impact major asupra pacienților. Cel mai important lucru este acela că în ultimii ani, datorită investițiilor realizate în infrastructura de sănătate, la Bistrița au ajuns peste 100 de noi medici, care au crescut semnificativ calitatea actului medical în Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. De asemenea, prin dotarea cu aparatură și echipamente de ultimă generație și prin creșterea gradului de confort hotelier, pacienții au posibilitatea de a se trata la ei acasă, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze spre alte centre medicale mai mari. 

Printre cele mai importante investiții pot să amintesc de modernizarea secției de Obstetrică și Neonatologie,  modernizarea Ambulatoriului SCJU Bistrița, construirea unui Bloc Operator Centralizat  cu 8 săli de operație independente, construirea unei noi secții de chirurgie generală, reabilitarea, modernizarea și extinderea secției de ATI (de la 284 mp, la 710 mp), construirea unui Heliport pe clădirea SCJU Bistrița, extinderea și modernizarea UPU-SMURD (de la 356 mp, la 2000 mp), extinderea și modernizarea clădirii unde funcționează  secția de Dermatovenerologie, Pneumoftiziologie și Bolile Infecțioase, extinderea și modernizarea clădirii unde funcționează secția de Oncologie, investiții de aproximativ 50 mil euro, care, bineînțeles, sunt în folosul pacienților.  

Pentru că nu ne oprim aici, de curând am semnat contractul de finanțare și am dat ordinul de începere a lucrărilor, la cea mai mare și importantă investiție în sănătate, din județul Bistrița-Năsăud, o investiție de aprox. 100 de mil euro, ”Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă”, o investiție unică, care va dăinui în timp din respect și grijă pentru viață și pentru oameni. 

 Prin implementarea acestui obiectiv de investiții vom reabilita și moderniza vechea clădire a SCJU Bistrița, în suprafață de aprox. 20.200 mp, vom construi o clădire nouă în suprafață desfășurată de aprox. 14.450 mp, care va fi legată de clădirea existentă printr-o pasarelă triplu etajată și conectată cu secțiile ATI, Bloc Operator și Chirurgie. În noua clădire construită va funcționa secția de cardiologie (care va avea în componență o sală de operație hibrid cu angiograf pentru cardiologie intervențională, unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici), secția de hemodializă, compartimentul de chirurgie plastică, secția ORL,  secția obstetrică ginecologie, compartimentul de neurochirurgie, compartimentul de recuperare neurologică, secția de neurologie, compartimentul de gastroenterologie și  blocul operator ( 4 noi săli de operație – Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie). De asemenea, vom crește semnificativ condițiile hoteliere (saloane cu 1-4 paturi, cu grupuri sanitare proprii, sisteme de distribuție a fluidelor medicale la fiecare pat) și vom implementa programul de digitalizare la nivelul unității spitalicești, oferind posibilitatea accesării serviciilor digitale de înaltă calitate angajaților, pacienților și partenerilor.

În paralel cu acest proiect se lucrează intens și la implementarea altor proiecte vitale pentru sistemul de sănătate, cum ar fi: Modernizarea secției de Recuperare- Krone, Construirea unui centru de Radioterapie, Extinderea și modernizarea secției de Psihiatrie, Construirea unui campus universitar și Creșterea eficienței la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.

Pot spune că în acest moment sistemul de sănătate din județul Bistrița-Năsăud, se poate mândri cu personal medical foarte bine pregătit, aparatură de ultimă generație, condiții hoteliere foarte bune și un management implicat și eficient, aplecat spre nevoile și problemele oamenilor. 

Gazeta de Cluj: Care a fost procesul de planificare și implementare a investițiilor în infrastructura medicală a Spitalului Județean de Urgență?

Radu Moldovan: Întreg procesul de planificare și implementare a investițiilor în infrastructura medicală a presupus o abordare integrată care să conducă la: îmbunătățirea serviciilor de diagnostic și tratament, la pachet cu nevoia de a investi în programe preventive de sănătate publică. Evitarea competiției pentru resurse între sectorul curativ al sistemului de sănătate și cel preventiv. Să avem un sistem integrat în intervențiile de sănătate de tip FSE (instruire resurse umane, dezvoltare de metodologii și proceduri, elaborare criterii de asigurare și control al calității serviciilor medicale etc.), coordonat cu intervenții de tip FEDER (investiții în infrastructura fizică a unităților sanitare, aparatură etc.). Întreg procesul poate fi consultat și în strategia de dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud, accesând site-ul www.portalbn.ro, la secțiune Despre – Programe și Strategii, Strategia de Dezvoltare a Județului. 

Gazeta de Cluj: Ce programe de studii sunt oferite de Extensia Universitară Bistrița a UTCN și Extensia Universității de Medicină Târgu Mureș și care sunt perspectivele de angajare ale absolvenților?

Radu Moldovan: Am tratat această zonă universitară cu foarte multă implicare și atenție, chiar dacă nu se regăsește printre atribuțiile Consiliului Județean , dorindu-ne ca toți tinerii care nu aveau resursele financiare necesare pentru a merge într-un centru universitar, să aibă posibilitatea de a studia, la noi acasă, în Bistrița. 

Am transferat de la Ministerul Justiției, fosta clădire a Tribunalului din Municipiul Bistrița și împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca am transformat-o într-un centru educațional, investiție finanțată prin Programul Operațional Regional (aprox. 2.2 mil euro), iar astăzi studenții învață în cel mai modern și dotat sediu.

