Deputatul PNL, Radu Zlati i-a adresat premierului, Victor Ponta o cerere de sprijin pentru declararea zilei de 10 mai ca fiind Zi Naţională a României.În ședinta  Zlati s-a prezentat în faţa parlamentului cu un discurs argumentativ cu privire la propunerea sa.

„…Vă invit cu respect, domnule Premier, să participați la ședința de plen în care proiectul legislativ al PNL, având ca obiect declararea zilei de 10 Mai ca Zi Națională, și prin votul pozitiv acordat acestui proiect să confirmați plenar faptul că v-ați rupt de orice reminiscență a unui regim odios, regimul comunist. Regimul comunist a încercat să facă uitat caracterul festiv al acestei zile, care nu a fost doar un prilej de a sărbători Ziua Independenței ci și, poate mai ales, Ziua Regelui, ziua care amintea românilor de Casa Regală a României și istoricele realizări ale acesteia.Ceea ce comuniștii au încercat să șteargă din memoria colectivă a românilor dumneavoastră, Domnule Premier, împreună cu colegii dumneavoastră de partid, puteți repara. Căci nu cred că puteți, Domnule Premier, să stați la dreapta Majestății Sale sau a Altețelor lor Regale azi, și să refuzați această reparație istorică adusă ideii monarhice și Casei Regale, mâine. În consecință, Domnule Premier, vă invit cu căldură să veniți alături de ceilalți deputați iubitori de neam și țară, dar și respectuoși față de o instituție căreia îi datorăm imens pentru construirea României moderne, și să votați pentru declararea zilei de 10 Mai ca Zi Națională a României” i s-a adresat Zlati lui Victor Ponta.

Ziua națională a României a fost între 18661947 ziua de 10 mai, apoi, între 19481989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.  Alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.