Parchetul General s-a autosesizat în cadrul unui dosar penal pentru „comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”. Ancheta vizează o serie de hotărâri ale Grupului de suport tehnico-ştiintific al DSU, condus de doctorul Raed Arafat.

La data de 10 martie 2020, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublicefaptă prev. de art. 304 alin. (1) din Codul Penal, ca urmare a apariției în mass-media a unor informații referitoare la conținutul Hotărârii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisă de Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, informaţii a căror transmitere a creat o stare de panică şi confuzie la nivel naţional, în contextul creşterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul României.

În fapt, în cursul zilei de 9 martie 2020, în intervalul orar 13:00-14:35, în timp ce la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a avut loc şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României au fost divulgate, fără drept, în spaţiul public, informaţii confidenţiale care erau în curs de analizare şi aprobare de către acest grup de specialişti din cadrul MAI-DSU.

Astfel, la momentul divulgării, Hotărârea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finală, cu toate modificările adoptate ulterior, şi nu era aprobată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), în conformitate cu prevederile art. 8 ind. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, care s-a întrunit în ședință la orele 16:00, fiind afectat modul de comunicare a unor informații corecte și asumate de către instituțiile publice abilitate să facă astfel de comunicări, astfel încât să nu se creeze stare de panică și confuzie la nivel național în contextul creșterii răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României.            

Totodată, informăm că în cursul zilei de astăzi, 12 martie 2020, prin ordonanța procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost preluat dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București cu privire la comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal, constând în aceea că o persoană, infectată cu Covid-19 și internată la Spitalul de urgență ”Dr. Dimitrie Gerota”, nu a anunțat autoritățile că a efectuat deplasări în afara țării și cu privire la destinația avută. Întrucât nu a luat măsuri de autoizolare la domiciliu și a intrat în contact cu mai multe persoane, unele dintre acestea au fost la rândul lor infectate cu acest virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.