  Extensia Universității Tehnice beneficiază de studii universitare de tip licență și de studii universitare de tip master : Inginerie Economică Industrială; Producție Digitală; Robotică; Inginerie medicală; Ingineria și managementul calității, iar în momentul de față sunt 372 de studenți (311 studenți – licență și 61  studenți – master). 

De asemenea, Bistrița are și o Extensie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, având ca specializări la nivel de licență și master, în administrație publică, educație fizică și sportivă, geografia turismului, administrarea afacerilor și master interdisciplinar- Turism Sportiv și Agremental din Perspectiva Ecodezvoltării, unde studiază 538 de studenți (52 studenți – master și 486 studenți – licență).  

Cel mai recent proiect în educație și dezvoltare este Extensia Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,, George Emil Palade” din Târgu Mureș, cu specializarea asistenți medicali generaliști (100 de studenți) și începând cu anul universitar 2023/2024 cu încă două noi programe de studii, tehnică dentară și asistent de farmacie, care vor aduce un plus de valoare județului nostru și posibilitatea studenților de a se specializa și de a se dezvolta, la ei acasă. 

Suntem de asemenea în linie dreaptă cu construirea unui campus universitar în valoare de aprox. 10 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021/2027.

Avem Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca în casă proprie, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca într-un sediu modern și dotat și vom avea și pentru Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,, George Emil Palade” din Târgu Mureș un campus universitar nou, la standarde europene. 

Zona universitară, tratată cu foarte multă implicare și atenție

Gazeta de Cluj: Cum se face integrarea Extensiei Universitare Bistrița a UTCN și Extensia Universității de Medicină Târgu Mureș în comunitatea locală, prin colaborarea cu instituțiile publice și cu mediul de afaceri?

Radu Moldovan: Există o strânsă colaborare între instituțiile publice, mediul privat și comunitate. Comunitatea prin resursa umană pe care o pune la dispoziția universităților, instituțiile publice, prin asigurarea părții de infrastructură școlară și mediul privat, prin angajarea de oameni specializați. Încă de pe acum, mulți dintre studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, fac practică la diverse companii din județ, iar după ce finalizează etapa de școlarizare sunt angajați. La fel este și cu studenții de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” Târgu Mureș, care fac practică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, oferindu-ne șansa ca viitorii asistenți medicali să fie absolvenți cu studii superioare ai extensiei de la Bistrița. Totodată prin specializările oferite de către Extensia Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, această oferă mediului privat din județ, posibilitatea de a alege oameni pregătiți, în administrație publică, turism, administrarea afacerilor, iar sistemului public și privat de învățământ, profesori bine pregătiți,  în domeniul educație fizică și sportivă. 

Gazeta de Cluj: Am vorbit despre investițiile în drumuri, sistemul medical și universitate. Aș vrea să vorbim acum și despre politică, motiv pentru care vreau să vă întreb cum ați ajuns să conduceți interimar PSD Bihor?

Radu Moldovan: A fost o decizie a Comitetului Politic Național al PSD, de numire a mea în calitate de președinte interimar al organizației PSD Bihor. O decizie pe care am acceptat-o și pe care vreau să o îndeplinesc cu responsabilitate, pentru că județul Bihor și organizația din Bihor are potențial de creștere foarte bun. 

Gazeta de Cluj: Care sunt principalele obiective și strategii ale interimatului dvs. la PSD Bihor?

Radu Moldovan: Eu sincer îmi doresc să stau în această funcție cât mai puțin posibil, însă în același timp nu voi lasă această organizație până când nu simt că lucrurile se îndreaptă în direcția bună, iar Organizația PSD Bihor este pregătită să își desemneze o echipă a faptelor, în care oamenii din județul Bihor, pot să aibă încredere și să vină alături de noi, în toate proiectele de dezvoltare.

Obiectivul meu principal este să reușesc împreună cu colegii mei din PSD Bihor, să formăm o echipă bine pregătită, cu șanse reale, pentru a câștiga în anul 2024, cele două funcții, cea de primar a Municipiului Oradea și funcția de președinte a Consiliului Județean Bihor.

Singurele strategii pe care le-am abordat sunt foarte simple, multă muncă, implicare și dorința de a face viața mai bună, oamenilor din județul Bihor.

Gazeta de Cluj:  În presă s-a vorbit despre scandalul între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Cluj, după ce cel din urmă a aprobat devierea traficului greu pe un drum județean care a fost practic distrus în nici un an de mașinile de mare tonaj. Care este situația actuală? S-a ajuns la un deznodământ?

Radu Moldovan: Prin devierea traficului greu de peste 7,5 tone pe drumul județean DJ 172F Limită județ Cluj – Braniștea – Măluț – Beclean, urmare a adoptării nelegale a Hotărârii CJSU Cluj nr.231 din 12.11.2021 s-au cauzat daune materiale infrastructurii drumului județean, pentru că dintr-un trafic normal, acesta a devenit foarte intens, drumul nefiind proiectat pentru un astfel de trafic.

În consecință, împotriva Hotărârii CJSU Cluj nr.231/12.11.2021, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a formulat o acțiune în contencios administrativ, ce face obiectul dosarului nr.508/33/2022 a Tribunalului Cluj, solicitând anularea Hotărârii CJSU ca nelegală și obligarea pârâților Instituția Prefectului – Județul Cluj și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj la plata de despăgubiri pentru daunele materiale suferite, în cuantum estimativ de 19.332.887,22 lei cu TVA. În momentul de față, acest litigiu nu este finalizat printr-o sentință definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.