În conferința de presă de marți, 18 august de la Cluj Arena, directorul firmei, Radu Rațiu și președintele Consiliului de Administrație, Radu Sporiș au prezentat câteva soluții pentru rezolvarea datoriei de 2 milioane de euro pe care aceasta o are la primărie pentru achitarea impozitului. De altfel Sporiș este și cel care i-a fost consilier lui Uioreanu și doicumentat cu situația de la stadion putea să intervină. 

„Impozitul inclusiv pe 2015 este de 8 mil jumate și nu de 14. Trebuie facute demersuri între Consiliul Județean Cluj și primarie pentru a ieși din situație. Curtea de conturi  susține că datorită faptului că am  generat profit, noi(SC Cluj Arena SA) trebuie să plătim. În 2014 am  virat în conturile Consiliului Județean nu mai puțin de 9 milioane de lei. Solutia ce o propune managementul Cluj Arena implică să cerem pe cale amiabilă să ne returneze banii ce i-am dat în 2014 pentru ca să plătim impozitul. Daca nu  voteaza pentru acest aspect facem o rectificare de buget și declarăm alte profituri pe 2014, deoarece noi  nu am luat in considerare plata impozitului pe acel an și implicit CJ Cluj  primit o plată ce nu i se cuvinea.

Noi avem investiții active de 2 milioane de lei și nu am putea plăti datoria nici dacă am  vinde tot ce am investit. Am tirmis de câteva zile adrese spre Consiliul Județean și vom contuinua cu acest demers și în perioada următoare” explică Radu Sporiș.

Sporiș a demisionat din instituția județeană cu puțin timp înainte ca Horea Uioreanu să fie arestat. În conoștiință de cauză despre cum funcționează CJ Cluj și din obligația de președinte al Consiliului de Administrație al stadionului acesta putea face demersuri din timp.Pe de altă parte situația se află pe muchie de cuțit în vreme ce conturile SC Cluj Arena SA sunt blocate. În perioada imediată aceștia vor deveni restanți cel puțin la plata utilităților atâta timp cât nu pot accesa banii de pe chiriile spațiilor. Conform directorului societății, Radu Rațiu, nu s-au accesat nici banii de la UNTOLD Festival. 

 

„Deocamdată nu avem nicio datorie la utilități, dar trebuie să găsim o soluţie rapid. Insolvența nu este o soluție viabila, am alte variante ce ar menține acest stadion, Prima ar fi cea prezentată de Sporiș și  anume ca cele două instituții să găsească o soluție. A doua ar fi ca prin rectificare de buget să recuperăm o sumă importantă de bani. Trebuie deblocate conturile deoarece nu  putem  folosi nici banii de pe chirii și nici banii de la UNTOLD nu îi putem accesa. În acest moment toate spatiile sunt inchiriate și nu  putem accesa banii. Acest stadion trebuie să funcționeze pentru comunitate, nu este nici al meu nici al lui Boc nici a Consiliului Județean. Este al comunității. Avem  1000 de clujeni ce alearga pe Cluj Arena nu putem să îi privăm de această posibilitate. Suma ce noi am dat-o la CJ CLUJ în 2013 la final au fost datorită contractului de participațiune . De altfel noi trebuia doar sa exploatăm imobilul. Încasările de la meciuri vor merge spre plata salariilor, deoarece conform legii acestea sunt prioritare. Am găsit o soluție să vindem noi biletele și să nu  luăm  chirie la meciul cu U Cluj. În prezent, Cluj  Arena are 26 de  angajați din care jumătate sunt paznici. Stadionul nu poate funcționa fără personal” încheie Radu Rațiu.

Mihai Seplecan:„De ce noi nu știam de atenționările că sunt datornici?”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan explică faptul că conform contractului, administratorii societății ar fi avut datoria să plătească impozitul. De asemnea acesta precizează că se poartă discuții de două săptămâni încoace, dar că nu înțelege de ce doar în momentul în care s-au blocat conturile s-a semnalat datoria existentă.

„ Se poartă discuții pentru  soluționarea situației de la Cluj Arena. Noi nu avem  bani de deșeuri sau de drumuri, de unde să scoate două milioane de euro. Dacă am  vrea să vindem Cluj Arena nu  o putem da primăriei ci va trebui  organizată o licitație și astfel ar putea pica pe mâna oricui. Sunt pe funcție de două luni dar nu pot să nu întreb, dacă Radu Sporiș a fost consilierul lui Horea Uioreanu de ce nu  a semnalat încă de atunci posibilele probleme. De altfel, administratorul bunului trebuie să plătească impozitul pentru acesta, conform legii, nu noi. Și de ce noi nu știam de atenționările că sunt datornici? E imposibil să le fi oprit conturile fără să nu îi anunțe din timp. Nu pot să spună că s-au trezit cu o situație „surpriză” pentru că sigur au primit adrese, înainte. Cum ști că ai de plătit factura de gaz așa ști și de impozit” explică Seplecan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.